„Pažiūrėkite, vien tas vaizdas ką daro. Visa ta aplinka. Toks jausmas, kad mes esame kažkur tai užsienyje“, – žavėjosi Antonijus.

Vyras gydomas naujai atidarytame Respublikinės Panevėžio ligoninės Geriatrijos skyriuje, kuriame gausu medikų.

„Komandą sudaro ne vien gydytojai, slaugytojos, pagalbinis personalas. Į mūsų komandą įeina ir ergoterapeutas, kineziterapeutas, psichologas, socialinis darbuotojas. Mes visi kartu galime atsižvelgti į paciento būklę, visas jo ligas“, – sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojas geriatras Arnas Paškevičius.

Arnas Paškevičius

O gydyti pacientus čia lengviau dėl įdiegtų modernių technologijų.

„Ir šiuolaikinės kėlimo sistemos, ir signalinės sistemos, ir priežiūrai skirtos. Ar kas nors nutiks vonioje, ar tai nutiks palatoje, ar tualete – visur yra signalinės sistemos išsikviesti pagalbą ir tos visos priemonės yra kompiuterizuotos“, – LNK žinioms sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktorius Arvydas Skorupskas.

Dezinfekavęs rankas apžiūrėti skyriaus ir susipažinti su personalu atvyko sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Jis įsitikinęs, kad geriatrija – Lietuvos medicinos ateitis.

Arūnas Dulkys

„Lietuvoje per artimiausius 15–20 metų labai gaila, bet panašu, kad bus viena seniausių Europos Sąjungoje visuomenių. Natūraliai sveikatos sistema negali į tai neraguoti“, – sakė ministras.

Šiame Respublikinės Panevėžio ligoninės Geriatrijos skyriuje – 25 lovos. Kol kas užpildytos ne visos, bet poreikis didelis.

„Dabar vasarą turime kiek mažiau tų pacientų ligoninėje, bet aš manau, kad rugsėjį tikrai jis bus sklidinas“, – prognozavo A. Skorupskas.

Arvydas Skorupskas

„Dažniausiai tas skyrius yra pilnas. Kad suktumėmės pustuščiai yra retai. Dirbame visu pajėgumu“, – žurnalistus patikino Respublikinės Panevėžio ligoninės vyresnioji slaugytoja Rūta Kaupaitė.

Pacientai nuo 60 metų čia gydomi dėl įvairių ligų. O geriatrijos paslaugos skirtos ligonių būklei atstatyti. Tai nesusiję su slauga ar globa, tad geriatrijos skyriuose ligoniai neužsibūna. Pagerėjus sveikatai, pacientai dažniausiai išleidžiami namo.

„Jeigu medikamentinis gydymas kaip ir išsemtas, jau viskas pagerėjo, bet mankštos duoda labai gerą efektą, mes tai galime irgi koreliuoti, žiūrėti, kad pacientą išleistume kiek įmanoma stipresnį ir savarankiškesnį“, – aiškino gydytojas geriatras A. Paškevičius.

A. Dulkys sakė: „Šitame skyriuje bus gydoma ne viena liga. Čia bus gydomas žmogus. Pasakysiu dar daugiau – šitie skyriai neleis žmonėms užsibūti gydymo įstaigose. Jie parodys žmonėms, kad jie dar gali gyventi“.

Panevėžio ligoninėje atidarytas Geriatrijos skyrius

Geriatrijos skyriuose daug jaunų specialistų. Visi empatiški ir nuoširdūs. Anot slaugės, dėmesys pacientui čia labai svarbus.

„Stengiamės, kad tai būtų ne tik slauga, ne tik atliekamos procedūros, bet ir teikiamas žmogui gerumas, šypsena, ką kartais daugelis pamiršta“, – teigė R. Kaupaitė.

Kad geriatrijos skyriuje sveikata gerėja, džiaugiasi ir pacientai.

„Man labai nugarą skaudėjo, o šiąnakt jau nebe taip skaudėjo. Nepakartojami gydytojai. Daugiau tokių gydytojų, kaip mūsų gydytojukas, kad būtų, tai būtų puiku ir smagu“, – sakė viena pacientė ir juokdamasi pridūrė, kad gydytojas patinka, nes ir jaunas, ir gražus.

Jai pritarė minėtasis Antonijus: „Viską paaiškina ir žmogus savaime taip darosi sveikesnis. Ir tiki labai, kad viskas bus gerai“.

Lietuvoje viso veiks 30 geriatrijos centrų ir skyrių, kurie padės 10-čiai tūkstančių pacientų.

Anot ministro, jei poreikis dar didės, bus galima svarstyti apie tuščių ir dabar menkai užpildytų kitų skyrių ligoninėse perkvalifikavimą.

Visą LNK žinių siužetą galite pažiūrėti čia: