„Vilniaus regione mes vis dar turime 40 proc. laisvų aktyvaus gydymo lovų ir apie 40 proc. laisvų COVID-19 reanimacinių lovų, – sakė profesorius F. Jankevičius, pridūręs, kad Santaros klinikose situacija vis dėlto yra šiek tiek blogesnė. – Šiandien jau užimta beveik 85 proc. aktyvaus gydymo lovų ir virš 70 proc. lovų reanimacijoje“.

Kaip pastebėjo gydytojas, beveik 99 proc. į reanimacijos skyrių patenkančių pacientų, kurių būklė yra tikrai sunki, yra neskiepyti. Jie yra įvairaus amžiaus, bet dominuoja 50–60 metų sulaukę žmonės.

Nerimą medikams kelia tai, kad auga užsikrėtusių ir hospitalizuotų vaikų skaičius. Šiuo metu dėl COVID-19 ligos Santaros klinikose guli jau 17 vaikų. Iš jų trijų būklė – pakankamai sudėtinga. Jie gydomi reanimacijos skyriuje.

„Simptomai tokie patys ir tais atvejais, kai reikalinga deguonies terapija, vaikai hospitalizuojami, kai būklė tampa nestabili, jie perkeliami į reanimacijos skyrių. Dauguma jų – septynmečiai vaikučiai ir, deja, visi jie yra neskiepyti, – apie sergančius vaikus pasakojo profesorius, patikslinęs, kad kol kas tiek vaikų ligoninėje dar nėra buvę. – Tai augantys skaičiai, ypač per paskutinę savaitę. Tas skaičius nepadvigubėjo, bet iš lėto auga. Stebime akylai situaciją ir matysime, kas bus artimiausiu metu“.

Taip pat sparčiai daugėja užsikrėtusių medikų. Šiuo metu 212 Santaros klinikų darbuotojų nedirba, nes yra užsikrėtę koronavirusu. Du trečdaliai susirgusių klinikų darbuotojų yra medikai, likę – pagalbiniai darbuotojai.

Feliksas Jankevičius

„Visgi tai nėra labai didelis procentas ir kol kas tai labai smarkiai nepaveikė Santaros klinikų veiklos. Bet, jeigu darbuotojų užsikrėtimas ir negalinčių dirbti darbuotojų skaičius augs toliau, turėsime pasitelkti ir pagalbinių darbuotojų – iš kitų įstaigų, taip pat iš šaulių“, – komentavo F. Jankevičius.

Klinikų vadovas sakė, kad tai, kada prašysis pagalbos, priklausys nuo to, koks procentas darbuotojų susirgtų konkrečiame padalinyje.

„Tuomet, kai padalinys nebegalės užtikrinti visos paros budėjimo, negalės užtikrinti veiklos, tuomet ir prašysime pagalbos“, – paaiškino F. Jankevičius.

Anot jo, gera žinia yra tai, kad ligos protrūkio nėra viename konkrečiame skyriuje – sergančių darbuotojų yra visoje ligoninėje, tad pagalba teikiama pilna apimtimi.

Santaros klinikų vadovas neatmetė ir galimybės, kad, situacijai pablogėjus, pasinaudos ministro įsakymu, darbuotojams sutikus, grąžinti į darbą medikus, užsikrėtusius lengva koronaviruso forma. Bet kol kas tokio poreikio nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)