Po kelių mėnesių moteris pasijuto geriau ir vėl pradėjo susitikinėti su savo draugėmis. Prieš eidama į barą, ji persiskaitė vaistų informacinį lapelį, kad įsitikintų, jog vartojant šiuos medikamentus galima gerti alkoholį. Konkrečiai tų vaistų sąveikos su alkoholiu nebuvo pastebėta, - anotaciniame lapelyje perskaitė A. M. Cook.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai buvo netiesa. Retais atvejais šis vaistas reaguoja su alkoholiu. Tuo metu ji to nežinojo, bet dabar jai akivaizdu, kad dėl to pasikeitė jos elgesys, rašo dailymail.co.uk.

„Išgėrusi vos pora taurių, tapdavau agresyvi ir neatsargi, - pasakojo Anne – Marie (vardas pakeistas – aut.past.). – Kartą išgėrusi, pamačiau, jog negaliu sustoti. Taip pat pastebėjau, kad nuo alkoholio tapdavau sumišusi“.

„Man buvo uždrausta rodytis miesto restoranuose ir baruose. Manęs pradėjo vengti draugai. Kartą užsikoriau ant savo namo stogo. Nemėginau nusižudyti. Man atrodė, jog aš sapnuoju“.

Per vienerius metus moters priklausomybė nuo alkoholio sustiprėjo ir kelis kartus ji net buvo suimta. Ji prarado darbą ir savo namus, bet negalėjo sustoti. „Žinojau, jog kažkas yra ne taip. Mano potraukis alkoholiui buvo toks stiprus, jog jaučiausi tarsi apsėsta, bet negalėjau suprasti, kodėl“, - teigė ji.

Ji ieškojo internete tokios priklausomybės priežasčių ir savo nuostabai aptiko, jog yra ne vienintelė. Moters gerti vaistai priklauso vaistų nuo depresijos, kurie vadinami selektyviais serotonino atgalinio sugrąžinimo inhibitoriais (SSASI), grupei.

„Pamačiau, kad yra daugybė SSASI vartojusių žmonių, kuriems išsivystė nenumaldomas potraukis alkoholiui. Tačiau nė vienas medikas apie tai neįspėja“, - sakė Anne - Marie.

„Savo šeimos gydytojui ir reabilitacijos daktarams mėginau sakyti, kad, mano manymu, kalti yra vaistai, tačiau jie mane apkaltino, jog neigiu savo alkoholizmą“.

„Pacientų informacijos lapelyje apie tai nieko nerašoma, nes tai iš tikrųjų retas šalutinis poveikis“, - pažymi ji.

Anne – Marie istorija ir kaip ji galiausiai aptiko ryšį tarp savo alkoholizmo ir vartojamų vaistų pasakojama naujoje svetainėje, skirtoje informacijai apie neįprastus vaistų šalutinius poveikius. Tikimasi, kad ši svetainė privers gydytojus rimtai vertinti savo pacientų nusiskundimus dėl skirtų vaistų.

Nuo praėjusių metų rudens, kai buvo įkurta, svetainėje pasirodė ne vienas liudijimas ir apie kitą retą SSASI efektą – smarkų plaukų slinkimą.

Nors pastarasis reiškinys atrodo nereikšmingas, kai kuriems žmonėms, ypač moterims, jis gali turėti sukrečiančių pasekmių.

Tokios neįprastos reakcijos paprastai neįtraukiamos į vaistų anotacinius lapelius, nes neužfiksuojamos per klinikinius medikamento bandymus. Jos neįvyksta, nes bandymams pasitelkiama per mažai žmonių, kad jiems pasireikštų retesnis šalutinis poveikis, aiškino psichiatras Timas Kendallas iš Londono universitetinio koledžo.

„Vaistų bandymai netinka, norint išsiaiškinti visus šalutinius poveikius, nes vaistus išbando vos keli tūkstančiai žmonių, o vėliau jie skiriami milijonams“, - teigė jis.

Tačiau nenurodyti neįprasti šalutiniai poveikiai yra platesnės problemos dalis.

Įkurti minėtą svetainę sumanė psichiatras Davidas Healy iš Velso universiteto Bangore. Daugiau kaip 100 mokslinių darbų autorius seniai kovoja už tai, kad būtų skelbiama daugiau informacijos apie šalutinius vaisto poveikius.

„Farmacijos įmonės ir vaistų priežiūros institucijos niekada nesiima iniciatyvos paviešinti visus duomenis apie vaistų keliamą riziką“, - teigė jis, pridurdamas, kad pastaraisiais metais itin sustiprėjo būgštavimai, jog vaistų gamintojai nesuteikia visos informacijos apie naujus vaistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)