„Yra pateikta pataisa, kuri aiškiai eina su įstatymo projektu, dėl to jūs galite drąsiai konstatuoti, kad balsuota už liberalųjį variantą. Gruodžio 15 d. bus balsavimas dėl mano pataisų, niekas nesikeičia. Kitaip negalėjome balsuoti – turėjome balsuoti už projektą, kuris pateiktas, su pataisa, kuri irgi pateikta“, - sakė R. Karbauskis.

Pataisa, dėl kurios šiandien balsuota, skamba taip:

Embrionų sukurti leidžiama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų. Abu sutuoktiniai (sugyventiniai), pasitarę su gydytoju, priima galutinį sprendimą dėl sukuriamų embrionų skaičiaus. Medicinos dokumentuose taip pat fiksuojama informacija apie:

1) paimtų moteriškų lytinių ląstelių skaičių;

2) subrendusių moteriškų lytinių ląstelių skaičių;

3) apvaisintų moteriškų lytinių ląstelių skaičių;

4) embrionų, tinkamų perkelti į moters organizmą, skaičių;

5) į moters organizmą perkeltų embrionų skaičių;

6) šio straipsnio 5 dalyje nustatytais atvejais saugomų embrionų skaičių;

7) embrionų, kurie buvo saugomi šio straipsnio 5 dalyje nustatytais atvejais, perkėlimą į moters organizmą.“

Už ką buvo balsuota, priklauso nuo to, kaip bus pažiūrėta

Seimo Informacijos ir komunikacijos departamento Spaudos biuro vyresnysis specialistas Rimas Rudaitis DELFI paklaustas, kam Seime antradienį buvo pritarta – konservatyviosioms ar švelnesnėms pataisoms - aiškino, kad tai priklauso nuo to, kaip į tai bus pasižiūrėta.

„Iš esmės, procedūriškai, buvo pristatomas projektas, kuris yra užregistruotas. Tačiau pranešėjas P. Urbšys pristatydamas projektą kartu pristatė ir Seimo nario R. Karbauskio įregistruotą pataisą, kuri irgi yra įregistruota. Pagal Seimo statuto procedūras, pataisas svarstys Seimo komitetas“, – sakė jis.

Anot R. Rudaičio, Seimo nariai balsavo už tas pataisas, kurios buvo pristatytos.

„Seimo narys pristatė visas – ir oficialiai pateiktas, ir įregistruotas pataisas. Iš esmės, jis būtent įvardijo, kad yra įregistruotos ir R. Karbauskio pataisos, su kuriomis, jis pasakė, posėdyje nuspręsta pritarti. P. Urbšys pristatinėjo būtent šias pataisas ir aiškino jų esmę. Bet projekte pačiame, iš esmės, yra pirminis variantas“, – tikino Seimo atstovas.

Paklausus, ar tai reiškia, kad Seimo nariai balsavo už visas žodžiu pristatytas pataisas, R. Rudaitis aiškino, kad to reikėtų klausti Seimo narių – kaip suprato ir už ką balsavo.

„Galiu pasakyti, kad buvo nuspręsta svarstyti pataisas, kurios buvo pristatytos posėdyje“, – sakė pašnekovas.

Žada, kad nuomonės nekeis ir neribos šaldomų embrionų skaičiaus

Įstatymą bei pataisas pristatęs Seimo narys Povilas Urbšys DELFI sakė, kad kas norėjo, tas suprato, už ką balsuojantis.

„Ir yra tas dalykas, sukėlęs daugiausiai abejonių – 10 straipsnio koregavimo – kad ne daugiau trijų embrionų turi būti sukurta. Šiandien ryte buvo registruotos Ramūno Karbauskio pataisos, kuriose paliekamas galioti tas 10 straipsnis, kuris šiai dienai lieka galioti, kai neribojamas užšaldytų embrionų skaičius ir sudaroma galimybė patiems tėvams ir medikams pasirinkti pagalbinio apvaisinimo būdą. Kartu yra registruotas siūlymas drausti embrionų naikinimą. Kiekvienam Seimo nariui buvo pateikti lapai, kas norėjo susipažinti, apie ką eina kalba, tas tą ir padarė“, - sakė parlamentaras.

Dar kartą paklaustas, už ką balsuota Seime – konservatyvias ar liberalias pataisas – Seimo narys paaiškino taip:

„Seimo nariams buvo išdalintas atšviestas variantas, kad jie matytų tą įstatymo projektą, kuriame yra kalbama apie ne daugiau 3 embrionus ir kad jie matytų registruotus siūlymus. Kai pristatinėjau, Seimo nariams kalbėjau apie daugiausia abejonių sukėlusį straipsnį, registruotą R. Karbauskio. Vadinasi, pagal procedūrą yra taip – matosi, kad pritarta „ne daugiau 3 embrionų“, bet jau šiai dienai registruoti siūlymai šį straipsnį koreguoti. Svarstymo komitete metu svarstys įstatymo projektą, kur kalbama apie ne daugiau tris embrionus, ir registruotą siūlymą, kuris neriboja skaičiaus“, - sakė P. Urbšys.

Seimo narys tikino, kad iš esmės šiandieninis balsavimas situacijos nekeičia, nes Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga palaikys liberalų variantą, tačiau ne šiandien – o gruodžio 15 d.

„Formaliai yra taip – teikiamas įstatymo projektas, kurį jūs matote tinklapyje. Tame projekte yra straipsnis, ribojantis embrionų sukūrimą, bet jūs nematote, kas yra registruota. Reikės tai išsiaiškinti. Ten, kur susiję projektai, pamatysite, kad yra registruotas projektas, kad neribotume skaičiaus. Todėl dabar balsuojame už tą projektą, kurį pateikėme, bet Seimo nariams buvo aiškiai informuota, kad yra siūlymas neriboti embrionų skaičiaus ir mes šį siūlymą palaikysime. Gruodžio 15 d., kai bus šio įstatymo projekto svarstymas, bus ir siūlymų koregavimas. Tada jau bus balsavimas už pasiūlytą Ramūno Karbauskio variantą. Frakcijos nariai ryte buvo informuoti, kad yra Ramūno Karbauskio siūlymas, kurį mes kaip frakcija palaikysime“, - sakė P. Urbšys.

A. Kubilius: balsuota ne už tai, apie ką kalbėjo P. Urbšys

Konservatorius Andrius Kubilius balsavime dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisų susilaikė.

Andrius Kubilius

Politiko teigimu, oficialiai įregistruotos buvo tik radikaliomis vadinamos pataisos, tad Seimo nariai už pastarąsias ir balsavo, nepaisant to, ką Seime kalbėjo P. Urbšys. Jis daugiausiai laiko skyrė antradienio rytą R. Karbauskio pristatytoms gerokai sušvelnintoms pataisoms, kuriose įstatymu nebesiekiama uždrausti embrionų šaldymo.

„Aš atsistojęs sakiau, kad dabar balsuojama už konservatyvųjį variantą, o ne žodžiais pagerintą. Kas pasakyta žodžiu, Seime nesiskaito. Jei nėra priimtas sprendimas, kad pataisai pritarta, tai reiškia, kad kol kas galioja tik pradinis variantas“, – aiškino Seimo narys.

„Yra pateikimo stadija. Jie pateikimui atnešė tą projektą, kurį savaitę visi skaitė. Jie įregistravo pataisą jam, bet ta pataisa bus svarstoma tik kitoje, svarstymo stadijoje. Jie nepakeitė pradinio projekto. Galėjo tą padaryti, bet nepadarė. Todėl pateikimo stadijoje formaliai ant stalo visiems gulėjo tas radikalusis variantas. Dėl jo ir reikėjo balsuoti. Šalia to buvo girdimi P. Urbšio pareiškimai, kad jie jau įregistravę pataisą ir viskas bus geriau. Tačiau formaliai buvo pateiktas konservatyvusis variantas“, – dėstė A. Kubilius.

Jo teigimu, jei įskaitytume, kad jie pakeitė nuostatą dėl užšaldymo ir embrionų, mažai ką tėra įstatymo pataisose svarstyti, nes kiti dalykai, kuriuos jie siūlo taisyti, esą nėra karštai diskutuotini.

„Formaliai yra tai, kas įregistruota kaip projektas ir pateikimo stadijoje svarstomas tik projektas. Pataisos nėra svarstomos. Tu žodžiu gali kalbėti ką nori, bet juridiškai faktas yra tas, kad po pateikimo buvo pritarta konservatyviajam variantui“, – aiškino konservatorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (421)