Specialistai tyrė 1450 žmonių, kurių amžius – nuo 70 iki 89 metų. Nei vienam jų nebuvo diagnozuota senatvinė silpnaprotystė. Trejus metus kas 15 mėnesių savanoriams buvo pasiūlyta atlikti atminties testą. Paaiškėjo, jog 296 žmonės turi atminties sutrikimų, grasinančių galiausiai peraugti į senatvinę silpnaprotystę.

Statistika kalba pati už save – tyrimo metu mokslininkai nustatė, jog atminties sutrikimais dažniau skundžiasi stipriosios lyties atstovai. Taigi iš tūkstančio žmonių senatvine silpnaprotyste suserga 72 vyrai ir tik 57 moterys. Iš esmės atminties sutrikimų rizika padidėja žmonėms, nesukūrusiems šeimoms ir turintiems žemesnį išsilavinimą.

Situaciją komentuoja tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Rosebudas Robertsas: „Gauti rezultatai neįtikėtini, juk priimta manyti, jog moterys dažniau skundžiasi atminties sutrikimais“.

Tačiau su mokslininkų išvadomis sutinka toli gražu ne visi. Pavyzdžiui, mokslų daktarė Celeste de Jager iš Oksfordo universiteto mano, jog vyrai vis dėlto atsparesni senatvinei silpnaprotystei, nes jiems daugiau naudos duoda fizinės treniruotės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją