„Skausmas greit praėjo, bet po kelių dienų petyje ir žaste vėl pajutau buką skausmą. Vos stuktelėjus ranką pajusdavau tokį stiprų skausmą, kad net supykindavo“, – pasakoja moteris straipsnyje dailymail.co.uk.

Naktimis skausmas sustiprėdavo, ji nebegalėdavo užmigti, petį darėsi vis sunkiau pasukti.

„Greitai vos bepajėgdavau pakelti ranką, nebepakeldavau prie ausies telefono, sunkiai viena apsirengdavau. Blogiausia, kad nebegalėjau dirbti sode ir maudytis“, – teigė V. Parry.

Po dviejų savaičių medikai diagnozavo sustingusio peties sąnario sindromą.

Diagnozė paprasta, o gydymas sudėtingas. Šia liga serga apie 2 mln. žmonių, daugiausia – 40–60 m. amžiaus moterys. Gydytojų žinios apie ligą vis dar ribotos, dažnai pacientams laiku neskiriamas gydymas. Iš dalies taip yra todėl, kad liga iki galo neišgydoma.

„Pacientai prašo papasakoti apie sustingusio peties sindromą, tai gana paprasta – per daug nėra ko pasakoti, mes per mažai apie ją žinome“, – sako ortopedas Carlosas Cobiella iš Londono universitetinės ligoninės.

Žinoma, kad moterys, kurioms anksti prasidėjo menopauzė, iš pradžių šiuo sindromu neserga. Didesnė sindromo rizika toms, kurioms yra daryta operacija ar kurios buvo susižalojusios petį. Sindromo grėsmę didina ir skydliaukės hiperfunkcija, širdies ligos, diabetas, taip pat netaisyklinga laikysena, kartais lemiamos įtakos gali turėti genetika.

Kai teigia 54 m. straipsnio autorė, ji buvo sveika, tik kiek pasikūprinusi nuo sėdimo darbo.

Tame pačiame petyje sindromas antrą kartą nekyla, bet 10 proc. tikimybė, kad jis atsiras kitame petyje.

Daugelis gydytojų paprasčiausiai išrašo nuskausminamųjų. Na bet kuo anksčiau pradedamas gydyto sindromas, tuo daugiau šansų pasveikti. Ilgai negydant skausmai gali labai sustiprėti, o petys bus nelankstus iki dvejų su puse metų. Po tiek laiko dažniausiai pagerėja ir be vaistų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)