Tyrimą atliko suomių mokslininkai ir nustatė, kad nuo kiaulių gripo skiepyti vaikai dažniau suserga narkolepsija.

Sergantiesiems narkolepsija kyla staigūs mieguistumo ar miego priepuoliai, sergantysis gali bet kokiu paros metu staiga užmigti.

Mokslininkų teigimu, 2002 – 2009 m., iki kaulių gripo protrūkio, vaikų iki 17 m. sergamumas narkolepsija nebuvo didelis – iš 100 tūkst. vaikų sirgo 0,31 proc.

2010 m. sergančiųjų buvo 17 kartų daugiau – iš 100 tūkst. vaikų narkolepsija sirgo 5,3 proc. Suaugusiųjų sergamumas narkolepsija išliko nepakitęs.

Helsinkio miego sutrikimų gydymo klinikos gydytojas Markku Partinenas ir Hanna Nohynek iš Suomijos nacionalinio sveikatos apsaugos instituto surinko duomenis apie vaikų (gimusių nuo 1991 m. gruodžio iki 2005 m. gruodžio) skiepijimą ir sergamumą narkolepsija. Paaiškėjo, kad tarp skiepytųjų sergančiųjų buvo daugiau – iš 100 tūkst. sirgo 9 proc. Palyginimui galima nurodyti, jog iš 100 tūkst. neskiepytų vaikų narkolepsija sirgo tik 0,7 proc., t. y. 13 kartų mažiau.

Tyrimo duomenys išspausdinti žurnale „Public Library of Sciences One“.

Dalis skiepų nuo kiaulių gripų yra nebenaudojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją