Sveikatos komitete buvo patvirtintas siūlymas, kad nuo 2025 metų sausio 1 dienos parduotuvėse nebebus galima matyti jokių tabako gaminių, o norint juos nusipirkti reikės prie kasos šių produktų prašyti pardavėjo. Tiesa, šį įstatymą dar turi patvirtinti Seimas.

Šią savaitę, antradienį, apie griežtą sprendimą dėl prekybos el. cigaretėmis paskelbė ir „Maxima“. Buvo nuspręsta, jog šioje parduotuvėje išvis nebeliks el. cigarečių, nes jų gamintojai nesilaiko priimtų įstatymų ir į cigarečių skysčius toliau deda skonius bei kvapus.

Trečiadienį su skirtingus interesus atstovaujančiomis grupėmis Seime buvo surengtas pasitarimas dėl el. cigarečių ribojimo.

Pasitarimą iniciavęs Seimo narys Vytautas Kernagis užsiminė, kad dėl įvairių gamintojų triukų ir bandymų apeiti el. cigarečių kontroliavimą, Lietuvoje jos gali būti uždraustos išvis.

Vytautas Kernagis

„Neatmetu galimybės, kad jei ir toliau taip akivaizdžiai bus pažeidinėjami įstatymai, el. cigarečių prekyba Lietuvoje bus uždrausta išvis. Seimo koridoriuose jau ne vieną kartą skambėjo toks pasiūlymas ir ta valia didėja“, – apie visišką šių gaminių draudimą Lietuvoje užsiminė V. Kernagis.

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė pasitarime pasakojo, kad problema dėl el. cigarečių yra itin aktuali.

„Per 15 dienų gavome 15 skirtingų pranešimų dėl vaikų, kurie apsinuodijo ir buvo atsidūrę ligoninėje, kai kuriems prireikė net reanimacijos. Vaikai pasakoja, jog kažkas pasiūlė pabandyti, o vizualiai atrodo, kad tai nieko blogo, cigaretės su įvairiais skoniais. Visos cigaretės buvo maišomos su tam tikromis medžiagomis, kas sukėlė pavojų vaiko gyvybei. Vaikai taip pat pasakoja, kad įsigyti nėra sunku, pats įrenginys atrodo gražiai ir patraukliai“, – sakė I. Skuodienė.

Ilma Skuodienė

Pasak jos, vos 10 metų vaikai jau yra bandę el. cigaretes, tačiau jų vartojimą atpažinti tiek tėvams, tiek mokytojams yra labai sudėtinga. Jei tradicinių cigarečių rūkymas turėjo aiškų kvapą, tai el. cigarečių po rūkymo užuosti iš esmės neįmanoma.

„Kol suaugę pastebi, vaikas jau turi priklausomybę, o jam padėti jos atsikratyti yra labai sunku. Užkardyti el. cigaretes yra labai sunku“, – sakė I. Skuodienė.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorė Goda Aleksaitė pasakojo, kad tarnyba įvykdė 25 el. cigarečių prekybininkų patikrinimus, iš šių patikrinimų 22 buvo rasti pažeidimai, o pažeidėjai nubausti. Be to, daugumoje prietaisų nustatyti ne tabako kvapai, nors pagal įstatymus leidžiama prekiauti tik el. cigaretėmis su tabako kvapu.

„Gavome iš Danijos laboratorijos patvirtinimą, kad iš 16 mūsų siųstų mėginių, 15-oje nustatyti ne tabako kvapai“, – sakė G. Aleksaitė.

Nuotolinė prekyba tabako gaminiais Lietuvoje draudžiama nuo 2015 metų. Visgi per tą laiką buvo nustatyta 30 nuotolinės prekybos atvejų, 27 kartus taikytos ekonominės sankcijos. Kaip buvo pasakojama Seimo pasitarime, šios sankcijos įmonių neatbaidė – jos susimokėdavo mokestį ir toliau prekiaudavo.

Elektroninės cigaretės

Situacija palengvėjo 2020 metų pabaigoje, kai tarnybos gavo teisę blokuoti Lietuvoje registruotus interneto puslapius, kuriuose pardavinėjamos el. cigaretės. Kurį laiką tai sėkmingai veikė ir buvo užblokuotos 4 interneto svetainės.

Tačiau el. cigarečių prekybininkai sugalvojo, kaip šį draudimą apeiti – svetaines pradėjo registruoti užsienyje ir taip pratęsti savo prekybą. Būtent per tokias svetaines vaikai įsigyja el. cigarečių ir jas perparduoda.

Jei Seimas pritars, nuo sausio 1 dienos tarnybos galės duoti privalomus nurodymus interneto paslaugų tiekėjams, kad jie turėtų blokuoti el. cigaretėmis prekiaujančias svetaines. Tikimasi, kad dėl to tokių užsienyje registruotų svetainių turinys bus neprieinamas Lietuvos vartotojams.

Pasitarime dalyvavo ir Elektroninių cigarečių asociaciją atstovaujantys asmenys. Išsigandę diskusijoje išsakytų minčių išvis uždrausti prekybą, asociacijų atstovai pradėjo tikinti, kad ir jie suinteresuoti išspręsti problemas.

„Mes skiriame didelius resursus, esame peržiūrėję daugybę cheminių medžiagų, iš to sąrašo 96 proc. medžiagų yra išimta. Bendraujame su VGTU, su KTU profesoriais, diskutuojame, žiūrime mokslinius straipsnius. Galime pasidalinti rezultatais. Esame suinteresuoti, kad būtų aiškumas, kuris reikalingas ne tik prekybininkams, bet ir tiekėjams. Mes esame linkę padėti. Nepilnamečių problema turi būti išspręsta. El. cigaretes nepilnamečiai įsigyja juodojoje rinkoje arba internete. Jei produktai įsigyjami Anglijoje, tai jie gaunami per siuntėją Lietuvoje. Kaip pavyzdys – DHL jau prieš dvejus metus uždraudė gabenti el. cigaretes. Jei vežėjai negabens cigarečių iki paštomatų, jos neatkeliaus ir nepilnamečiai neturės. Kalbėkime su vežėjais“, – sakė Elektroninių cigarečių asociacijos atstovas.

Tačiau jo argumentai neįtikino nei Seimo nario, nei policijos atstovų ar kitų pasitarime susirinkusių dalyvių.

„Pakuotės yra tokios, kad pritrauktų vaikus. Galite man aiškinti apie savo chemines sudėtis, bet tai yra citrinų skonio cigaretė. Galite apeidinėti įstatymus kaip norite, bet esmė, kad el. cigaretės įvairių kvapų pritraukia paauglius, čia yra problema, kurios jūs nesprendžiate. Savo interneto svetaines iškeliate į užsienį ir prekiaujate ten. Kaltinate vežėjus, kad atveža jūsų prekes iki durų? Apie ką jūs kalbate ir ką norite apgauti? Viską vedate prie to, kad el. cigaretės bus uždraustos. Galite atlikinėti kokios norite tyrimus, bet jus juos atliekate tam, kad galėtumėte apeiti taisykles, o ne tam, kad sukontroliuotumėte šią pandemiją“, – griežtai pasisakė V. Kernagis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją