Ši taisyklė galioja ir psichikos ligoniams, ir sveikiems asmenims, rašo spiegel.de.

Rūkantieji trumpina savo gyvenimo trukmę. Tačiau kaip rūkymas veikia mūsų psichinę sveikatą? Ir kas su ja nutinka, kai cigarečių atsisakoma? Iki šiol rūkymo įtaka psichikai buvo menkai tiriama ir šią spragą pagaliau užpildė didelis apžvalginis tyrimas. Jo išvada labai svarbi – atsisakius cigarečių pagerėja ne tik fizinė, bet ir psichinė sveikata.

Birgamo universiteto tyrėjų grupė peržiūrėjo visą duomenų bazę apie tyrimus, kuriuose respondentai buvo klausiami apie įtampos lygį ar depresijos požymius prieš metant rūkyti ir mažiausiai šešios savaitės po to. Tuomet mokslininkai reziumavo įvairių tyrimų rezultatus. Tokios vadinamosios meta-analizės, atliekamos apdorojus ypač didelį duomenų kiekį, moksliškai laikomos labai informatyviomis.

Akivaizdus poveikis gydant psichikos ligoninius

Dalis iš 26 meta-analizėje dalyvavusių tyrimų nagrinėjo poveikį depresijai, dalis – fobijoms, dalis – stresui, dalis – bendrai psichologinei gyvenimo kokybei, tačiau iš esmės visų jų rezultatai labai panašūs: kai tik tyrimo dalyviai atsisakė rūkymo, jų psichikos būklė žymiai pagerėjo. Žurnale „British Medical Journal“ skelbiamoje ataskaitoje mokslininkė Gemma Taylor rašo, jog ši taisyklė vienodai galioja ir psichikos sutrikimų turintiems, ir jų neturintiems tiriamiesiems.

„Tyrimas galėtų turėti didelį poveikį psichikos ligonių gydymui, - kaip nepriklausomas ekspertas sako priklausomybių tyrimų specialistas Falkas Kieferis iš Psichikos sveikatos instituto Manheime. - Kalbant apie rekomendacijas atsisakyti nikotino, gydytojai ir terapeutai ypač atsargiai elgiasi su pacientais, sergančiais psichikos ligomis“.

Kitaip tariant, rūkaliai toleruojami laikantis minties, kad negalima jų dar labiau skriausti. Netgi nerūkančiųjų apsaugos įstatymai numato išimtis uždarose psichiatrijos įstaigose.

Dabartinio tyrimo rezultatai rodo, kad tokią praktiką būtina persvarstyti ir visai ne dėl to, kad rūkymas kelia rimtą pavojų plaučių, širdies ir kraujotakos sveikatai. Anot F. Kieferio, egzistuoja dar viena priežastis, kodėl psichinėmis ligomis sergantys asmenys turėtų atsisakyti tabako. Tabako vartojimas aktyvina daugybę fermentų, kurie sumažina psichotropinių vaistų veiksmingumą.

„Atsižvelgiant į tai, rūkymo atsisakymas turėtų tapti svarbiu psichiatrijos klinikų pacientų gydymo komponentu“, - įsitikinęs ekspertas.

Netiesa, kad cigaretės padeda įveikti prastą nuotaiką

Dabartinis tyrimas dar negali atsakyti į klausimą, kaip galima būtų paaiškinti ryšį tarp rūkymo metimo ir psichinės sveikatos. Gal šio žalingo įpročio atsisakymas pagerina psichinę sveikatą? O gal atvirkščiai – pagerėjusi psichinė sveikata skatina žmogų mesti cigaretes? Gali būti ir taip, kad viena su kitu susiję netiesiogiai – tai gali būti kažko kito pasekmės.

F. Kieferis, kaip ir kiti tyrimo autoriai, laikosi nuomonės, kad labiausiai tikėtinas yra pirmasis variantas. „Rūkymas išsprendžia problemas, kurias prieš tai žmogus pats susikuria“, - tikina priklausomybių tyrimų specialistas. 

Dauguma rūkalių griebiasi cigarečių, norėdami numalšinti baimę ar blogą nuotaiką ir todėl daro išvadą, kad rūkymas jiems padeda. Klaidinga manyti, kad nervingumas, baimė ir depresinė nuotaika yra rūkymo abstinencijos simptomai.

„Dėl šios priežasties atsikračius abstinencijos simptomų žmogus jaučiasi psichologiškai geriau, nei rūkydamas“, - tikina F. Kieferis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)