Kauno klinikinės ligoninės Priėmimo, skubios pagalbos ir traumų skyriaus vedėjas gydytojas Raimondas Kunickas naujienų agentūrai ELTA sakė, jog kol kas šiame skyriuje neteko priimti šalčio aukų. Beveik visi ligoninės pacientai - patyrusieji traumas dėl slidžių gatvių, tiksliau, šaligatvių.

"Atrodo, situacija kasmet kartojasi, lyg žmonės neprisimintų, kokių bėdų gali atnešti žiema, ir gatvėje elgiasi labai neatsargiai. Būna neatidūs, vaikšto lyg vasarą, nežiūrėdami sau po kojomis. Skuba, slysta, ir rezultatas - trauma.

Šiandien kone triskart daugiau nei įprastą dieną teko tvarkyti medicininių dokumentų, kur būtina nurodyti traumos sudėtingumą. Gal po savaitgalio poilsio dienų kauniečių atidumas dar labiau sumažėjo, ir traumų nuo savaitės pradžios, pirmadienio, "dėsningai" nulemta daugiau. Kita vertus, yra ir tokių žmonių, kurie, gatvėje parkritę ir susižaloję, ne iš karto kreipiasi į gydytojus. (...)

Bet dažniausia vien ramybės nepakanka tokiais atvejais. Šlaunikaulio kaklo lūžimai žiemą nereti vyresnio amžiaus žmonėms, kitiems - peties, riešo, alkūnės, čiurnos ar kelio traumos. Daugeliu atvejų, tokią traumą patyrus, reikia ir operacijos", - pasakojo gydytojas R. Kunickas.

Dėl šalčio rimtai nukentėjusių žmonių šią žiemą jo vadovaujamo ligoninės padalinio medikams dar neteko gydyti. Iš dalies ir todėl, kad Nakvynės namai Kaune per šalčius priglobia benamius ne tik naktį, bet ir dieną. Tik vasarą jiems nurodoma dienomis išeiti iš miesto savivaldybės įsteigtų Nakvynės namų.

Tiesa, ir šią žiemą ligoninių priėmimo skyriai neatsigina neblaivių asmenų, kurie nepasivargina nukeliauti iki Nakvynės namų, o renkasi šiltą prieglobstį arčiau jų įprastinės dislokacijos vietos esančioje gydymo įstaigoje. Ligoninių viltims, kad miesto savivaldybė išvaduos medikus nuo jokiais dokumentais neįtvirtintos prievolės neblaiviems piliečiams teikti paslaugas, kurių ligonių kasos neapmoka ligoninėms, kol kas nelemta išsipildyti.

ELTA primena, jog Kauno miesto savivaldybė prieš gerą dešimtmetį pradėjo svarstymus dėl blaivyklos atkūrimo ir žadėjo pažadus įvykdyti dar pernai. Šįmet sakoma: išblaivinimo įstaigos dar teks palaukti. Tiesa, jau žinoma, kad tai bus ne sveikatos priežiūros, o socialinė įstaiga - Nakvynės namų padalinys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)