Visą nėštumo laikotarpį puikiai besijautusiai moteriai per gimdymą staiga esą prasidėjo komplikacijos. Sutuoktinių nuomone, jų buvo galima išvengti, jei gydytoja būtų savo pareigas atlikusi atsakingiau, tačiau ligoninės vadovai pabrėžė, jog klaidų nepadaryta ir šeima turėtų medikams bučiuoti rankas.

Vaisių pernešiojo

Klaipėdiečių šeima (pavardė redakcijai žinoma – DELFI) džiaugsmingai devynis mėnesius laukė pirmagimio.

Gydytojai buvo nustatę, kad berniukas pasaulį turėtų išvysti rugpjūčio 25 dieną, tačiau naujagimis neskubėjo ateiti į šį pasaulį.
Kristina dėl vaisiaus pernešiojimo rugsėjo 1-ąją buvo paguldyta į Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos–ginekologijos departamento Nėštumo patologijos skyrių.

Anot Kristinos vyro Simo, tą dieną buvo atlikta echoskopija, patikrinti vaisiaus vandenys, tyrimai blogų rezultatų nerodė.
Kitą dieną vėl buvo patikrinti vaisiaus vandenys ir rezultatai buvo tokie patys.
Tačiau rugsėjo 5-ąją prasidėjo sutuoktinius sukrėtęs incidentas, dėl kurio jie ir kreipėsi į Klaipėdos savivaldybės Asmens sveikatos priežiūros komisija.

Kaltino aparatą

Rašte pasakojama, kad rugsėjo 3 dieną 5 valandą būsimoji mama pajuto kas penkias minutes pasikartojančius pirmuosius stiprėjančius sąrėmius. Ji apie tai informavo slaugytoją. Ši patikrino vaiko tonusus ir jie jai pasirodė blogi, todėl slaugytoja iškvietė tą naktį budėjusią gydytoją.

Ji patikrino, kiek atsivėręs gimdyvės gimdos kaklelis. Pasak medikės, jis buvo atsivėręs tik du centimetrus.

Medikė taip pat paaiškino, kad prasti vaiko tonusai gali būti todėl, kad esą netiksliai gali rodyti aparatas, kuris, anot medikės, jau nebe pirmą kartą užstringa ir rodo blogus rodmenis.

„Slaugytojai nesutikus su gydytojos išvada, pacientė buvo perkelta į gimdymo palatą. Moteris toliau buvo stebima, fiksuojami nepastovūs vaisiaus tonusai, tačiau jokių veiksmų daugiau imtąsi nebuvo“, - dėstoma skunde.

Gydė ir antibiotikais, ir raminamaisiais

Rugsėjo 3-osios rytą, 8 val., budėti pradėjo kitas gydytojas. Jis skubos tvarka priverstinai nuleido vaisiaus vandenis, kurie jau buvo tirštai žali. Gimdyvei skubiai buvo atliktas Cezario pjūvis ir naujagimis išimtas iš gimdos.

„Išėmus vaiką paaiškėjo, kad ant virkštelės buvo susiformavęs mazgas. Naujagimio būklė buvo labai sunki, nustatytas kvėpavimo nepakankamumas. Naujagimis operacinėje buvo intubuotas – iš trachėjos atitrauktos žalsvos gleivės su mekonijaus priemaiša. Po operacijos naujagimis dėl kvėpavimo nepakankamumo buvo perkeltas į Reanimacijos skyrių. Vaikeliui buvo prijungtas aparatas, padedantis kvėpuoti. Taip pat nustatytas kraujo užkrėtimas bakterija, todėl naujagimiui buvo paskirtas gydymas antibiotikais, o dėl neramios būsenos buvo paskirtas dar ir gydymas raminamaisiais. Naujagimis Reanimacijos skyriuje praleido aštuonias dienas ir tik tada buvo perkeltas į mamos palatą. Tada vaikeliui dar buvo skiriami B grupės vitaminai, nes smegenyse pastebėtos kraujosrūvos“, - skunde Asmens sveikatos priežiūros komisijai vardijo sutuoktiniai.

Po Cezario pjūvio labai prastai jautėsi ir gimdyvė. Jai ilgai negijo pjūvis, jis kraujavo.

Vaikelio neteko

„Mes tikrai nesiekiame jokių piniginių kompensacijų. Tiesiog norime, kad medikai dirbtų atsakingiau. Galbūt paviešinę savo istoriją nuo skaudžių išgyvenimų išgelbėsime kitas šeimas“, - teigė po patirtų išgyvenimų jau baigiantis atsigauti sūnaus susilaukęs Simas.

Jie įsitikinę, kad į tokią keblią situaciją pateko dėl vienos gydytojos neveiksnumo, o gal nenorėjimo dirbti, neteisingai įvertintos situacijos.

„Gydytoja jau penktą valandą ryte turėjo imtis skubių veiksmų ir atlikti Cezario pjūvį, o ne laukti, kada pasikeis pamaina, nes turbūt taip paprasčiau. Kodėl sveikas vaikas ir sveika mama, kurie per nėštumą neturėjo jokių problemų ir nusiskundimų, gimdymo namuose buvo priversti išgyventi tokias kančias? Vaikas jau pirmosiomis savo gyvenimo dienomis gavo antibiotikų, raminamųjų. Kokios įtakos tai turės jo vystimuisi? Mama iki šiol dar nėra pasveikusi, žaizdą reikia kasdien tvarstyti“, - piktinosi pašnekovas.

Jis pabrėžė, jog tikrai nėra kompetentingas spręsti, ar gydytoja suklydo, o gal pasielgė tinkamai. „Žinau tik tiek, kad rasti savo vaiką Reanimacijos skyriuje tikrai nėra lengva. Skaudu matyti, kaip kankinasi žmona. Manau, kad viso to buvo galima išvengti. Norime rasti teisybę, todėl ir kreipėmės į Asmens sveikatos priežiūros komisiją“, - aiškino Simas.

Komisijos nariai sutuoktiniams rekomendavo parašyti skundą Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiajam gydytojui, o jei atsakymas netenkins, kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją.
„Viena narė, perskaičiuosi šį klaipėdiečių skundą, apsiverkė. Ji prisiminė, kaip prieš 10 metų buvo atsidūrusi analogiškoje situacijoje, kai medikai pavėlavo atlikti Cezario pjūvį ir vaikelis neišgyveno“, - kalbėjo Asmens sveikatos priežiūros komisijos pirmininkė Natalja Istomina.

Galėjo baigtis liūdnai

Klaipėdiečiai sutuoktiniai įsitikinę, jog tokių situacijų, į kurią jie pateko, pasitaiko ne viena ir ne dvi, o gal net šimtai. „Tačiau, matyt, jei viskas gerai baigiasi, tėvai tiesiog skuba viską pamiršti ir džiaugtis vaikeliu. Aš manau, kad negalima nusileisti, reikia ieškoti teisybės. Galbūt net norėčiau įkurti kokią nors iniciatyvinę grupę, kuri kovotų su medikų aplaidumu ar neatsakingumu“, - dėstė pašnekovas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas Vinsas Janušonis, net nesulaukęs raštiško sutuoktinio skundo, jau žinojo apie kilusį incidentą.

„Tie tėvai medikams turėtų pasakyti didelį didelį ačiū, kad išgelbėjo jų vaiką. Situacija buvo tikrai sudėtinga, tačiau medicininių reikalų negaliu komentuoti. Patys savo iniciatyva atlikome situacijos tyrimą ir nenustatėme jokių medikų nusižengimų ar aplaidumo apraiškų. Tiesiog buvo labai sudėtinga situacija, kuri, laimė, gerai baigėsi. Ten buvo tokios problemos, kad galėjo baigtis labai blogai, bet medikai viską išsprendė tinkamai“, - trumpai paaiškino V.Janušonis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)