„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad šioje vietoje sveikatos paslaugų teikimas gali būti nutrauktas pacientui keliant grėsmę tik tada, kai jis kelia grėsmę savo ir kitų pacientų atžvilgiu, tačiau nėra numatyta, kad paslaugų teikimas gali būti nutrauktas, kai pacientas kelia grėsmę sveikatos priežiūros specialisto sveikatai ir gyvybei“, – sveikatos reikalų komitete teigė E. Butkevičienė, pristatydama teisės aktų analizę.

„Dar vienas akcentas šioje vietoje, kad įstatyminiu lygmeniu pasekmės dėl nepagarbaus ir netinkamo elgesio su sveikatos priežiūros specialistais yra nenumatytos“, – akcentavo SAM atstovė.

Anot jos, ministerija mato poreikį papildyti įstatymą galimybe sveikatos priežiūros darbuotojui atsisakyti teikti pacientui paslaugą tada, kai pacientas kelia grėsmę ne tik sau ar kitiems pacientams, bet ir tuomet, kai kelia realią grėsmę mediko sveikatai ar gyvybei.

E. Butkevičienės teigimu, ministerija mato poreikį papildyti ir Medicinos praktikos bei Odontologijos praktikos ir burnos priežiūros praktikos įstatymus. Pasak jos, teisę atsisakyti teikti sveikatos priežiūros paslaugas, kai yra jaučiama reali grėsmė sveikatai ar gyvybei, turi bendrosios praktikos slaugytojai ir akušeriai, bet ne odontologai.

„Šiai dienai įstatymo leidėjas nenumato teisės atsisakyti teikti paslaugas esant grėsmei gydytojo odontologo ir burnos priežiūros specialisto sveikatai, kaip yra numatyta slaugos praktikos ar akušerijos praktikos įstatyme, ir tai liečia slaugytojo ir akušerio teisę“, – pažymėjo SAM atstovė.

„Kalbant apie Medicinos praktikos įstatymą ir Odontologijos praktikos įstatymą, matome poreikį papildyti šiuos įstatymus vėlgi gydytojo odontologo ar burnos priežiūros specialisto teise atsisakyti teikti paslaugas, jei jiems gresia reali grėsmė būti sužalotiems, kitaip tariant, jeigu būtų sukelta reali grėsmė šių specialistų sveikatai, ne tik gyvybei“, – pabrėžė E. Butkevičienė.

Ministro patarėja taip pat atkreipė dėmesį, kad šiuo metu nėra numatyta atsakomybė už sveikatos priežiūros specialisto garbės ir orumo pažeidimą.

„Ministerija pritaria šiai dienai registruotam Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimui, kuriuo būtent ir numatyta atsakomybė už tokio pobūdžio veikas specialistų atžvilgiu. Kitaip tariant, šiai dienai Vyriausybės nutarimo projektu yra siūloma pritarti šiai iniciatyvai“, – teigė E. Butkevičienė.

ELTA primena, kad diskusijas dėl medikų saugumo paskatino sausio 1 dieną Kėdainių ligoninėje įvykusi agresija prieš sveikatos priežiūros specialistę. Į ligoninę atvykęs vyras skubiosios pagalbos skyriaus gydytoją pastūmė ir nubloškė ant grindų.

Trečiadienį Seimo Sveikatos reikalų komitete parlamentarai, ministerijos ir sveikatos priežiūros įstaigų atstovai diskutavo apie fizinio ir psichologinio smurto prieš medikus prevenciją ir jų saugumo darbo vietoje užtikrinimą.