13 metų Reidas Daly su draugais šeštadienį žaisdamas „Moses Gate Country Park“ parke Fanverte netyčia prisilietė prie didžiulio augalo – barščio.

Prie upių ir kanalų augančių gražuolių baltažiedžių „gėlių“ sultys itin nuodingos. Jos padidina odos jautrumą saulei ir gali skaudžiai nudeginti.

Boltono taryba teigia, kad augalas minėtame parke jau išnaikintas.

Skelbiama, kad trylikametis kartu su trimis draugais parke aptiko šių barščių ir pradėjo netoliese žaisti. Kitą dieną berniuko kūne atsirado skausmingų nudegimų. Tėvai vaiką nedelsiant nugabeno į ligoninę.

Sosnovskio barščių auka
„Pastebėjau, kad nuo saulės pradėjo keltis pūslės. Labai skaudėjo. Nuo kiekvieno judesio ar prisilietus kūną badė tarsi adatomis. Situacija tik blogėjo“, – pasakoja trylikametis.

Po kontakto su šiuo augalu nudegimai gali varginti net kelis mėnesius, pažeista oda tampa itin jautri saulės šviesai, o toks poveikis gali išlikti net kelerius metus.

R. Daly patėvis žurnalistams sakė: „Negaliu patikėti, kad mes nieko nežinojome apie šio augalo keliamą pavojų, dauguma žmonių net nenutuokia, kokie jie pavojingi. Juk tai tik didžiulis augalas. Kas galėtų pagalvoti, kad jis toks grėsmingas?“.

Šis barštis kilęs iš Kaukazo kalnų. Į Jungtinę Karalystę XIX amžiuje jis atkeliavo kaip dekoratyvinis augalas.

Sosnovskio barštis Lietuvoje suveši iki 5 m aukščio. Jis gali užauginti iki 10 cm storio šaknį, kurią iki 60 cm įleidžia į žemę. Įdomu tai, kad gyvuliai šį augalą ėda, o žmogui jis gali būti mirtinai pavojingas.

Visos augalo dalys kaupia daug ypač stipraus alergeno – furanokumarino. Sosnovskio barščio sultyse yra medžiagų, kurios jautrina odą ir gali sukelti 1-3 laipsnio odos nudegimus – iššoka vandeningos pūslės, kurios dažnai plyšta ir sunkiai gyja arba gali atsirasti rudos pigmentinės dėmės. Pjaunantiems žolę, einantiems per barščių sąžalynus reikia saugotis, kad ant odos nepatektų augalo sulčių, o joms patekus – tuoj nuplauti vandeniu su muilu, prireikus kreiptis ir į medikus. Sultys paprastai sukelia uždegimą apšvietus tiesioginei saulės šviesai, todėl reikia būti atsargiems saulėtomis dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)