Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė pasakojo, kad žmonės į ją kreipiasi su įvairiais prašymais.

„Ypač dabar jie patiria stresą, baimę, nes kada užėjo agresorius į Ukrainą, jie vėl prisiminė visa tai, kas buvo. Tuomet, kada jie tai patyrė, nebuvo nei psichologų, nei psichiatrų, kurie galėjo jiems padėti.

Jie visa tai sugėrė savyje, bet po kiek laiko visa patirta baimė, stresas persidavė į kitas ligas. Dauguma jų yra tikrai sergantys žmonės. Jie norėtų gauti – ypač – reabilitaciją. Jie patys išsinagrinėjo, pernai, dar nebūdama Seimo nare, su jais vykau į Latviją, ten gyvenantys latviai ir lietuviai gauna reabilitaciją nuo tam tikrų ligų, iki 21 dienos“, – penktadienį LRT radijui pasakojo A. Jakavonytė.

Ji pastebėjo, kad Latvijoje valstybė tai apmoka, todėl ir Lietuvos tremtiniai norėtų gauti reabilitaciją.

„Jie taip pat prašytų kažkiek padidinti valstybinę pensiją. Kiek žinau, dirbama dėl to, galbūt kitais metais bus padidintos pensijos. Manau, į tuos žmones turime atsižvelgti, kadangi būtent jų artimieji, kovotojai už tėvynę, buvo partizanai, rėmėjai.

Jų šeimos nariai buvo ištremti dėl to. Turime pasirūpinti šiais žmonėmis. Šiemet paminėjimo metai. Manau, būtų graži proga prisiminti tuos žmones, jiems padėti“, – pasakojo ji.

A. Jakavonytė pastebėjo, kad ištremta buvo apie 150 tūkst., o dabar likę gyvų apie 20 tūkst. asmenų.

„Kaip suprantate, jų kiekvieną dieną mažėja, nes amžius didėja ir ta bendruomenė tikrai mažėja. Ne visi netgi galėtų ta reabilitacija pasinaudoti“, – pastebėjo parlamentarė.

Elta primena, kad 2023-ieji Seimo paskelbti Tremtinių ir politinių kalinių metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją