„Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad viena iš penkių pagimdžiusių moterų turėjo reikšmingų pogimdyminės depresijos simptomų, o pastarojo laiko skaudūs įvykiai rodo, kad ši problema vis dar nepakankamai atpažįstama ir pagalbos teikiama per mažai. (...) Tėvams ir šeimoms ypač svarbus artimųjų ir visuomenės supratingumas ir palaikymas, o ministerijos inicijuojami teisės aktų pakeitimai ir kitos priemonės prisidės prie geresnės informacijos sklaidos ir pagalbos prieinamumo“ – teigė SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas.

Skelbiama, kad inicijuojamais teisės aktų pakeitimais siūloma nustatyti, kad asmens sveikatos priežiūros specialistai, vykdantys nėščiųjų ir vaikų sveikatos patikrinimus, turėtų išsamiau vertinti nėščiosios ar mamos psichologinę sveikatą ir prireikus nukreipti specialistų pagalbai.

Ministerija jau pradėjo teisės aktų rengimą ir derinimą su šeimos gydytojų, akušerių, psichikos sveikatos ir kitų specialistų organizacijomis bei nevyriausybiniu sektoriumi, o suderintus sprendimus numatoma paviešinti iki rugsėjo pabaigos.

SAM pakartotinai primena asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, teikiančioms stacionarines akušerijos paslaugas, visais atvejais išrašant pacientę ją informuoti (žodžiu ir įteikiant lankstinuką) apie pogimdyminės depresijos požymius ir pagalbos galimybes.

Siekiant užtikrinti šios pareigos sklandesnį vykdymą, numatoma šioms įstaigoms iš naujo išplatinti lankstinukus, parengtus kartu su šioje srityje dirbančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis. Šių veiksmų kontrolę numatoma aptarti tiesiogiai su įstaigų atstovais artimiausiame Perinatologijos integruotos sveikatos priežiūros stebėsenos komiteto posėdyje, rašoma pranešime.

Taip pat numatoma keisti nėščiųjų sveikatos tikrinimo reikalavimus. Juose numatoma įpareigoti specialistų komandas pasiteirauti nėščiųjų bei mamų apie jų psichologinę (psichikos) sveikatą, įvertinti pogimdyminės depresijos simptomus ir prireikus informuoti ar nukreipti, kur galima gauti pagalbą.

Siekiant užtikrinti tinkamą specialistų pasirengimą atlikti šias naujas funkcijas, numatoma ir toliau organizuoti mokymus specialistams. Iki šiol SAM iniciatyva jau apmokyta beveik 400 specialistų, (...) o iki ateinančių metų pabaigos numatoma apmokyti dar bent antra tiek.

Pranešime nurodoma, kad šeimos narių psichikos sveikatos sunkumų ir būklės vertinimas jau vykdomas startavus pilotiniam šeimų lankymo teikiant ankstyvosios intervencijos paslaugas projektui, kurio apimtyje 16-oje pilotinių savivaldybių paslaugos teikiamos daugiau kaip 300 šeimų.

Planuojama, kad nuo 2025 m. gegužės 1 d. šios paslaugos turėtų būti užtikrinamos visuose šalies sveikatos centruose, teikiant paslaugas savivaldybėje arba sudarius sutartį su gretimos savivaldybės sveikatos centru.

Siekiant didinti visuomenės žinias ir supratimą apie nėštumo ir pogimdyminiu laikotarpiu šeimoms kylančius iššūkius ir emocinę sveikatą, numatoma inicijuoti komunikacijos kampaniją šia tema kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis ir specialistais, pabrėžia ministerija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją