„Nesirenka to dažnai, dėl tokių paslaugų tikriausiai dažniau kreipiasi į privačias įstaigas, nors tikrai turi galimybę, jei nori greitos konsultacijos, arba, jei nori konsultacijos be šeimos gydytojo specialisto. Nes kartais pacientai iš tiesų pageidauja konsultacijos savo iniciatyva“, – LNK Žinioms sakė Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ingrida Savickienė.

Privačioje klinikoje už paslaugą reikia mokėti, tačiau dalį kainos gali kompensuoti ligonių kasos. Kai kurie politikai ragina keisti šį įstatymą.

„Pacientas ateina į gydymo įstaigą, dalį kainos finansuoja Ligonių kasos, likusią sumą pacientas prisimoka pats. Tai siūloma tą panaikinti, ir kad privačios gydymo įstaigos dirbtų tik iš ligonių kasų apmokamo krepšelio“, – sakė Seimo narys Remigijus Žemaitaitis.

Remigijus Žemaitaitis

Jei Ligonių kasų kompensacijos privati įstaiga atsisakytų, anot R. Žemaitaičio, labai pabrangtų jų paslaugos. Tad eilės valdiškose poliklinikose ir ligoninėse dar labiau pailgėtų.

„Plūstelės eilės labai stipriai į poliklinikas, gydymo įstaigas. Kadangi jos yra nepakankamai pasiruošusios, gydytojų atlyginimai maži, vėl trūks gydytojų. Iš privačios klinikos žmogus vis tiek neis, geriau mokės 50 eurų nei sutiks laukti 2 savaites“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Tokių siūlymų nesupranta ir pacientų organizacijos.

„Jei yra poreikis, jei jie paskaičiuoja, kad ta paslauga kainuoja brangiau, kad žmogus galėtų prisimokėti tik skirtumą nuo bazinės kainos, ne 100 proc. pilną kainą. Juk kiekvienas žmogus dirbdamas moka mokesčius, kodėl iš jo atimama teisė gauti tą valstybės dengiamą bazinę kainą“, – sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Privačių klinikų atstovai tikina, kad jei siūlymui Seimas pritars, pacientui būtų atimta teisė primokėti ir už tai gauti aukštesnės kokybės medicinos paslaugas.

„Jei būtų apribotos pacientų teisės rinktis ir susimokėti oficialiai kainų skirtumą, pacientai tai darytų neoficialiai, kaip senais laikais. Ir dabar sveikatos priežiūros sektorius užima lyderiaujančią poziciją pagal korupciją, tai dar labiau padidėtų korupcija“, – kalbėjo Privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos vadovas Laimutis Paškevičius.

Tačiau siūlymo iniciatorius konservatorius Antanas Matulas primena, kad draudžiama imti priemokas už tas paslaugas, už kurias sumoka Ligonių kasos. Esą daugėja skundų, kodėl vienose privačiose įstaigose už gydymo paslaugas primokėti reikia, kitose – nereikia.

Antanas Matulas

„Jei įstaigos piktnaudžiaus ir reketuos žmones, ko neleidžia įstatymas, tokį instrumentą siūlysiu Ligonių kasai suteikti. Jei kartojasi grubūs įstatymo pažeidimai – suteikti bent laikinai nutraukti sutartį, kol įstaiga susitvarkys“, – kalbėjo A. Matulas.

Kad privačios sveikatos įstaigos piktnaudžiauja padėtimi, A. Matului pritarė ir paprastai jam oponuojantis buvęs Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Aurelijus Veryga

„Sako, aš ateinu, mane pakonsultuoja privačiai, o tyrimus nusiunčia atlikti į viešąją įstaigą. Žodžiu, tikrai reikėtų sutvarkyti, bet kaip tą padaryti, man dabar sunku atsakyti“, – sakė Seimo narys A. Veryga.

Ar reikia keisti tvarką dėl priemokų privačiose klinikose, Seime sudaryta darbo grupė.

Visą LNK reportažą rasite čia: