Šiuolaikinis žmogus pajėgus susidoroti su keturiomis protinėmis užduotimis, teigia Monica Faulkner iš J. Hopkinso universiteto. Kelių užduočių vykdymas tiesiogiai susijęs su vadinamąja darbine atmintimi. M. Faulkner nusprendė išsiaiškinti, ar narkomanų mintys apie narkotikus gali neigiamai veikti 4 smegenų ląsteles darbinėje atmintyje.

Buvo pakviesti šeši savanoriai, niekada nebandę narkotikų, ir šeši žmonės, gydęsi priklausomybę heroinui metodonu. Savanoriams parodė žodį, hieroglifą arba piešinį. Po šešių sekundžių rodė antrą vaizdinį. Buvo fiksuojamas smegenų aktyvumas šešias sekundes. Jei antras paveikslėlis sutapdavo su pirmuoju, reikėjo spausti mygtuką.

Buvusiems narkomanams reikėjo kelių šimtų milisekundžių daugiau, kad suvoktų antrą paveikslėlį. O pertraukoje tarp paveikslėlių smegenys veikė taip: dalis motorinės smegenų žievės, kuri atsakinga už kalbą ir savianalizę, dirbo ypatingai aktyviai, jei pirmame paveiksliuke buvo užrašytas žodis.

O stengiantis atsiminti pirmą paveikslėlį, kuriame buvo pavaizduotas hieroglifas arba piešinys, aktyvumas stipriai sumažėdavo. Pasirodo, jiems reikėjo daugiau smegenų išteklių, norint atsiminti žodį. Gali būti, kad tokie žmonės mažiau kliaunasi vidiniu balsu, kuris fiksuoja žodį darbinėje atmintyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)