„Dabar tai nieko – mūsų GMP automobiliai turi ir sterilios medžiagos, ir patalynės vaikiukui suvynioti, bet man teko priimti gimdymą prie Vilniaus Petro ir Povilo bažnyčios šaltoje „Volgoje”, kai lauke buvo minus 25 laipsniai šalčio, o mašinoje kabojo varvekliai”, – prisiminė Vilniaus greitosios medicinos pagalbos direktoriaus pavaduotoja GMP paslaugos organizavimui V. Pumputienė.

Pasak gydytojos, moteris išbėgo į gatvę pusnuogė ir pradėjo gimdyt. „Paėmėm ją į mašiną. Patalynės jokios nebuvo, tai nusirengiau savo chalatą ir suvyniojau vaikiuką. Paskui, kad nesušaltų, susukau į asmeninę striukę ir dar tokį vilnonį „šinelį” turėjau – apvyniojau, kad nesušaltų. Likau tik su marškinėliais, bet šalta nebuvo, nes labai išsigandau”, – pasakojo gydytoja.

Prisimindama 1978-1979 metais priimtą gimdymą, V. Pumputienė pripažįsta: „O tada tai buvo košmaras! Dar ir vairuotojas pasitaikė toks lėtapėdis, tai kai „užkūriau” – staigiai nuvežė į ligoninę”.

Gimdė gatvėje

Per 40 darbo GMP metų, V. Pumputienei teko priimti 15 ekstremalių gimdymų. Ne tik automobilyje, bet ir „visai antisanitarinėmis sąlygomis”. Todėl gydytojai keista, kad dabar, kai visiems prieinama medicinos priežiūra, dalis moterų nori gimdyti namuose.

„Aš kategoriškai prieš, nes tai – grįžimas į akmens amžių”, – kategoriška GMP veiklos organizatorė.

Pasak jos, prasidėjus gimdymui GMP brigada priima kūdikį vietoje, tačiau jei gimdymas neprasidėjęs – veža į stacionarą.

Paklausta, ar buvę atvejų Vilniuje, kad moteris pagimdytų automobilyje, V. Pumputienė sakė: „Pilna. Pernai buvo šeši ar aštuoni tokie atvejai, tiksliai neatsimenu. Netgi gatvėje pagimdo”.

Pasak gydytojos, gatvėje Vilniaus GMP medikai gimdymą priėmė prieš ketverius metus. „Visiems buvo stresas, ir moteriai, ir gydytojams, bet ką darysi. Kai gimdymas eigoje, negali sustabdyti, reikia priimti kūdikį ir tada vežti į ligoninę”, – sakė DELFI pašnekovė.

Dabar moterys – išlepusios

Gimdant namuose, kaip ir ligoninėje, gali kilti komplikacijų. „Tačiau jei gimdymas komplikuojasi namuose, tada jau patys žmonės nebežino, ką daryti, kviečia greitąją: vis važiuoja gelbėti tai vaikiuką, tai motiną, todėl gimdymas namie – jokia ne demokratija. Yra stacionarai su saugia priežiūra ir nereikia išsidirbinėti. Aš – kategoriškai prieš”, – kartojo V. Pumputienė, pridurdama, jog dabar ligoninėse sąlygos – puikios, visada yra vietų.

Kai moterys gimdė rugių laukuose ir namuose, V. Pumputienės žodžiais, jos buvo sveikos ir galingos: „Tai ne dabar – visos išlepę, sėdintį darbą dirba, o gimdyti yra sunkus fizinis darbas, reikia raumenų išvystymo”.

Gydytojos teigimu, anksčiau moterys nesistengdavo namuose gimdyti, nebent nespėdavo: jei koks 5-6 nėštumas, tik prasidėjo sąrėmiai ir moteris pagimdo. „O šiaip važiuodavo (į ligoninę–DELFI) visos. Dabar tik išpopuliarėjo ta nesąmonė gimdyti namuose ir vandenyje”, – kalbėjo GMP veiklos organizatorė.

Biržuose mažiau menininkų

Biržų ligoninės vadovo Nikolajaus Jelozos teigimu, Biržuose nėra mados namie gimdyti, nes čia „mažiau menininkų ir kitokių alternatyvų mėgėjų”.

Gydytojo žodžiais, moteris, jei ji sveiko proto ir ne asociali, turi mažiausiai 8 mėnesius laiko pagalvoti, kur ir kaip gimdys. Todėl rajonų centruose, kur uždaryti gimdymo skyriai, jos nelieka be sveikatos priežiūros paslaugų.

