Anot I. Ivaškevičienės, dėl koronaviruso Santaros klinikose guli paties įvairiausio amžiaus vaikai – nuo 11 mėnesių iki 16 metų.

„Vienas pacientas yra priklausomas nuo deguonies. Šiaip būklės jų visų yra vidutinės, dalis turi lydinčių problemų arba tam tikros komplikacijos, antrinės bakterinės infekcijos. Tokiu atveju jiems reikia pagalbos mūsų stacionare, nebeužtenka ambulatorinio gydymo“, – sakė daktarė.

Gydytoja I. Ivaškevičienė pasakojo, kad intensyvios terapijos skyriuje gydomas mažesnis vaikas, turintis sunkių gretutinių ligų.

„Visi asmenys, taip pat ir vaikai, kurie turi lydinčių ligų, rizikuoja sirgti labai sunkiai. Visi labai „užsiliūliavę“, kad vaikai serga labai lengvai. Tačiau ne visais atvejais tai yra tiesa“, – pastebėjo medikė.

Visi Santaros klinikose gulintys vaikai neskiepyti, tačiau, pasak gydytojos, pagal amžių tik du iš jų būtų galėję skiepytis. Deja, jie taip pat nebuvo paskiepyti.

Beveik visi vaikai užsikrėtė nuo sergančių tėvų. Yra ir taip, kad tėvai pasiskiepiję, bet vaikai suserga. Tokius vaikus dažniausiai užkrečia ugdymo įstaigas lankantys broliai ar sesės.

„Tačiau dominuoja neskiepytų šeimų vaikai, – teigė I. Ivaškevičienė. – Ligoninėje matome, kad sergama šeimomis. Suserga suaugusieji, o tada ir visa šeima“.

Dauguma vaikų į ligoninę atvyksta dėl vis nesibaigiančio karščiavimo, sunkių kvėpavimo takų infekcijos požymių, kai namuose simptomų numalšinti nebepavyksta.

Į ligonines vaikai guldomi ir tada, kai diagnozuojamos antrinės bakterinės infekcijos ar kitos lydinčios ligos. Tokių ligų yra pačių įvairiausių – nuo inkstų pažeidimo iki onkologinių, onkohematologinių ligų.

Gydytoja įspėjo, kad jokie žuvų taukai ar kiti vitaminai nepadės apsisaugoti nuo COVID-19. Vienintelės apsisaugojimo priemonės yra visiems gerai žinomos – tai rankų higiena, kaukės, atstumai ir skiepai.

Pasak jos, situacija yra įtempta, tačiau kol kas dar nėra tragiška – jei prireiktų, vaikams lovų ligoninėje dar atsirastų.

Nuo pandemijos pradžios visą laiką Vaikų ligoninėje būdavo gydoma po 5–6 vaikus, susirgusius COVID-19 liga.

Gydytoja I. Ivaškevičienė mano, kad jau pasiektas sergamumo pikas: „Manau, kad pikas yra dabar ir dar yra ne pabaiga. Taip drįsčiau prognozuoti pagal dabartinę epidemiologinę situaciją. Tiek, kiek dabar yra vaikų, tiek per visą pandemijos laikotarpį neturėjome“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės