Kodėl SSS serga daugiausia tarnautojai?

Pagrindinė ligos priežastis – nuolat įtemptos akys dirbant kompiuteriu. Į oftolmologus dažniausiai kreipiasi biurų darbuotojai, nuo 40 iki 70 proc. laiko praleidžiantys prie kompiuterių. Akims kenkia ir sausas, kondicionuojamas patalpų oras, rūkymas, ilgas automobilio vairavimas ir netgi kontaktiniai lęšiai. Dauguma biurų darbuotojų – moterys, kurios naudojasi įvairiausiomis kosmetinėmis priemonėmis, o nemažai jų vartoja hormoninius kontraceptinius preparatus. Visi išvardinti veiksniai irgi didina sausų akių sindromo grėsmę, rašo Medikforum.ru.

Pavyzdžiui, Rusijoje apie 17 proc. gyventojų serga sausų akių sindromu, o devintadalis sergančiųjų – moterys. Medikų nuomone, sausų akių sindromas masiškai plinta ir jau nebėra vien tik sindromas, o liga – anksčiau juo skundėsi vyresnio amžiaus, o dabar į rizikos grupę patenka jauni biurų darbuotojai ir užkietėję rūkaliai. Liga greitai plinta, jai tirti skiriama per mažai dėmesio, žmonės per mažai informuojami apie ligą, jos gydymo būdus, tad SSS darosi socialinės svarbos dirbančiųjų problema.

Kokie sausų akių sindromo simptomai

Esant SSS, ašarų liaukos gamina mažiau ašarų arba sutrinka ašarų plėvelės komponentų pusiausvyra. SSS išsivysto dėl įtampos, kurią akys patiria ilgai skaitant, dirbant kompiuteriu, vairuojant, kai žmogus pamiršta mirksėti. Tada ir išsausėja ašarų plėvelė, sumažėja drėgmės.

Pradžioje ligos simptomų nesijaučia, bet laikui bėgant jie darosi nemalonūs ir skausmingi: iš pradžių ima tekėti ašaros, paskui parausta akys, jaučiamas diskomfortas, lyg į akis būtų patekę žvyro, galiausiai akis ima graužti, deginti. Taip pat akys gali pradėti reaguoti į šviesą, padidėti jautrumas dūmams. Simptomai gali pasidaryti labai skausmingi, sunkiai pakeliami.

Sausų akių sindromą dažnai laiko tiesiog akių nuovargiu, o nuo akių paraudimo lašina kraujagysles sutraukiančių lašų. O to daryti kategoriškai negalima, nes akių paraudimas ir kraujagyslių išsiplėtimas – skirtingi dalykai.

Kaip gydytis

SSS padariniai gali būti labai liūdni. Atsiradus SSS, išsivysto uždegimai, kuri pakenkia ragenai, todėl kyla infekcijų, atsiranda randėjimų, erozijų. Sunkesni atvejai gali baigtis opomis ar net apakimu.

Gydytojai pataria dažnai mirksėti, kad akys būtų dažnai drėkinamos, ir lašintis dirbtines ašaras. Specialistai taip pat rekomenduoja lašinti ašarų pakaitalą, tik be konservanto. Ašarų pakaitalas drėkina akies paviršių, stimuliuoja ašarų liaukos veiklą ir neleidžia akims išsausėti.

Be to, jei skaitote ar dirbate su kompiuteriu, profilaktiškai kas pusvalandį reikia kelioms sekundėms užsidengti akis delnais ir padaryti pratimų. O pratimai tikrai nesudėtingi: tiesiai atsisėsti ir pažiūrėti į viršų, paskui primerkti apatinius vokus, kad jie vos drebėtų, tada apsukti akių obuolius ratu pagal ir prieš laikrodžio rodyklę, pažiūrėti į kairę, į dešinę, kraštiniuose taškuose užlaikant po 10 – 15 sekundžių. Veiksmingi pratimai, kai keičiama koncentracijos zona – nusižiūrėkite tolimą daiktą, įdėmiai į jį pažiūrėkite 15 sekundžių, paskui nejudindami galvos staigiai nukreipkite žvilgsnį į artimesnį objektą.

Specialistai primena, kad negalima numoti ranka į sausų akių sindromą, ypač rizikos grupei priklausantiems žmonėms – daug dirbantiems kompiuteriu, daug skaitantiems, rūkantiems, moterims, vartojančioms kontraceptines priemones. Labai svarbi SSS profilaktika – specialūs pratimai, poilsis akims. Na o pastebėjus pirmus SSS simptomus reikia nedelsiant kreiptis į medikus ir pradėti gydymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)