Raseinių rajono ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas teigia, kad dėl įstaigą planuojančių palikti gydytojų nuo antradienio vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas. Pasak vadovo, šiuo metu skyriuje priimami tik tie pacientai, kuriems reikalinga skubi pagalba.

Medikai Raseinių ligoninę palieka dėl kelių priežasčių, bet pagrindinė susijusi su vietos valdžia ir galimai neskaidriu ligoninės vadovo konkursu.

„Buvo labai daug politikos kišama į ligoninės darbą ir jos rezultatus – tai buvo viena iš priežasčių. O turbūt galutinis sprendimas buvo tie neskaidrūs rinkimai, apie kuriuos čia tiek daug šnekama“, – pasakojo Vidaus ligų skyriaus vedėja Dovilė Furmanavičienė.

„Ir kolegų tarpusavio santykiai nepagarbūs, ir santykiai su kai kuriais politikais, kai kur nepagarbūs atsiliepimai socialiniuose tinkluose“, – teigė Raseinių ligoninės direktorius Vidmantas Merkliopas.

Išėjus medikams sutriks ne tik vidaus ligų skyriaus, bet visos ligoninės veikla.

Raseinių ligoninė

„Aš galiu pasakyti, kad per 25 vadovavimo metus ligoninėje tokios įtemptos situacijos neturėjome“, – sakė V. Merkliopas.

„Sugriūna skyrius, sugriūna visas darbas, sugriūna skubiosios pagalbos skyriaus darbas. Meras žiniasklaidoje sako, kad turi planą B, mes tikimės, kad jis ir mus informuos apie planą B“, – aiškino D. Furmanavičienė.

Raseiniškiai įsibaiminę. Situacija šalies ligoninėse ir taip sudėtinga, žmonės bijo likti be gydytojų.

Raseinių rajono meras tikina bandęs problemą spręsti, pasikvietė įskaudintus medikus pasikalbėti, bet šie neatvyko.

„Labai gaila, kad jie taip komunikuoja, bet aš manau, kad vis tiek rasime būdų susimatyti, nes tikimės, viliamės, kad jie visgi apsispręs likti, jog nereikės drastiškų priemonių, kad gyventojams būtų užtikrintos paslaugos“, – vylėsi Raseinių rajono meras Arvydas Nekrošius.

Arvydas Nekrošius

Tačiau medikai savo sprendimo keisti nežada.

„Nusprendėme, kad mes nebuvome išgirsti ir nematome prasmės toliau eiti į kažkokias diskusijas“, – tikino D. Furmanavičienė.

Jei gydytojai neapsigalvos, savivaldybei teks skubiai ieškoti kitų specialistų. Pagalbos meras tikisi ir iš ministerijos. Sveikatos ministras siūlė į konkursą įtraukti gydytojų atstovų ir taip išvengti neskaidrumo. Meras tai gydytojams ir žadėjo siūlyti susitikime, kuris taip ir neįvyko.

Visą LNK žinių siužetą galite pamatyti čia:

Dėl išeinančių medikų Raseinių ligoninės vidaus ligų skyriuje pradėtas riboti planinis pacientų priėmimas

„Jau pradedame planinio srauto ribojimą vidaus ligų skyriuje, naujų, planinių pacientų nebeguldome, kad paskui neatsitiktų taip, kad pilnas skyrius priguldytas, o gydytojų nebelieka. Tai priimame tik skubius atvejus“, – Eltai antradienį teigė V. Merkliopas.

Pasak vadovo, vidaus ligų skyriuje vidutiniškai per mėnesį gydoma iki 200 pacientų. Planiniai pacientai sudaro 30–40 proc. visų skyriaus pacientų, nurodo jis.

Vadovo teigimu, ligoninei atsidūrus tokioje situacijoje, kai dauguma skyriaus gydytojų vienu metu išeina iš darbo, įstaiga yra priversta pagalbos prašyti iš kitų rajone dirbančių medicinos specialistų.

„Bent laikinai, manau, reikės pasitelkti ir rajone dirbančius šeimos gydytojus skubios pagalbos teikimui – budėjimas nakties metu, savaitgalio dienomis, nes tokių pajėgumų tiesiog nėra. Ir manau, kad ir tų naujų specialistų taip greitai nesurasime. Nes jų tiesiog trūksta, jų nėra“, – pabrėžė V. Merkliopas.

„Mums budinčios ir skubiosios pagalbos skyriuje gydytojų trūko jau prieš tai. Kurį laiką buvo ligoninės darbo skelbimai, bet tiesiog niekas neatsiliepdavo. (…) O dabar yra vasaros metas, rugpjūčio mėnuo, tai – atostogų metas“, – kalbėjo V. Merkliopas.

Jis atkreipė dėmesį, kad nors ligoninė ir yra pasiruošusi į pagalbą kviesti šeimos gydytojus, kol kas neaišku, ar jie bus linkę bendradarbiauti.

„Kol kas neturime jokios reakcijos, nes dar neturėjome tiesioginio susitikimo, galvojome, kad šios (planuojančios išeiti – ELTA) gydytojos gal dar priims kitokį sprendimą, gal persigalvos, bet jau praėjo nemažai laiko ir iš šios dienos reakcijų, kiek kalbėjau, niekas nieko neplanuoja keisti“, – teigė ligoninės vadovas.

„Jos jau intensyviai derina kitus darbus, kur išeis, ir tas procesas vyksta. Dėl vieno gydytojo dar turime abejonių (ar jis tikrai išeis – ELTA), nežinome jo galutinio sprendimo, bet kitos 6 gydytojos jau yra apsisprendusios negrįžtamai“, – pažymėjo V. Merkliopas.

ELTA primena, kad Raseinių ligoninę ketina palikti 7 darbuotojai. Jie ligoninės direktoriui Vidmantui Merkliopui praėjusią savaitę įteikė prašymus išeiti iš darbo.

Anot medikų, mieste ėmė sklisti kalbos, jog savivaldybė jau turi naują ligoninės vadovą. Gydytojai paprašė mero konkursą organizuoti skaidriai, tačiau, jų teigimu, nebuvo išgirsti.

Savo ruožtu Raseinių rajono meras Arvydas Nekrošius Eltai sakė medikų priekaištų nesuprantąs. Jo neįtikino ir gydytojų abejonės dėl skaidrumo organizuojant ligoninės vadovo konkursą.

Su rajono ligoninę ketinančiais palikti medikais A. Nekrošius planavo susitikti pirmadienio rytą. Tačiau, anot Raseinių mero, sutartą valandą gydytojai pranešė neatvyksiantys.

Konkursas ligoninės vadovo pareigoms užimti vyksta šiuo metu. Jame, mero žiniomis, dalyvauja 5 kandidatai.