„Šiai dienai išeiti planuoja 7 mūsų kolegos iš vidaus ir skubiosios pagalbos skyrių. Ir dar planuoja bent 2 darbuotojai iš kitų skyrių, įskaitant ir to skyriaus vadovę. Tai mūsų yra tikrai nemažai“, – Eltai teigė vidaus ligų gydytoja Dovilė Furmanavičienė, pateikusi prašymą išeiti iš darbo.

„Jaučiame didelį nerimą dėl ligoninės išlikimo ir vykdomo konkurso direktoriaus pareigoms užimti. Jau kuris laikas sklinda kalbos tiek mieste, tiek ligoninės viduje, kad konkursas nėra skaidrus ir būsimas vadovas jau išrinktas neįvykus konkursui“, – pasakojo medikė.

Išgirdę kalbas apie anksčiau laiko priimtą sprendimą dėl naujojo ligoninės direktoriaus, medikai nusprendė pasikalbėti su Raseinių rajono meru Arvydu Nekrošiumi bei savivaldybės tarybos nariais. Tačiau, kaip pasakojo D. Furmanavičienė, gydytojai susidūrė su nepagarba, šmeižtu ir, pabrėžė ji, liko neišgirsti.

„Atsižvelgdami į mus neraminančias kalbas, nuvykome pasikalbėti su meru, prašydami užtikrinti konkurso skaidrumą. Tačiau susidūrėme su atsainiu požiūriu, nepagarba medikams ir šmeižtu“, – kalbėjo vidaus ligų gydytoja.

„Jau kitą dieną Raseinių žiniasklaidoje atsirado medikų garbę ir orumą šmeižiantis straipsnis, socialiniuose tinkluose pasirodė tarybos narės, sveikatos reikalų komiteto narės įžeidžiantys, patyčias primenantys pasisakymai“, – sakė D. Furmanavičienė.

Pasak medikės, gydytojai mero paprašė surengti skaidrų konkursą, kurį prižiūrėtų atstovas iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM).

„Dar net nepaskelbta konkurso data, o jau kalbama, kad yra nuspręsta, kas juo taps, todėl mes sunerimome ir prašėme užtikrinti skaidrų konkursą. Mes norime skaidraus konkurso, norime, kad išrinktas direktorius atitiktų ligoninės medikų keliamus lūkesčius. Dirbti mums reikės, ne savivaldybei“, – akcentavo D. Furmanavičienė.

„Mes iškėlėme klausimą – kokie yra vietinės politikos tikslai? Destabilizuoti ligoninę? Supriešinti dirbančius šioje ligoninėje? Kodėl nėra pakviestas atstovas iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kai tokią praktiką taikė ir kitos savivaldybės, norėdamos užtikrinti skaidrumą, ir kiek apskritai mes esame reikalingi šioje ligoninėje?“ – klausė D. Furmanavičienė, pridurdama, kad būtent dėl savivaldybės atsainaus požiūrio buvo priimtas sprendimas pasitraukti iš pareigų.

„Todėl ir buvo priimtas sprendimas išeiti iš darbo, jei vietinės politikos požiūris yra tik toks“, – reziumavo gydytoja.

Raseinių rajono meras paprašė ligoninės vadovo pasikalbėti su gydytojais: nesuprantame tikrųjų priežasčių

Raseinių meras A. Nekrošius patvirtino, kad buvo susitikęs su iš darbo išeiti planuojančiais medikais. Tačiau, anot jo, gydytojai nepateikė argumentų, kodėl organizuojamas ligoninės vadovo konkursas yra neskaidrus.

Arvydas Nekrošius

„Kai buvau susitikęs su tais medikais, sakiau, kad gatvėje visokių kalbų yra, bet pasakykite, kas tada yra tas neskaidrumas, kokie požymiai to neskaidrumo. Nes aš tikrai mielai kreipčiausi į tarnybas, jeigu tokie požymiai būtų – tiek į STT, tiek į prokuratūrą“, – Eltai situaciją komentavo meras.

„Man to patys medikai nesugebėjo paaiškinti. Manau, kad ir patys medikai kreiptųsi į prokuratūrą, jei matytų, kad neskaidrūs dalykai vyksta“, – sakė jis.

A. Nekrošius teigė antradienį susitikęs ir su dabartiniu ligoninės direktoriumi Vidmantu Merkliopu, kurio prašė paaiškinti medikų išėjimo iš darbo priežastis.

„Šiandien turėjome susitikimą su ligoninės vadovu, klausėme, kokia yra reali situacija, kokios realios priežastys. Bet vadovas iki galo taip ir neatsakė, nes medikų priežastys – miglotos. Kalbama labiau apie patį vienos tarybos narės pasisakymą socialiniuose tinkluose“, – apie susitikimą pasakojo meras.

„Vadovo paprašėme, kad su medikais pakalbėtų, gal jie dar persigalvos. Nes aš suprantu, kad gal karšti sprendimai buvo priimti, gal, laikui praėjus, pasikeis pozicija“, – vylėsi A. Nekrošius.

Meras teigė taip pat paprašęs ligoninės vadovo informuoti, jei medikai vis tik tai nuspręs išeiti iš darbo. Tokiu atveju savivaldybė bus pasiruošusi padėti ligoninės vadovui, kuris, pasak A. Nekrošiaus, yra atsakingas už savo darbuotojus.

„Paprašėme ligoninės vadovo, kad jeigu medikai apsispręstų išeiti, jis pateiktų savivaldybei rekomendacijas, ką mes turėtume jam, kaip vadovui, padėti. Nes tai yra ligoninės vadovo atsakomybė“, – pabrėžė Raseinių meras.

A. Nekrošiaus žiniomis, konkurse ligoninės direktoriaus pareigoms užimti dalyvauja 5 kandidatai.

„Konkursas jau yra paskelbtas. Mano žiniomis, yra 5 pretendentai, bet aš nežinau, kas jie tokie“, – sakė meras.

Jo nuomone, gydytojai, grasindami išeiti, bando daryti įtaką ligoninės vadovo konkursui.

„Pats keliamas klausimas yra gana keistas. Aš manau, kad kadangi pas mus rugsėjo mėnesį neeiliniai rinkimai į Seimą, tai tiesiog politikuojama šia tema šiek tiek, bandoma tokiu būdu daryti įtaką rezultatams“, – reziumavo situaciją A. Nekrošius.

Dabartinis ligoninės direktorius bandys kalbėtis su išeinančiais medikais

Raseinių ligoninės direktorius V. Merkliopas patvirtino, kad iš gydytojų vienu metu gavo 7 prašymus išeiti iš darbo.

„Prašymų išeiti iš darbo pateikimas nebuvo visiškai netikėtas, nes jau kurį laiką buvo tokių truputį užuominų ir diskusijų, bet vienu metu gavau 7 prašymus išeiti iš darbo“, – Eltai sakė gydymo įstaigos vadovas.

Raseinių ligoninė

Tačiau ligoninės direktorius nežada skubėti ir iš karto patenkinti prašymus išeiti iš darbo. V. Merkliopas žada diskutuoti ir ieškoti išeičių, nes tokio būrio gydytojų praradimas, pasak jo, būtų per didelė problema.

„Dar diskutuojame, dar kalbame, dar ieškome išeičių. Nes praradimai čia būtų didžiuliai. Vidaus ligų skyrius labai svarbus, čia didesnė pusė pacientų yra stacionare, skyriaus specialistai taip pat yra pagrindiniai budintys gydytojai skubiosios pagalbos skyriuje“, – aiškino direktorius.

„Tie praradimai tikrai būtų ženklūs ir žinome, kad prisikviesti tų specialistų iš kitur irgi būtų sudėtinga, nes jų trūksta ir aplinkinėse ligoninėse. Tai su tokiu nerimu stebime situaciją“, – pridūrė ligoninės vadovas.

V. Merkliopas prisipažino, kad yra ir pats pateikęs prašymą dalyvauti konkurse direktoriaus pareigoms užimti. Visgi, neslėpė jis, kad ši situacija turės įtakos galutiniam jo sprendimui.

„Aš esu pateikęs prašymą dalyvauti, bet dabar labai intensyviai svarstau. Manau, kad tai irgi turi įtakos mano galutiniam sprendimui“, – teigė V. Merkliopas.

„Vadovui dirbti be savivaldybės pritarimo ir palaikymo yra labai sudėtinga“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad liepos pradžioje iš Zarasų ligoninės pasitraukė 12 gydytojų, kurie nesutiko su savivaldybės planuojamu įgyvendinti ligoninės reorganizavimu.

Išėję gydytojai sakė, kad galutinį sprendimą palikti darbovietę nulėmė birželio pabaigoje įvykęs Zarasų rajono savivaldybės merės ir vicemerės susitikimas su ligoninės bendruomene. Anot jų, susitikimo metu nebuvo atsakyta į medikų klausimus dėl ligoninės tolimesnės veiklos, neatsižvelgta į gydytojų prašymus nekurti naujo juridinio vieneto.

Zarasų ligoninėje dėl gydytojų trūkumo sustabdyta Vidaus ligų skyriaus, Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus, Dienos chirurgijos skyriaus veiklos. Taip pat sustabdyta teisė teikti antrines ambulatorines kardiologo, neurologo, pulmonologo asmens sveikatos priežiūros paslaugas.

Šias sveikatos priežiūros paslaugas Zarasų rajono gyventojams šiuo metu teikia Visagino ligoninė.

Iš Vilniaus Centro poliklinikos per pastaruosius pusę metų išėjo 40 darbuotojų. Įstaigą paliko ne tik poliklinikos skyrių vadovai, bet ir beveik visa administracija, taip pat ūkio darbuotojai, atsistatydino visa gydymo taryba, o galiausiai sostinės meras atleido ir patį Centro poliklinikos vadovą Zdislavą Skvarciany.