Nuo kovo mėnesio ligoninėje pradėtos taikyti širdies stimuliatoriaus implantavimo operacijos įgauna pagreitį – per mėnesį vidutiniškai implantuojama per 10 stimuliatorių, kurie dėl reto pulso pasiligojusiems žmonėms tampa ne tik kokybiško gyvenimo garantu, bet ir gelbsti nuo grėsmingų pasekmių, rašoma pranešime spaudai.

Respublikinės Šiaulių ligoninės laikinai einanti generalinės direktorės pareigas Vaiva Makštutienė sako, jok ligoninėje suburta aukštos kvalifikacijos kardiologų komanda daro stebuklus, nes jų dėka daug gyvybių suteikiama galimybė gyventi visavertį gyvenimą.

Sinusinio mazgo silpnumo sindromas tapo priežastimi, dėl kurios kardiologai nusprendė 86-erių metų pacientei implantuoti širdies stimuliatorių. Operaciją atlikę intervenciniai kardiologai Vytenis Tamakauskas ir Remigijus Vaičiulis džiaugiasi, jog pacientei sugrąžinta galimybė gyventi visavertį gyvenimą.

Pacientei implantuotas dviejų kamerų stimuliatorius, kokie implantuoti apie 80 proc. iš 100 pacientų, kuriems jau taikyta elektrokardiostimuliatoriaus implantacija.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmasis stimuliatorius implantuotas prieš devynis mėnesius. Anksčiau, kol ši procedūra nebuvo taikoma, per metus apie šimtui Respublikinės Šiaulių ligoninės pacientų būdavo implantuojamas stimuliatorius, tik važiuoti tekdavo į tretinio lygio gydymo įstaigas Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje. Tačiau kardiologine liga sergančiam žmogui dažnai pagalba reikalinga skubiai, tad delsimas gali būti pavojingas.

Dabar, kai ši galimybė atsirado Šiauliuose, akivaizdu, ir pacientų padaugėjo. Pasak V. Tamakausko, kuriam drauge su kolegomis teko atlikti ir pirmąją, ir šimtąją stimuliatoriaus operaciją, šios pagalbos dažniausiai prireikia vyresnio amžiaus žmonėms. Žmonių amžiaus vidurkiui didėjant ir šių procedūrų atliekama daugiau. 1990 metais šalyje būdavo implantuojama apie 400 stimulietorių, o pastaraisiais metais - per 2500 tokių stimuliatorių. Tačiau tai nereiškia, kad labai padaugėjo sergančiųjų – anksčiau daugiau žmonių mirdavo, nesulaukę pagalbos.

Širdies stimuliatorių būtinybė atsiranda nepriklausomai nuo žmogaus socialinės padėties, finansinių galimybių, lyties ar amžiaus kategorijos. Kartais tokios operacijos atliekamos ir kūdikiams dėl įgimtų širdies veiklos sutrikimų.

Galimybė Respublikinėje Šiaulių ligoninėje atlikti elektrokardiostimuliatoriaus implantavimo operacijas atsirado, įkūrus Širdies ir kraujagyslių centrą. Pasak centro vadovės, dr. doc. Jurgitos Plisienės, centras buvo aprūpintas modernia įranga, įsigyta ir reikiamų priemonių. Intervenciniai kardiologai Vytenis Tamakauskas ir Remigijus Vaičiulis dalyvavo tobulinimosi kursuose LSMU Kauno klinikose, kur pagilino teorines žinias bei praktiškai įvaldė šias operacijas. Dabar Respublikinė Šiaulių ligoninė drąsiai žengia koja kojon su pažangiausiomis šalyje gydymo įstaigomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją