Klientai neturi ko bijoti

Tai DELFI patvirtino „Danske Bank“ atstovė spaudai Vaida Bičkutė. „Gegužės 27 dieną, darbuotojas informavo savo vadovą apie atliekamą tyrimą diagnozuoti tymams, o gegužės 28 dienos popietę diagnozė buvo patvirtinta. Darbuotojas dirba DC PIER ofise, Saltoniškių gatvėje. Tai yra vienas toks užfiksuotas atvejis“, – teigia V. Bičkutė.

„DC Pier“ biure yra įsikūrusios Globalių paslaugų centro finansų ir rizikų valdymo, didžiųjų duomenų (angl. – big data), teisės, pirkimų, procesų tobulinimo, pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos, žmogiškųjų išteklių, kasdienių bankinių operacijų komandos. V. Bičkutė patikino, kad užsikrėtęs darbuotojas neturėjo jokio kontakto su banko klientais.

Pasiteiravus, kokių veiksmų buvo imtasi, kad infekcinė liga neplistų, V. Bičkutė nurodo, kad gegužės 27 dieną po darbo buvo dezinfekuotos patalpos, visu pajėgumu įjungtas visą parą veikiantis vėdinimas. „28 dienos ryte visi darbuotojai buvo informuoti apie galimą tymų atvejį, vėliau jis buvo patvirtintas. Darbuotojams rekomenduota atlikti tyrimus dėl imuniteto tymams, o nėščiosioms rekomenduota dirbti kituose „Danske Bank“ pastatuose arba iš namų.

Gegužės 29 dieną banko patalpose organizuotas imuniteto tymams patikrinimas. Ši iniciatyva vyks keletą dienų ir yra finansuojama darbdavio lėšomis.

„Danske Bank“ darbuotojai turi sveikatos draudimą, kurį gali panaudoti skiepams. Taip pat birželio mėn. pradžioje norintys darbuotojai bus skiepijami banko patalpose. Kadangi vakcinų Lietuvoje nėra pakankamai, jos bus užsakomos“, – teigia atstovė spaudai.

Patalpas pakanka vėdinti

Kaip teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Giedrė Aleksienė, susirgus ir įtarus tymus (pakilus temperatūrai iki 38–39°C, atsiradus slogai, kosuliui paraudus ir ašarojant akims, atsiradus papulomakuliniam odos bėrimui, kuris pirmiausiai apima veido ir kaklo sritis, vėliau plinta liemens srityje, apima rankas ir šlaunis, o dar po kelių dienų blauzdas ir pėdas) darbo dienomis pirmiausia rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

„Registruojantis pas gydytoją rekomenduojama pasakyti, kad įtariate tymus, tuomet, priklausomai nuo asmens sveikatos priežiūros įstaigos, asmeniui bus suteikta informacija apie paskirtą atvykimo laiką ir tvarką arba gydytojas pas pacientą atvyks pats. Jeigu būklė sunki, rekomenduojama kreiptis į ligoninę arba kviesti greitosios pagalbos medikus, taip pat informuojant, kad įtariami tymai. Ne darbo metu reikėtų kreiptis į budinčią asmens sveikatos priežiūros įstaigą arba į ligoninę, jei būklė sunki“, – sako G. Aleksienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad įmonių vadovai turėtų užtikrinti, jog į darbą atvyktų tik sveiki darbuotojai. „Sąlytį su įtariamu, kad serga arba sergančiu tymais asmeniu turėjusiems asmenims rekomenduojama pasiskiepyti per 72 val. nuo turėto kontakto. Sąlytį turėjusius asmenis nustato Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai. Šie asmenys skiepijami valstybės biudžeto lėšomis.

Tymais sergantis asmuo gali užkrėsti 4–5 dienos iki atsiranda bėrimas iki 4 dienos nuo pirmos bėrimo dienos. Kadangi tymai įtariami tik atsiradus bėrimui, nuolat bendraujantiems šeimos nariams arba bendradarbiams, skiepytis gali būti per vėlu. Nesuspėjus pasiskiepyti per 72 val. rekomenduojama išlaukti 21 d. nuo sąlyčio ir tada spręsti dėl skiepų reikalingumo“, – teigia specialistė.

O kaip reikėtų dezinfekuoti aplinką, jei darbuotojas ar šeimos narys užsikrėtė tymais? G. Aleksienė sako, kad sergantys tymais asmenys privalo būti izoliuojami ligoninėje arba, jei leidžia sąlygos ir sveikatos būklė, namuose. „Patalpas pakanka vėdinti ir valyti drėgnu būdu naudojant įprastas valymo priemones, nes tymų virusas perduodamas nuo žmogaus žmogui tiesiogiai per orą su lašeliais, aplinka neturi didesnės įtakos.

Tymai

Įmonių, įstaigų darbuotojai, buvę sąlytyje su tymais sergančiu asmeniu ir neskiepyti vaikystėje arba nežinantys savo skiepijimų istorijos, turėtų pasiskiepyti. Nesuspėjus to padaryti per 72 val. nuo kontakto su ligoniu, stebėti savo sveikatą 10 d. po turėto kontakto, ir pasireiškus bet kokiems sveikatos sutrikimams, kurie būdingi tymams, nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją bei jį informuoti prieš kiek laiko buvo sąlytis su tymais sergančiu asmeniu“, – atsako specialistė.

Ji pabrėžia, kad patikimiausia profilaktikos priemonė nuo tymų – skiepijimas.

Pernai užfiksuota tik 30 atvejų

Kaip DELFI informavo ketvirtadienį, tymų ligos atvejų iš viso užregistruota 698. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, tarp susirgusiųjų tymais – 167 vaikai ir 531 suaugęs asmuo.

Prieš tris savaites – gegužės 9 dieną – buvo registruota 610 ligos atvejų. Kiek daugiau nei prieš mėnesį – balandžio 23 dieną – 501 tymų atvejis. Vis dar didžiausias sergamumas fiksuojamas Kauno mieste, kur užregistruotas 251 atvejis. Vilniuje registruoti 199 tymais susirgę žmonės. Kaune per tris savaites sergančiųjų nepadaugėjo, o Vilniuje tymais užsikrėtusiųjų skaičius išaugo 44.

Pernai Lietuvoje užregistruota 30 tymų atvejų. Tymai – ūmi, itin užkrečiama virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu ir pasireiškianti karščiavimu, bėrimu ir kvėpavimo takų bei akių junginės uždegimu. Tymai buvo ir iki šiol yra viena dažniausių mirčių priežasčių tarp visų vakcinomis kontroliuojamų ligų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)