DELFI pašnekovo įsitikinimu, akušeriniai skyriai turėtų būti koncentruoti didžiosiose ligoninėse, nes rajonų centruose – per mažas gimdyvių skaičius.

„Pas mus gi keliai normalūs, yra GMP. Nuo 2008 metų nebeturime akušerinio skyriaus ir galiu ant vienos rankos pirštų suskaičiuoti, kiek per tą laiką pas mus atvežė moterų, kurias pabijojo vežti į Panevėžį ar kitur", - komentavo N. Jeloza.

Pilvas sulig nosimi, o rankoje „bambalis”

Biržų ligoninės vadovo teigimu, jeigu gyvybė jau veržiasi į pasaulį, būtinąją pagalbą privalo teikti bet kuri gydymo įstaiga. Nespėjusios iki gimdymo namų nuvykti ir Biržų ginekologijos skyriuje pagimdžiusios moterys su kūdikėliais vežamos į artimiausią akušerinį skyrių.

„Dirbu jau 30 metų ir galiu pasakyti, jog kolūkiniais laikais, kai pas mus dar buvo akušerinis skyrius, moterys pagimdydavo ir tualetuose, ir tvartuose. Tačiau tokie atvejai buvo ir yra išimtiniai”, – pabrėžė ligoninės vadovas.

Vidaus ligų gydytojo specializaciją turintis N. Jeloza yra dirbęs ir šeimos gydytoju, tad miesto ir kaimo realijos jam gerai žinomos. Kaip rodo patirtis, problemų kyla ne motinystei pasiruošusioms moterims, o asocialioms, kurios, direktoriaus žodžiais, per devynis nėštumo mėnesius nesugeba apsilankyti moterų konsultacijoje.

„Ką sakyti moteriai, kuri nėščia, pilvas sulig nosimi, o po pažastimi – „bambalis”, rankoje cigaretė? Tačiau būtent tokie asmenys paskui šaukia, kodėl jiems valdžia neduoda to ir to. Šito dalyko – negaliu pakęsti”, – buvo atviras gydytojas.

Patyrusi felčerė – Dievo dovana

N. Jeloza pripažino, jog retais atvejais pasitaiko, kad moteris ir GMP automobilyje pagimdo, tačiau Biržuose praėjusiais ir šiais metais to nebuvo, gimdyvės spėdavo pasiekti bent jau miesto ligoninę.

„Tiesa, šiais metais buvo vienas atvejis, kai moteris gimdė mūsų skyriuje. Tai paskui mes ją nuvežėme su kūdikėliu į Panevėžį”, – pridūrė vyriausiasis gydytojas.

Ligoninės vadovas pasidžiaugė, kad greitojoje pagalboje dirba vyresnio amžiaus felčerės, kurių patirties – didžiulė. „ Jos tiesiog jaučia, spės ar nespės gimdyvė į ligoninę, kur ją vežti – į Panevėžį ar Pasvalio skyrių. Ir dėkui Dievui, kad tokių žmonių dar yra dirbančių”, – sakė N. Jeloza.

Kokias paslaugas gimdyvėms privalo teikti „greitoji”

Ką greitosios medicinos pagalbos medikai turėtų daryti, jei yra iškviečiami padėti moteriai, kuriai namuose prasidėjo gimdymas ir akivaizdu, jog nebus spėta jos nuvežti iki ligoninės? - DELFI klausė Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento Specializuotos medicinos pagalbos skyriaus vadovo Arūno Anužio.

- Gimdymas traktuojamas kaip būtinoji pagalba ir nesvarbu, kur prasidėjo, ar namuose, ar gatvėje, ar lėktuve, ji turi būti suteikta vietoje, nes gimdymo nesustabdysi.

- Ar tokie atvejai dažni? Ar iš viso pasitaiko?

- Pasitaiko, bet mes tokios statistikos nerenkame.

- Ar pagal teisės aktus greitosios medicinos pagalbos medikai turi teisę priimti gimdymą?

- Taip. Ir tai ne teisė, o pareiga. Greitojoje pagalboje dirba apmokyti medicinos darbuotojai, jie gali priimti ir gimdymą, kuris, kaip minėjau, traktuojamas kaip būtinoji pagalba.

- Ar pasirinkusios namie gimdyti moterys, kilus komplikacijoms, gali kviestis greitąją pagalbą, ar tokiais atvejais medikai privalo važiuoti į gimdyvės namus?

- Kilus komplikacijoms moterys privalo kviesti greitąją pagalbą, nes tai ne tik gimdyvės, bet ir vaiko gyvybės klausimas. Tokiu atveju medikai negali atsisakyti atvažiuoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (241)