Ketvirtadienį pateiktu Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pataisų projektu siekiama sudaryti sąlygas priverstinai 2 dienom hospitalizuoti asmenis, sergančius atvira tuberkulioze, ir savo veiksmais ar neveikimu (vengimas gydytis, higienos normų nesilaikymas, asocialus gyvenimo būdas, girtavimas) sukeliančiais pavojų savo ir visuomenės sveikatai, gydymo įstaigoje, kol bus gautas teismo sprendimas, šiuos asmenis priverstinai gydyti, hospitalizuoti.

Jeigu per dvi paras teismas leidimo neduotų, priverstinis hospitalizavimas ir priverstinis gydymas turėtų būti nutraukti.

Apie priverstinį hospitalizavimą gydymo įstaigos administracija nedelsdama praneštų asmeniui, sergančiam atvira tuberkulioze, ar jo atstovui.

Siūloma nustatyti, kad teismas, apsvarstęs gydymo įstaigos rekomendacijas, turi teisę priimti sprendimą dėl asmens, sergančio atvira tuberkulioze, priverstinio hospitalizavimo ir priverstinio gydymo pratęsimo, bet ne ilgiau kaip šešiems mėnesiams nuo priverstinio hospitalizavimo pradžios.

Jeigu asmens, sergančio atvira tuberkulioze, priverstinį hospitalizavimą ir priverstinį gydymą reikia pratęsti, gydymo įstaigos administracija dėl šio pratęsimo privalo kreiptis į teismą.

Teismas pagal gydymo įstaigos išvadą gali priverstinį asmens, sergančio atvira tuberkulioze, hospitalizavimą ir priverstinį gydymą nutraukti arba pratęsti, bet kiekvieną kartą ne daugiau kaip 6 mėnesiams.

Pagal gydančiojo gydytojo rekomendaciją gydymo įstaigos administracija asmens, sergančio atvira tuberkulioze, priverstinį hospitalizavimą ir priverstinį gydymą turi teisę nutraukti ir anksčiau.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, numatoma svarstymo plenariniame posėdyje data – birželio 28 d.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis 2007 m. Lietuva buvo priskirta prie labiausiai tuberkuliozės pažeistų Europos valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)