Kartu su medikų komanda iš Jungtinės Karalystės (JK) daktaras Oliveris Johnsonas atvyko į Siera Leonės sostinę Fritauną gerinti sveikatos priežiūros sistemos darbą.

Šią šalį užpuolus Ebolos virusui, medikai iš JK nusprendė pasilikti ir padaryti viską, ką tik gali, kad padėtų, nepaisant to, kad gydytojams kyla didžiausias užsikrėkimo šiuo virusu pavojus, rašo „The Daily Mail“.

28-erių gydytojas papasakojo apie sunkias sąlygas, kuriomis jo komandai tenka dirbti bei vietos gyventojų pasipriešinimą, su kuriuo medikams tenka susidurti, nes gyventojai tiki, jog ši liga – tai galbūt konspiracinis valdžios planas.

„Puikiai žinome, kad yra pavojus, todėl turime būti ypač atsargūs. Tačiau taip pat mes žinome, kad viskas bus gerai, jei tinkamai dėvėsime apsaugines priemones bei laikysimės taisyklių“, - patikino O. Johnsonas.

„Negalime daryti klaidų, tokių kaip atsitiktinis įbrėžimas ar neplautos rankos. Kai prie to priprantame, galime šiek tiek atsipalaiduoti. Rizika užtikrina, kad nežvelgsime į taisykles pro pirštus bei nepasitikėsime savimi per daug“, - tęsė jis.

Tačiau gydytojas pripažino, jog apsauginių drabužių dėvėjimas – tai tikrai sudėtinga užduotis.

„Dėvint šiuos drabužius netrukus pasidaro nepakenčiamai karšta, rasoja akiniai, jauti kūnu srūvantį prakaitą. Taip pat jaučiamas stiprus chloro kvapas“, - patirtimi dalinosi O. Johnsonas.

„Šokiruoja tai, jog pacientai atrodo gana neblogai, o neilgai trukus miršta“, - patikino jis.

„Esu matęs nemažai Ebolos virusu užsikrėtusių pacientų, kurie atrodė gana sveiki, galėjo vaikščioti, tačiau neilgai trukus jie mirdavo“, - siaubą keliančia patirtimi dalinosi jaunas gydytojas.

Taip pat O. Johnsonas papasakojo apie sunkumus, su kuriais susiduriama dirbant šalyje, kuri atsigauna po ne vienerius metus trukusio žiauraus pilietinio karo. Daugybė Siera Leonės gyventojų mano, kad ši liga – tai konspiracinis valdžios planas.

Anot O. Johnsono, nemažai problemų kelia didžiulė pacientų ir jų šeimos narių baimė, o kai kurie iš jų net mėgina pabėgti iš ligoninės.

„Ebola – tai nauja liga Siera Leonėje. Šiam virusui pasiglemžus pirmąsias žmonių gyvybes daugybė žmonių pamanė, kad tai galbūt konspiracinis valdžios planas, siekiant susidoroti su tam tikromis gentimis, pavogti jų organus ar uždirbti pinigų“, - pasakojo gydytojas.

„Tai susiję su plačiai paplitusiu skeptišku požiūriu į Vakarų mediciną bei tradiciniais tikėjimais ir praktikomis“, - įsitikinęs O. Johnsonas.

„Kadangi artimieji negali matyti, kas vyksta su pacientais, kai jie yra izoliuoti, baiminamasi, jog pacientai galbūt išgabenami bei nužudomi pačių gydytojų“, - pasakojo jis.

„Jie atsisako matyti didelį rūpestį ir priežiūrą, kurią kiekvieną dieną gauna pacientai“, - patikino O. Johnsonas.

„Dėl šios priežasties buvo pacientų kurie atsisakė izoliacijos ir net mėgino pabėgti iš ligoninės“, - tęsė gydytojas.

„Tai iššūkis, su kuriuo tenka susidurti net ir dabar. Jis kelia tikras etines dilemas dėl to, ar galėtume ir netgi turėtume suvaržyti pacientus. Taip kad kyla dilemų dėl logistinių dalykų, susijusių su tuo, kaip įmanoma saugiai apriboti užsikrėtusį pacientą, nesukeliant pavojaus sau“, - samprotavo O. Johnsonas.

Ebolos viruso simptomai:

Pirmieji simptomai – karščiavimas, galvos ir gerklės skausmas.

Po kelių dienų Ebolos virusas pažeidžia imuninę sistemą, todėl jaučiamas chroniškas pilvo ir raumenų skausmas, vargina vėmimas ir viduriavimas.

Ebolos virusas pažeidžia kraujagysles, todėl kraujuojama iš burnos, ausų, akių ir kitų ertmių.

Akių obuoliai parausta, po oda susidaro kraujo pūslės.

Ebolos virusas – tai ypač pavojinga infekcinė liga, mirtingumas nuo šios ligos siekia iki 90 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)