Pacientės ėmė nebesiorientuoti, kur esančios

„Šįkart magnetinė audra mūsų skyrių aplenkė. Jis užpildytas, tačiau įprastai. Taigi negalėčiau tvirtinti, kad pablogėjusi situacija su širdies ir kraujagyslių ligomis. Kita vertus, pasitaikė netikėtų psichikos sutrikimų – per parą teko raminti po 3-4 pacientes. Jos nebesiorientavo, kur esančios, kur reikia eiti, prisiminė nebūtus dalykus. Viena norėjo net pro balkoną išlipti. Iki šiol jokių psichikos ligų ar problemų pacientės neturėjo“, - pasakojo Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Kardiologijos skyriaus vedėjas dr. Mykolas Biliukas.

Medikas magnetinių audrų įtaką žmonių sveikatai tyrinėja jau seniai. Metus jis stebėjo per 200 ligonių, turėjusių miokardo infarktą. Pagal dviračio treniruoklio rezultatus ligoniai buvo suskirstyti į tris grupes – silpnus, vidutiniokus ir stiprius. Buvo registruojama, kiek vidutiniškai per dieną jie išgeria jiems skirto vaisto. Stipriausi ligoniai mažai reagavo į magnetines audras, tačiau vidutiniokai ir silpnieji, jau likus parai iki audros, tablečių išgerdavo pusantro karto daugiau, o pirmą magnetinės audros dieną – net septynis kartus daugiau nei paprastai. Antrą magnetinės audros dieną, net jeigu ši ir toliau intensyvėdavo, tablečių vartojimas po truputį mažėdavo – organizmas prisitaikydavo.

Kad sutriktų širdies ir kraujagyslių sistema, reikia stiprios audros

DELFI kalbinta vilnietė Ona, kuriai teko patirti net keletą insultų, sakė galinti patvirtinti mediko atrastą schemą.

„Man pradeda trikti sveikata jau dieną prieš prognozuojamą audrą. Anksčiau apie tai nieko nežinojau ir, kai sutrikdavo sveikata, labai jaudindavausi, nes nesuprasdavau, kas vyksta: staiga pakyla kraujospūdis ir jokiais vaistais negaliu jo numušti, neretai net ima reikštis požymiai, gresiantys insultu – trinka koordinacija, orientacija, labai bloga. Dabar, kai išgirstu, kad gali suaktyvėti magnetinis laukas, pradedu gerti didesnes vaistų dozes, net išgeriu raminamųjų, kurių paprastai vengiu. Šį savaitgalį pati blogiausia diena man buvo penktadienis – buvo taip bloga, kad nežinojau, ko griebtis. Šeštadienį, kaip bebūtų keista, sveikata pagerėjo, nors skaičiau, kad nuo ryto audra kaip tik ir turėjo prasidėti“, - pasakojo pensininkė.

Moteris guodėsi, kad ją veikia, net menkiausias magnetinio lauko suaktyvėjimas. Lygiai taip pat ji reaguojanti į tikras audras, kurių šią vasarą nestinga.

Anot M. Biliuko, žmogaus sveikata gali sutrikti, kai magnetinės bangos stiprumas viršija 50 Volfo skaičių per sekundę. Mažesnio stiprumo audrų nejaučia net ir jo pacientai, nebent jų būsena labai išsiderinusi. „Kai būna rimta magnetinė audra, pacientai skyriuje netelpa – būna perpildytos ne tik palatos ir koridoriai, bet pacientus tenka guldyti ir į kitus skyrius“, - teigė medikas.

Štai kovo mėnesį prieš magnetinę audrą jo vadovaujame ligoninės skyriuje buvo užpildyta tik du trečdaliai lovų, o po savaitgalio ligoniai į skyrių jau nebetilpo. „Magnetinės audros veikia visus ligonius, bet sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis yra geriau ištyrinėti šiuo požiūriu: žmonėms paprastai trinka širdies ritmas, vystosi prieširdžių virpėjimai, kemšasi širdies kraujagyslės, didėja infarkto ir insulto rizika“, - sakė pašnekovas.

M. Biliuko manymu, silpnesnės magnetinės audros gali labiau veikti fiziologiškai silpniausias žmogaus organizmo vietas. O pati jautriausia organizme yra nervų sistema, kuri reguliuoja tiek psichines, tiek neurologines funkcijas.

„Taigi gali būti ir taip, kad kai kuriems žmonės sureagavo jautresnė – nervų – sistema, o mažiau jautri – širdies ir kraujagyslių – šįkart liko nepaliesta“, - svarstė medikas.

Greitosios pagalbos medikai darbo turėjo, kaip įprastai

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja Vanda Pumputienė taip pat teigė, kad savaitgalis buvo ramus.

„Šeštadienį V ilniaus mieste per parą buvo 314 iškvietimų, visoje Vilniaus apskrityje – 614. Šie skaičiai yra įprasti. Gal kiek dažniau Vilniuje teko važiuoti pas vaikus – 187 kartus. Kita vertus, dabar vasara, jiems dažniau kas nors nutinka. Sekmadienį Vilniaus mieste buvo 427, visoje Vilniaus apskrityje – 626 iškvietimai. Sekmadieniais visada būna daugiau iškvietimų, nes žmonės iš visur sugrįžta. Psichikos sutrikimų taip pat nepadaugėjo – registruota 17 atvejų, miokardo infarktų ir insultų – 19. Žinoma, dalis pagyvenusių žmonių išvykę į sodus, sodybas“, - svarstė medikė.

Anot pašnekovės, greitosios pagalbos medikų darbą labiausiai veikia šalčiai, karščiai ir audros su liūtimis ir perkūnijomis. Dažniausiai žmonėms kyla kraujospūdis, trinka širdies ritmas, įvyksta daugiau infarktų ir insultų.

„Šį savaitgalį buvo daugiau iškvietimų į eismo įvykius, bet tai turbūt taip pat dėsninga – juk vasaros savaitgalis, visi rieda į gamtą“, - įsitikinusi V. Pumputienė.

Saulės aktyvumas artimiausiu metu tik didės

Anot Vilniaus universiteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorės Gražinos Tautvaišienės, nors Saulės žybsnis priklausė stipriausiai X klasei, jis nebuvo pats stipriausias, kokių esame patyrę. Pats stipriausias įvyko maždaug prieš 9 metus, 2003 m.

Anot jos, liepos 12 d. užfiksuotas žybsnis didžiausią savo darbą padarė iš karto. Mat rentgeno, gama spinduliai gana greitai pasiekia Žemę, o magnetinio lauko aktyvumas pasireiškia vėliau. Dar prieš magnetinę audrą mokslininkė spėjo, kad jis labiausiai pasireikš Šiaurės pašvaisčių pavidalu. Kita vertus, ji pabrėžė, kad tokios audros – normali 11 metų trukmės Saulės aktyvumo ciklo, didžiausią savo aktyvumą pasieksiančio 2013 m., dalis. Pastaroji audra buvo šeštoji šiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)