Klaipėdos ligoninėje atlikta pirmoji endoskopinė skydliaukės operacija. Šiuo metu Klaipėdos ligoninė yra vienintelė gydymo įstaiga šalyje, kur atliekamos tokios operacijos.

Pirmoji - prieš savaitę

Endoskopinė - minimaliai invazinė, mažai žalojanti operacija be pjūvio arba ligonių vadinama tiesiog „operacija per skylutes“ įsitvirtina atliekant vis daugiau ir sudėtingesnių operacijų. Per kelias skylutes, kuriomis į vieną ar kitą žmogaus organą patenka ne tik medikų instrumentai, bet ir mažytė videokamera, operacijas atlieka traumatologai, širdies ir įvairių kitų sričių chirurgai.

Pilvo chirurgijoje laparoskopinės operacijos jau tapo gydymo standartu, tačiau kaklo chirurgijoje tai dar naujovė. Jos pradininkas mūsų mieste ir visoje Vakarų Lietuvoje - Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius. Jis prieš savaitę atliko pirmąją uostamiestyje videoasistuojančią arba minimaliai invazinę skydliaukės operaciją.

Dvidešimt trejų metų ligonei nauju būdu pašalintas skydliaukės gerybinis auglys. Pasak A.Šlepavičiaus, pacientė po operacijos jautėsi taip gerai, kad jau kitą dieną iškeliavo namo.

Trukdo kraujagyslės

Endoskopinės kaklo organų operacijos yra kur kas retesnės ir sudėtingesnės nei pilvo organų. Chirurgas A.Šlepavičius pasakojo, jog kakle esantys organai nėra ertmėje, į kurią būtų galima pripūsti dujų ir ten įvesti videokamerą su operaciniais instrumentais.

Skydliaukė, prieskydinės liaukos, čiobreliaukė ir kiti organai yra apsupti daugybe kraujagyslių, nervų, plėvių. Bet koks mėginimas pripūsti oro į kaklą pasibaigtų itin dramatiškai. Oras užspaustų gyvybiškai svarbias venas. Negavusios kraujo žūtų galvos smegenys.

Išrado prieš 5 metus

Nepaisant sudėtingos anatomijos, prieš penketą metų Pizos universiteto (Italija) profesorius Paolas Mikolis (Paolo Miccoli) išrado būdą, kaip operuoti kaklo organus endoskopiniu būdu. Operuojant šiuo metodu, pro nedidelį 2-3 centimetrų pjūvį kakle įvedami specialūs kabliukai, kuriais yra suformuojamas plyšys šalia skydliaukės.

Čia yra įvedama videokamera ir miniatiūriniai profesoriaus P. Mikolio sukurti operaciniai instrumentai. Chirurgas, stebėdamas savo instrumentus monitoriuje, atskiria skydliaukę nuo aplinkinių audinių, suranda kraujagysles, įtekančias į skydliaukę, ir jas nupjauna ultragarsiniu skalpeliu. Būtina surasti ir išsaugoti nervą, suteikiantį žmogui balsą ir prieskydines liaukas, kurios reikalingos kalcio apykaitai reguliuoti.

Operuoja ir vėžį

Pasak A.Šlepavičiaus, minimaliai invaziniu būdu galima operuoti skydliaukės gerybinius ir piktybinius auglius, jei jų diametras nėra didesnis nei 3 centimetrai.

Videoasistuojančios operacijos prieš tradicinę turi ne vieną pranašumą. Pirmiausiai, po operacijos lieka mažesnis randas, gyjančios operacinės žaizdos mažiau skauda, pacientai kur kas trumpiau gydosi ligoninėje ir greičiau atgauna darbingumą.

Stažavosi Italijoje

Videoasistuojančios operacijos Klaipėdoje pradėtos po chirurgo A. Šlepavičiaus dviejų savaičių stažuotės Pizos universitetinėse klinikose. Šiame didžiausiu pasaulyje laikomame Skydliaukės chirurgijos centre kasmet atliekama daugiau nei 4 tūkstančiai skydliaukės operacijų. Tai dvigubai daugiau nei visose Lietuvos ligoninėse kartu paėmus.

Prieš porą metų minimaliai invazinės skydliaukės operacijos buvo pradėtos Vilniaus universiteto klinikų Santariškių ligoninėje. Tačiau dėl medicininės įrangos trūkumo jų laikinai buvo atsisakyta.

Įsigijo aparatūrą

Klaipėdos ligoninėje šios operacijos pradėtos tik visiškai apsirūpinus būtiniausia ir pačia moderniausia įranga. Šiuo metu tai vienintelė vieta Lietuvoje, kur atliekamos endoskopinės skydliaukės operacijos.

Klaipėdos ligoninėje per metus atliekama 300 skydliaukės operacijų. Pagal jų skaičių uostamiesčio medikai lenkia Santariškių ligoninės chirurgus ir yra antri po Kauno universiteto ligoninės.

A.Šlepavičius mano, kad per metus apie 80 pacientų galėtų būti operuojami ne tradiciniu, o naujuoju būdu.

Kasmet skydliaukės operacijų daugėja. Ypač medikus neramina kasmet du kartus išaugantis skydliaukės vėžių skaičius.

A.Šlepavičius prisimena, jog, prieš 15 metų jam pradėjus operuoti skydliaukę, per metus pasitaikydavo 1-2 vėžio atvejai. Pernai operuoti 46 skydliaukės vėžiu sergantys pacientai.