Apie artėjantį ligų sezoną Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Greta Gargasienė.

Pasak specialistės, prasidėjus šaltajam metų laikui, sergamumas gripu, koronavirusu ir ūminėmis kvėpavimo takų infekcijomis tikrai augs.

„Kalbant apie COVID-19, pastebime daugiau atvejų, bet kol kas didėjimas dar nedidelis, nesiekia žiemai būdingų sergamumo lygių. Tokia situacija pastebima visoje Europoje, todėl nerimauti kol kas nereikėtų“, – sakė G. Gargasienė.

JAV, Jungtinė Karalystė ir Kinija jau prieš kurį laiką pranešė apie smarkiai išaugusius COVID-19 atvejus. Toks augimas siejamas su nauja atmaina. Nauja atmaina šiuo metu nustatyta jau 51 šalyje, tačiau PSO teigia, kad taip yra dėl to, jog šios šalys aktyviau tiria koronavirusą, todėl kitose šalyse atmaina kol kas liko tiesiog nepastebėta.

„Camelia“ vaistinėje

Tekstą apie naują omikron atmainą galite rasti čia.

Lietuvoje ši atmaina kol kas neužfiksuota, tačiau, pasak G. Gargasienės, jai nustatyti jau vyksta tyrimai.

„Noriu pabrėžti, kad tai nėra visiškai nauja atmaina, ji kilusi iš omikron, kuri didelį sergamumą sukėlė praeitais metais. Virusai, kaip ir gripo, jie šiek tiek mutuoja, tačiau sunkesnių atvejų, daugiau hospitalizacijų ar mirčių Europoje kol kas nėra stebima“, – sakė laidos pašnekovė.

Vakcinos taip pat yra keičiamos, jau rudenį Lietuvą pasieks nauja modifikuota vakcina, kuri turėtų suteikti apsaugą prieš naujesnius koronaviruso variantus.

Labiausiai skiepytis bus rekomenduojama rizikos grupėms priklausantiems asmenims, bet vakcinos bus nemokamos visiems. Visgi pastebima, kad vakcinacijos skaičiai pastaruoju metu yra smarkiai sumažėję.

„Net ir kitais skiepais, kurie įrašyti į skiepų kalendorių, atostogų metu tėvai užmiršta paskiepyti vaikus. Vasarą apskritai užmirštame, kad yra ligos, skiepai, prevencija ligoms“, – kalbėjo G. Gargasienė.

Nuo COVID-19 galima skiepyti vaikus nuo 6 mėnesių.

„Jei žmogus turi lėtinių ligų, nepriklausomai nuo amžiaus, jei priklauso bent vienai rizikos grupei, bet kokiu atveju jam rizika susirgti ir sirgti sunkiai yra daug didesnė. Lygiai taip pat yra ir su gripu – rekomenduojama skiepytis visai visuomenei, bet rizikos grupės asmenims rekomenduojame skiepytis intensyviau, siekiant išvengti sunkių ligos formų ir sumažinti mirties riziką“, – sakė G. Gargasienė.

Praėjusį sezoną užkrečiamų ligų sezonas prasidėjo daug anksčiau nei įprastai: nors dažniausiai tokios ligos daugiausiai žmonių išguldo sausio ir vasario mėnesiais, pernai toks sergamumas buvo lapkričio ir gruodžio mėnesiais.

„Kaip bus šiemet – neaišku, bet reikia priminti žmonėms, kad sezonas ir šiemet gali prasidėti anksčiau nei įprasta. Tiek ugdymas, tiek testavimas, tiek epidemijų skelbimas bus organizuojamas įprastai, kol kas tikrai nenumatyta jokių pokyčių. Jei susirgs dalis mokytojų, o ugdymo proceso nebus galima užtikrinti saugaus, mokiniai bus išleidžiami mokytis nuotoliu. Kol kas kalbame apie įprastai organizuojamą ugdymo procesą“, – kalbėjo G. Gargasienė.