„Tai klaikus melas“, – tvirtina Seimo narė, pažymėdama, kad nuo liepos 1 dienos šalyje nesikeičia valios išreiškimo dėl organų donorystės po mirties tvarka. Dėl tyčia skleistos klaidinančios informacijos, tikina politikė, ji kreipsis į Žurnalistų etikos tarnybą.

„Viešojoje erdvėje pasirodė labai daug neteisingos informacijos, labai apgalvotai skleidžiamos bei gąsdinančios žmones, kad nuo liepos 1 d. žmogus nebegalės atsisakyti nebedonuoti, kad visi žmonės po mirties bus laikomi donorais. Tai yra visiškai netiesa“, – sakė J. Sejonienė.

Politikė tvirtina, kad nemažai neteisingos informacijos pasirodė po to, kai ji pateikė Seimui įstatymo projektą, kuriuo siūloma keisti esamą donorystės tvarką. Jos teigimu, ši iniciatyva parlamentui dar tik pateikta ir iki jos įsigaliojimo lauktų diskusijos komitete ir bent keli balsavimai Seime.

„Esu teikusi įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūlome keisti dabar galiojantį aktyvaus sutikimo modelį į švelnųjį, numanomo sutikimo modelį, kalbant apie organų donorystę ir transplantaciją. Kad kiekvienas žmogus, kuris nėra išreiškęs aktyvaus nesutikimo, būtų laikomas potencialiu donoru. Bet visais atvejais dėl donavimo būtų atsiklausiama jo artimųjų. Kad artimųjų valia būtų, ar sutikti donuoti organus, ar ne“, – sakė J. Sejonienė, dar kratą pažymėdama, jog įstatymo projektas parlamentui dar tik pateiktas ir nesvarstytas.

Bet kuriuo atveju, tęsė ji, nuspręsta, kad nebus skubama kalbant apie šio įstatymo svarstymą bei priėmimą.

„Dabar jau manome, kad visuomenės supratingumo didinimui reikėtų ilgesnio laiko (...) turėtume daugiau laiko kalbėtis su visuomene“, – teigė ji.

Tai, kad visuomenė neturėtų baimintis spaudos konferencijoje akcentavo ir Nacionalinio transplantacijos biuro (NTB) direktorė Audronė Būziuvienė.

Audronė Būziuvienė

„Nereikia bijoti, niekas Lietuvoje donorystės ir transplantacijos srityje, kas susiję su sutikimu ar nesutikimu bei donavimu, nuo liepos 1 nesikeičia. Ir šiais metais tikrai niekas nepasikeis.

Turėsime ilgesnį perinamąjį laikotarpį, tai galima sakyti, kad ir kitais metais niekas nepasikeis, kol mes neišdirbsime tvarkingo ir visiems aiškaus modelio“, – sakė ji.

Anksčiau skelbta, kad pasirodžius klaidinančiai informacijai dėl tariamai nuo liepos 1 d. įsigaliosiančios naujos organų donavimo tvarkos, daugėja suklaidintų piliečių.

Nesutikimus organų donorystei po savo mirties per parą pateikė daugiau nei 500 žmonių, NTB taip pat sulaukė kreipimųsi su klausimais, kaip tai padaryti ir kas keisis nuo liepos 1 dienos.

Įteisinus numanomo sutikimo modelį, žmonėms nebereikėtų pildyti ir pasirašyti nustatytos formos sutikimo, norint po mirties tapti organų donoru. Įtvirtinus siūlomus pakeitimus, visi veiksnūs asmenys, kurie nebus pasirašę nesutikimo, bus laikomi potencialiais donorais (jei nėra išreikštas nesutikimas ir tam pritaria mirusiojo asmens artimieji). Pateikdama projektą Seimo narė J. Sejonienė sakė, kad šiuo metu organų donorystėje taikomas informuoto sutikimo modelis nėra efektyvus.