„Pirmiausia turi atsirasti gamintojų, kurie užregistruotų tokius preparatus kaip vaistinius preparatus. Vaistinėse mes ir šiandien galime rasti nikotino pakaitinės terapijos produktų – nikotino pleistrų, nikotino gumos, – kurie ir būna paskiriami žmonėms, kurie nori mesti rūkyti, bet turi fizinę priklausomybę nuo nikotino“, – LRT radijui teigė A. Veryga.

„Jeigu būtų registruoti tokie produktai kaip vaistiniai produktai, ir jeigu žmogus kreiptųsi į gydytoją pagalbos norėdamas mesti rūkyti, jam toks preparatas galėtų būti paskirtas. Šiandien dienai tai yra teorinė galimybė, nes tokių produktų Lietuvoje mes apskritai neturime. Jeigu jie atsirastų, jie galėtų būti vaistinėje“, – pridūrė „valstietis“, pabrėždamas, kad vaistinės netaptų parduotuvėmis, nes elektroninės cigaretės taptų farmaciniu produktu.

Aurelijus Veryga

„Laisvietė“ M. Danielė atkreipė dėmesį, kad uždraudus elektronines cigaretes pardavinėti fizinėse parduotuvėse, šių įrenginių būtų galima nusipirkti internetu ar atsisiųsti iš užsienio. Anot politikės, tai ir yra didžiausia problema – nelegalus elektroninių cigarečių įsigijimas.

„Visas pokytis, kurį pavyktų tokiu atveju pasiekti, tai yra uždaryti fizines, specializuotas parduotuves. Ir tada tiesiog visa prekyba persikeltų pilnai į internetą“, – teigė M. Danielė.

„Šiandien problema, su kuria susiduriame, ir yra prekyba internetu, kai nepilnamečiai įsigyja elektronines cigaretes iš nelegalių šaltinių“, – akcentavo ji.

Šeimos gydytojai negalėtų išrašyti recepto

Lietuvos šeimos gydytojų profesinės sąjungos valdybos narė Gina Strockė pabrėžė, kad šeimos gydytojai neturi teisės gydyti priklausomybių, todėl ir išrašyti elektroninės cigaretės kaip vaisto negalėtų.

„Pirmiausia mes susiduriame su problema, kad šeimos gydytojai negydo priklausomybių. Į mūsų šeimos gydytojo normą neįeina toks dalykas kaip priklausomybių gydymas“, – sakė G. Strockė.

Ji pridūrė, kad toks įstatymo pakeitimas užkrautų didelę naštą šeimos gydytojams.

„Užkrovus tokią naštą šeimos gydytojams, tikrai nukentėtų tie pacientai, kuriems reikia skubesnės pagalbos“, – sakė šeimos gydytoja.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės teigimu, jei tokio projekto tikslas yra padėti žmonėms atsisakyti žalingų įpročių, vaistinės neprieštarautų elektroninių cigarečių pardavimui.

Kristina Nemaniūtė-Gagė

„Jei tikslas padėti žmonėms atsisakyti žalingų įpročių, tai tikrai vaistinėse, ir Europos Sąjungoje, yra farmacijos rūpybos paslaugų, kuomet vaistininkas, bendradarbiaudamas su pacientu ir jo gydytoju, padeda pacientui pasirinkti tam tikrus produktus, kurie padeda mesti rūkyti“, – sakė K. Nemaniūtė-Gagė.

Tačiau, pabrėžė ji, jei tikslas nėra pagalba, o tik nepilnamečių suvaržymas, vaistininkams kiltų daugiau abejonių dėl tokio pasiūlymo.

„Jeigu tikslas vis dėlto yra pasirinkti vaistines kaip tokią vietą tik todėl, kad tiesiog nebus įmanoma kitiems įsigyti tokių produktų, tada kyla daugiau klausimų“, – akcentavo vaistinių asociacijos pirmininkė.

ELTA primena, kad Seimo nariai pirmadienį įregistravo įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siekiama uždrausti įprastose parduotuvėse pardavinėti elektronines cigaretes. Pataisos numato galimybę įsigyti elektronines cigaretes tik vaistinėse, turint išrašytą gydytojo receptą.

Projekto autorių teigimu, tokiu būdu būtų siekiama mažinti elektroninių cigarečių vartojimą bei jų prieinamumą ypač nepilnamečiams asmenims ir paaugliams.

Seimo Teisės departamento teigimu, siūlymas elektronines cigaretes ir jų pildykles pardavinėti vaistinėse nedera su vaistinių paskirtimi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją