Skarlatina sergama visus metus, nepriklausomai nuo sezono. Bet statistika kiek kelianti nerimą, mat 2023 metais skarlatinos atvejų buvo skaičiuojama net 4 kartus daugiau nei 2022 metais.

Šiai ligai būdingas bangavimas – persirgus skarlatina susidaro trumpalaikis imunitetas, o po kurio laiko vėl galima užsikrėsti pakartotinai. Tuo metu, kai didesnė dalis dar turi imunitetą, skarlatina serga mažiau žmonių. Imunitetui išblėsus, vėl atsiranda skarlatinai imlių žmonių grupė, todėl sergamumas vėl išauga.

Tokios susirgimų bangos kartojasi kas 2–3 metus.

Labiausiai pažeidžiami yra vaikai iki 10 metų, dažniausiai 4–6 metų. Iš visų susirgusių jie sudaro 50 proc.

Skarlatina

Skarlatiną išduoda aukšta temperatūra, gerklės skausmas, padidėję limfmazgiai. Vėliau prasideda bėrimai, kurie atsiranda burnos srityje, ant liežuvio atsiranda apnašos. Po 4–7 dienų liežuvis paraudonuoja, atsiranda bėrimai už ausų, net viso kūno. Dar vėliau bėrimai pradeda luptis.

Gydytojai skiria antibiotikus, jau praėjus vienai parai po gydymo žmogus kitus užkrėsti gali mažiau.

„Bet bendraujant su ligoniais reikėtų vengti artimo kontakto, nes ir čiaudint, ir kosint yra išskiriami ligos sukėlėjai, kuriuos įkvėpus yra galimybė užsikrėsti. Arba naudojant bendrus stalo įrankius, keičiantis kitais daiktais, irgi galima užsikrėsti“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip sunkiai sirgs žmogus, priklauso nuo imuninės būklės ir ligos eigos. Šeimos gydytojas nusprendžia, ar pacientas gali gydytis namuose, ar reikia gydymo ligoninėje.

Skarlatina

„Komplikacijos gali būti įvairios, tai ir limfmazgių padidėjimas, ausies uždegimas, gali būti įvairūs sinusitai, širdies nepakankamumas“, – sakė O. Ivanauskienė.

Skiepų nuo skarlatinos nėra, tad pagrindinės prevencinės priemonės yra patalpų ir asmens higiena. Specialistė pataria kruopščiai plauti rankas, nešvariomis rankomis neliesti veido, burnos, neleisti vaikams dėti daiktų į burną. Taip pat svarbu vėdinti patalpas, valyti drėgnu būdu, nesinaudoti bendrais indais su sergančiuoju ir vengti nebūtinų kontaktų su pacientu.

NVSC duomenimis, 2023 metais Lietuvoje fiksuoti 3108 skarlatinos atvejai, kai 2022-aisiais – 679 ligos atvejai.

LNK Žinių pokalbį rasite čia: