Labiausiai paplitusios odos vėžio formos atvejų skaičius Didžiojoje Britanijoje yra dvigubai didesnis už oficialius vyriausybės duomenis, rašo dailymail.co.uk.

Odos vėžys išplitęs beveik tiek pat, kiek kitos vėžio formos kartu sudėjus.

Manoma, kad bazaline ląstelių karcinoma (BLK) kasmet suserga daugiau kaip 200 tūkst. žmonių.

Ši odos vėžio forma yra pagydoma chirurginiu būdu, tačiau jos mastai per dešimtmetį išaugo 80 proc.

Vieno tokio paciento gydymas valstybei atsieina apie 1 tūkst. svarų (4 tūkst. litų), ir nors šių operacijų sėkmės procentas yra didelis, Nacionalinei sveikatos tarnybai jos kainuoja daugiau kaip 200 mln. svarų (800 mln. litų) per metus.

Dermatologas Bavas Shergillis iš Braitono ir Sasekso universitetinių ligoninių sakė, kad pastaruoju metu stebi padažnėjusius odos vėžio atvejus, ir pažymi, kad tokių pacientų skaičius yra „užprogramuotas didėti“.

„Manoma, kad taip yra dėl virtinės faktorių, įskaitant ilgesnę gyvenimo trukmę ir ilgesnį buvimą saulėje, kurį skatina hobiai gryname ore, kelionės, atostogos ir pan.“, - pridūrė jis.

Minimą tyrimą atliko gydytojai iš Norfolko ir Norvičo universitetinių ligoninių bei Rytų vėžio registracijos centro Kembridže.

„Mūsų tyrimai rodo, kad bazalinės ląstelių karcinomos skaičius Didžiojoje Britanijoje yra maždaug dvigubai didenis, negu rodo vyriausybės statistika“, - rašė jie savo ataskaitoje.

„Reikėtų pripažinti bazalinės ląstelių karcinomos poveikį žmonių sveikatai ir sveikatos tarnybų išlaidoms. Norint kontroliuoti BLK, kuri, regis, tapo labiausiai paplitusia piktybine liga Didžiojoje Britanijoje, pirmenybę reikėtų suteikti šios ligos prevencijos, diagnozavimo ir valdymo resursams. Problemos atidžiai identifikuojant šios ligos atvejus ir sunkumai renkant duomenis reiškia, kad BLK skaičiai nepatenka į oficiali nacionalinę statistiką. Deja, tai reiškia, kad labiausiai Didžiojoje Britanijoje paplitusi vėžio forma lieka nepastebėta politikų, visuomenės ir žiniasklaidos“, - rašoma ataskaitoje.

BLK retai būna mirtina. Ji sudaro maždaug 75 proc. visų odos vėžio atvejų. Operacijos, kurių metu pašalinamas auglys ir aplinkiniai audiniai, pasiteisina 90 proc. atvejų.
BLK išsivysto pačiuose viršutiniuose odos sluoksniuose ir yra susijusi su ultravioletiniais spinduliais.

Tyrimas parodė, kad BLK dažniausiai atsiranda atvirose odos srityse senyviems žmonėms, turintiems šviesią odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)