Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio opozicijai pateiktuose jo interpeliacijos atsakymuose užsiminta apie naują ministerijos užmojį: kompensaciją už nepageidaujamas reakcijas į COVID-19 vakcinas. Pati ministerija idėjos plačiau nekomentuoja, mat vyksta tarpinstitucinis šio mechanizmo derinimas. Pacientų organizacijų atstovė kraipo galvą ir sako nesuprantanti, kam tokia priemonė reikalinga ir kas tokia kompensacija galėtų pasinaudoti.

„Labai sunku įsivaizduoti, kodėl būtent pasiskiepijus šituo skiepu gali būti kažkokia padaryta žala“, – stebėjosi „Delfi dienos“ kalbinta Pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Vida Augustinienė

Lietuvoje ir dabar egzistuoja pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymas. Tad ir dėl nepageidaujamų reakcijų, kurios nėra aprašytos vakcinos šalutinių reakcijų sąraše ar sveikatos priežiūros specialisto klaidos, būtų galima prašyti atlyginti žalą, patirtą paciento sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europai Vytenis Andriukaitis naują kuriamą mechanizmą sieja su privalomu vakcinavimu tam tikroms visuomenės grupėms. Jei jis būtų įvestas, neišvengiamas taptų ir žalos atlyginimas bei naujas teisinis žalos atlyginimo reguliavimas.

Pacientų atstovė tokiu aiškinimu abejoja: „Nelabai įsivaizduoju, kuo skiriasi savanoriškas skiepijimas nuo privalomo. Juk yra skiepijama tomis pačiomis vakcinomis, tokiais pat vienkartiniais švirkštais, ir koks čia gali būti skirtumas. Ir tas privalomas yra, turbūt niekas žmogaus per prievartą niekada neskiepijo ir neskiepys, jeigu jam yra kontraindikacijos, kas galėtų pakenkti jo sveikatai“.

Tuo metu V. Andriukaitis paaiškino: „Privalomo vakcinavimo atveju, iškyla žymiai daugiau valstybei atsakomybės, kad tie, kurie vakcinuojami, turėtų būti labai kruopščiai, detaliai patikrinti, kada jiems negalima būtų taikyti vakcinos.

Indikacijos turėtų būti. Kitaip sakant, sveikatos sistemai šiuo atveju iškyla labai rimtas uždavinys atlikti papildomus tyrimus, apsisaugoti nuo visokių galimų nenumatytų atvejų“.

Vytenis Andriukaitis

V. Andriukaičio teigimu, vakcinos – naujos, todėl skiepijant vis didesnį skaičių žmonių, atsiranda ir reakcijų, kurios nebuvo užfiksuotos klinikinių tyrimų metu. Todėl valstybė turi numatyti galimus atvejus ir prisiimti atsakomybę.

V. Andriukaitis tikina, kad pasaulyje jau dabar yra atvejų, kai pacientai kreipiasi su skundais ir vyksta ginčai dėl žalos sveikatai.

Lietuvoje, sako V. Augustinienė, apie tokius atvejus negirdėti: „Iki šiol tikrai niekas nesikreipė ir niekas nėra informavęs, kad kažkas atsitiko, kažkas blogo, kad reikėtų kreiptis į pacientų žalos atlyginimo komisiją ir prašyti atlyginti tą žalą“.

„Camelia“ vaistinėje

V. Andriukaitis svarsto, kad toks mechanizmas galėtų atsirasti per keletą mėnesių, koja kojon su sprendimu įvesti privalomą vakcinavimą tam tikrų specialybių darbuotojams. Ministro A. Dulkio teigimu, nauja teisinė apsauga galėtų paskatinti žmones pasitikėti COVID-19 vakcina. V. Andriukaitis sako, kad tai gali būti vienas iš stimulų, bet ar vienintelis?

„Aš abejoju, lygiai kaip tas 100 eurų – deja, jis stebuklo nesukūrė. Taip, tai viena iš galimų tokių priemonių, bet kaip bus, sunku pasakyti. Čia reikalinga tiesiog plati viešosios nuomonės tyrimo apklausa“, – paaiškino V. Andriukaitis.

Buvusio sveikatos apsaugos ministro teigimu, šalys, jau įvedusios privalomą skiepijimą, dabar labai detaliai aptarinėja teisinius niuansus ir galimus žalos kompensavimo mechanizmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)