Apie erkinį encefalitą ir Laimo ligą laidoje „Delfi tema“ buvo kalbėta su Klaipėdos universiteto ligoninės gydytoja infektologe Rūta Pundiniene ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiąja specialiste Milda Žygutiene.

Klaipėdoje – jau 21 erkinio encefalito atvejis šiemet

Kaip laidoje pasakojo gydytoja, šiuo metu Klaipėdos universiteto ligoninėje dėl erkinio encefalito guli 3 žmonės. Pirmieji pacientai į ligoninę dėl erkinio encefalito Klaipėdoje paguldyti gegužės pabaigoje, o iki dabar iš viso ši liga buvo nustatyta 21 klaipėdiečiui.

Pasak gydytojos, rekordas buvo sumuštas tada, kai per parą į ligoninę dėl erkinio encefalito paguldyti net 4 žmonės.

Pagal statistiką, Lietuvoje visada daugiau sergančiųjų Laimo liga, jie kasmet skaičiuojami tūkstančiais. Tuo metu erkiniu encefalitu – po kelis šimtus per metus. Per pirmąjį šių metų pusmetį, pasak M. Žygutienės, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu, palyginus su prieš tai buvusiais metais, pernelyg nepasikeitė. Visgi pernai per visus metus Klaipėdoje buvo 36 erkinio encefalito atvejai, kai šiemet jau dabar skaičiuojamas 21 susirgęs žmogus.

Tačiau su Laimo liga atvirkščiai – matomas itin išaugęs sergamumas.

„Erkių platinamos ligos yra zoonozės, o pagal daugiamečius stebėjimus joms būdingas sergamumo bangavimas. 2021–2022 metais Laimo ligos atvejų buvo daug mažiau, todėl šiais metais, ko gero, turėsime didesnį sergamumą nei praėjusiais metais“, – sakė M. Žygutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)