Be to, atsirado priemokos, kurių nebuvo. Vieni tokių vaistų – insulinas, jo sergantiesiems diabetu reikia kaip oro, rašo „Kauno diena“.

Nors ministras Vytenis Povilas Andriukaitis farmacininkus apkaltino godumu ir pažadėjo ieškoti išeičių, kaip insuliną vėl padaryti nemokamą, ligoniams laukti nežinia kada rasimos išeities –pavojinga, nes jiems insulino reikia kasdien. 

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Endokrinologijos klinikos Diabetologijos sektoriaus vadovės Evaldos Danytės tvirtinimu, neliko insulinų, kuriems priemokos nėra. 

„Išsiaiškinau, kad dabar už insuliną trims mėnesiams teks primokėti nuo 40 iki 70 litų“, - stebėjosi E. Danytė.

Nors dabar ministras dėl aukštų vaistų kainų kaltina jų gamintojus, šiems mūsų šalies rinka yra pernelyg maža, kad vertėtų parduoti pigiau. Iš dalies ir dėl to Lietuvoje vaistai brangesni nei Lenkijoje ar kitose gretimose šalyse. Kokia išeitis? Pasak profesoriaus E. Tarasevičiaus, reikia derėtis. 

„Prieš 15 metų siūlėme sujungti Lietuvos, Latvijos ir Estijos rinką. Kai ji platesnė, galima prašyti didesnių nuolaidų“, - argumentą pateikė profesorius E. Tarasevičius. Tai, anot jo, politikų darbas, tačiau jie to nedaro. 

„Lietuvos politikams esu sakęs, kad vaistų srityje neturi būti politinių žaidimų. Ir kairiuosius, ir dešiniuosius vaistai veikia vienodai. Reikia sėsti prie stalo bei kalbėti apie vaistus viena kalba ir vienu tikslu – kad jie būtų prieinami visiems ligoniams“, - tokia Lietuvos farmacijos sąjungos prezidento profesoriaus E. Tarasevičiaus nuomonė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)