Ketvirtadienį po pateikimo pritarta konservatoriaus Antano Matulo pasiūlytoms įstatymų pataisoms. Už jas balsavo 55 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vieno, 15 susilaikė. Toliau projektas bus svarstomas parlamento komitetuose.

Projekte numatyta, kad "valstybės laiduojamos (nemokamos) asmens sveikatos priežiūros paslaugos valstybės ir savivaldybių asmens sveikatos priežiūros įstaigose teikiamos nemokamai, už šias paslaugas iš paciento negali būti reikalaujama papildomo mokesčio".

Siūloma į įstatymą įrašyti, kad "pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros ir pirminės ambulatorinės psichikos sveikatos priežiūros paslaugos, nurodytos sveikatos apsaugos ministro nustatytame šių paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos apraše, išskyrus profilaktinius tikrinimus, kurie nekompensuojami iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, visose pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teisės aktų nustatyta tvarka sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo, prie jų prisirašiusiems gyventojams teikiamos nemokamai, už jas iš paciento negali būti reikalaujama jokių priemokų ir papildomų mokesčių".

Pasak A.Matulo, sulaukiama daug skundų iš gyventojų, kad iš jų reikalaujama papildomai susimokėti už asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą.

Pernai Sveikatos ministerijai atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad 85 asmens sveikatos priežiūros įstaigose už paslaugas, kurių išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, imti papildomi mokesčiai.

Tuo metu teritorinės ligonių kasos, nustačiusios pažeidimus, neturi teisinių įrankių bausti sveikatos priežiūros įstaigos vadovų ar pažeidimus padariusiųjų darbuotojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)