Tyrimą, kuriame dalyvavo 2750 žmonių, užsakė organizacija „Eyecare Trust“ (Akių apsaugos fondas).

Vienas iš 10 apklaustųjų sakė esąs įsitikinęs, kad jam reikėtų nešioti akinius ar įsidėti kontaktinius lęšius, tačiau nebuvo apsilankęs pasitikrinti regos.

Apklausa, kuria buvo siekiama nustatyti, kiek laiko žmonės praleidžia priešais kompiuterių ekranus bei koks yra jų požiūris į regos saugojimą, buvo atlikta norint paminėti D.Britanijos nacionalinę akių savaitę.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad darbo metu suaugusieji priešais ekranus vidutiniškai prasėdi po 53 valandas, o per atostogas – vidutiniškai 49 valandas.

Atsižvelgus į tai, kad vidutinio asmens darbo savaitės trukmė yra nuo 18 iki 65 valandų ir jis atostogauja mėnesį per metus, „Eyecare Trust“ apskaičiavo, kad iš viso per metus priešais ekraną praleidžiama 2740 valandų arba trys su puse mėnesio. Per 47 metus, kuriuos per savo gyvenimą dirba vidutinis britas, žmogus priešais ekraną vidutiniškai prasėdi 128 780 valandų.

Apklausos metu taip pat išsiaiškinta, kad 40 proc. žmonių nežinojo, jog jie gali iš darbdavio reikalauti nemokamo regos patikrinimo, jei darbe nuolat naudoja kompiuterį su monitoriumi.

Beveik du trečdaliai apklaustųjų sakė, kad jie iš darbo išeidavo smarkiai skaudant galvai, o 53 proc. apklaustųjų teigė, kad darbo pabaigoje jų akys būna pavargusios.

Trečdalis apklaustųjų sakė, kad jų akys darbo pabaigoje nuolat būna išsausėjusios, jautrios ir ašaroja. Vienas iš penkių pripažino, kad žino apie savo regėjimo netobulumą.

Fondo vadovas Iainas Andersonas sakė: „Kompiuterių naudojimas darbo vietoje ir namie vis populiarėja, o taip pat vis didėja ir kiekis žmonių, besiskundžiančių akių nuovargiu. Labai svarbu, kad kompiuterių vartotojai reguliariai lankytųsi pas okulistus ir laikytųsi sveikos akių apsaugos programos. Nuovargis dėl žiūrėjimo į ekraną – skaudančios, jautrios, niežinčios akys ar laikinas vaizdo liejimasis – būdingas 90 proc. žmonių, stebinčių ekranus. Tačiau, skirtingai nei dantys, akys paprastai neskauda, kai joms nutinka kas nors blogo. Akių patikrinimo metu galima ne tik nustatyti, ar reikia koreguoti regą akiniais, bet taip pat pastebėti potencialiai grėsmingas akių būkles, pavyzdžiui, glaukomą, o taip pat nustatyti regėjimą bloginančias sveikatos problemas, tokias kaip aukštą kraujo spaudimą ar diabetą“.

I.Andersonas skatina žmones nepraleisti progos pasitikrinti akių.

„Eyecare Trust“ pataria:

- dažnai darykite pertraukėles,

- nusistatykite savo monitorių taip, kad ekrano centras būtų 10-15 cm žemiau natūralaus akių lygio,

- mirksėkite – dėmesio koncentravimas į monitorių sumažina natūralų mirksėjimo dažnumą,

- tikrinkitės akis kartą per dvejus metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją