Tardama įžanginį žodį ir pasveikindama visus susirinkusiuosius Geriatrijos skyriaus atidaryme, Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė sakė, kad tai yra šventė ne tik ligoninei, bet ir Telšių rajono bei aplinkinių rajonų gyventojams. „Šiandien mes turime tai, ką puoselėjome, dirbome 4 metus. Buvo išties nemažai trukdžių: pirmiausia pandeminiai metai, kuriais sustojo šio projekto įgyvendinimas, po to prasidėjęs karas Ukrainoje, vėl pabrango visos mūsų pirkimo procedūros, todėl negalėjome įpirkti statybos rangos darbų, vėl buvo siunčiami raštai į Ministeriją. Ačiū Seimo narei Rimantei Šalaševičiūtei ir Ministerijai, kad rado papildomų lėšų, jog šis mūsų projektas būtų pagaliau įgyvendintas. Projekto vertė – 1 000 800 Eur, iš jų 700 000 Eur buvo skirta statybų rangos darbams, o 300 000 Eur – visai aparatūrai. Labai dėkoju LR Seimo nariams Rimantei Šalaševičiūtei ir Valentinui Bukauskui, Telšių rajono savivaldybės merui Tomui Katkui, vicemerui Almantui Lukavičiui, taip pat buvusiam Telšių rajono savivaldybės merui Kęstučiui Gusarovui, kurio kadencijos metu šis projektas buvo vykdomas, Šiaulių teritorinės ligonių kasos vadovei Daliai Miniauskienei, atvykusiems Ministerijos atstovams. Tačiau labiausiai noriu padėkoti Geriatrijos skyriaus kolektyvui, turime nuostabius gydytojus geriatrus, geriausias slaugytojas, slaugytojų padėjėjas“, − vardijo J. Seiliuvienė.

Ligoninės vadovei, Telšių rajono savivaldybės merui ir LR sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui perkirpus simbolinę juostą, J.E. Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius pašventino naujo skyriaus patalpas ir jose dirbantį personalą. „Džiugu, kad šiandien atidaromas naujas skyrius ligoninėje, kuris teiks sveikatos paslaugas senjorams. Vasario 11 d. minėsime Pasaulinę ligonių dieną. Mūsų Viešpats Jėzus taip pat šventosios dvasios galia gydė ligonius, siųsdamas mokinius skelbti Evangelijos, pavedė jiems lankyti bei gydyti negalių prislėgtus žmones. Prašome padaryti, kad visus, kurie čia bus gydomi bei slaugomi, gydytojai bei jų pagalbininkai priglaustų su gailestingu švelnumu ir rūpintųsi jais su ištvermingu stropumu. Atgavę kūno ir sielos sveikatą, tesugrįžta jie į savo namus ir be paliavos tešlovina tavo gailestingumą“, − kvietė melstis dvasininkas.

Po sakraliosios dalies pasisakė ir LR sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, kuris priminė, jog apie geriatriją Lietuvoje pradėta kalbėti prieš 10 metų, tačiau tas kalbėjimas nebuvo paprastas, nes dauguma žmonių to nesuprato. „Manau, mes turime padėkoti buvusiems LR sveikatos apsaugos ministrams, taip pat ir gerbiamai Rimantei Šalaševičiūtei, kadangi kelios kartos politikų prisideda, kol projektas įgauna pagrindą. Sveikatos sistemoje visi svarbiausi dalykai per vieną kadenciją nepadaromi. Užtat labai svarbu, kad visada atsirastų žmonių, nebijančių inicijuoti dalykų, kuriais galbūt jie savo darbo metu negalės pasidžiaugti, bet džiaugsis sistema ateityje, tad pirmas ačiū visiems tiems, kurie dirbo iki mūsų. Yra daugybė žmonių, kurie dėl geriatrijos, šios medicinos specialybės dėstymo universitetuose kovojo. Mes tik dabar turime pirmuosius geriatrijos specialistus Lietuvoje. Šiandien matome patalpas, šitą nuostabų kolektyvą, bet tam, kad geriatrija taptų kaip atskira sritis, buvo nueitas labai ilgas kelias. Lietuvoje į geriatrijos projektą yra įsitraukusios 29 gydymo įstaigos. Buvo siūloma daugiau gydymo įstaigų, bet ne visos iš pradžių norėjo įsijungti, kai kurie nesuprato, kas tai per paslauga, kai kas maišė su slauga, globa, kai kas yra pasakę nelabai gražių dalykų apie šią sritį, bet šiandien kai kuriose savivaldybėse gailimasi, kad jie neįšoko į tą traukinį. Noriu padėkoti Telšių rajono savivaldybės tiek buvusiam, tiek esamam vadovams, nes Savivaldybės vadovai taip pat turėjo spręsti papildomo finansavimo ir prisidėjimo klausimus“, − dėstė ministras bei pridūrė, jog tapo neabejingu geriatrijai, kuomet suprato šios specialybės dvasinį gylį. „Geriatrijos specialistai padeda žmogui norėti toliau gyventi. Šie žodžiai yra ne mano sugalvoti, taip pasakė pacientė vieno iš Geriatrijos skyrių atidarymo metu. Tai yra grožis šios specialybės, Jūsų skyriaus ir komandos. Galiu tvirtai pasakyti, kad geriatrijoje dirba patys empatiškiausi medikai“, − konstatavo A. Dulkys.

Telšių rajono savivaldybės meras T. Katkus antrino ministro žodžiams, sakydamas, kad kiekvienas specialistas, dirbantis geriatrijos srityje, turi nestokoti empatijos jausmo, bei pasidžiaugė, jog ligoninė turės galimybę teikti geriatrijos paslaugas senjorams, kurios padės jiems įveikti lėtinius ir ūmius sveikatos sutrikimus. „Tikiu, kad net ir nedidelis sveikatos būklės pagerėjimas gali žymiai pagerinti senyvo amžiaus žmonių gyvenimo kokybę, tad šis skyrius yra reikalingas ne tik mūsų, bet ir kitų rajonų gyventojams. Ačiū ministrui, jog žinojo ir matė geriatrijos vertę bei įteigė politikams, kad turi atsirasti tokie skyriai, ačiū Seimo nariams, kurie visada palaikė, padeda. Dėkoju ligoninės direktorei, administracijai už įdėtas pastangas, kad šis skyrius būtų tinkamai sukomplektuotas“, − dėkojo rajono vadovas, linkėdamas Geriatrijos skyriaus kolektyvui sėkmės darbuose.

LR Seimo narė R. Šalaševičiūtė akcentavo, kad apie geriatrijos projektą pradėta kalbėti 2014 m. Pasak politikės, viena iš dešimties gydymo įstaigų, pretendavusių į šį projektą, buvo Regioninė Telšių ligoninė. „Buvusią ligoninės direktorę Almą Vitkienę įtikinome, kad Geriatrijos skyrius Žemaitijoje yra reikalingas. Dėkoju dabartinei ligoninės direktorei ir kolektyvui, kurie prisidėjo prie projektų rašymo, pirkimų, laiku spėjo surasti klaidas, kurias su buvusia LR sveikatos apsaugos viceministre Danguole Jankauskiene išsprendėme. Šiandien džiaugiuosi, kad Telšiuose turime Geriatrijos skyrių. Pažinodama daug šio kolektyvo narių, neabejoju, kad čia besigydantys pacientai tikrai norės toliau gyventi“, − įsitikinusi Seimo narė.

Į Geriatrijos skyriaus atidarymo renginį atvyko ir Šiaulių teritorinės ligonių kasos direktorė Dalia Miniauskienė. Viešnia teigė, kad Regioninė Telšių ligoninė yra viena iš geriausių, didžiausių ir inovatyviausių gydymo įstaigų Žemaitijos regione. „Geriatrijos skyrius atliepia šiandienos problematiką, nes visi matome ir žinome, kad Europa sensta. Džiugu, kad bus teikiamos inovatyvios geriatrijos paslaugos Telšiuose, bet, ko gero, be ligoninės direktorės, gydytojų geriatrų, slaugytojų ir kitų entuziastingų žmonių įdirbio viso to nebūtų. Nuoširdžiai sveikinu visą kolektyvą, linkiu, kad jums čia sektųsi ir būtų gera dirbti. Labai tikiuosi, kad žmonės šiame skyriuje gaus pačias geriausias ir kokybiškiausias paslaugas, o kolektyvui linkiu ištvermės, kantrybės, nuoširdumo ir gerumo bendraujant su mūsų senjorais“, − linkėjo D. Miniauskienė.

Kolegas su naujo skyriaus atidarymu sveikino Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna. „Žinau, ką jums teko praeiti, kaip sunkiai teko įgyvendinti šį projektą, nes buvo įvairiausių kliūčių, bet galima pasidžiaugti, kad skyrius jau įkurtas. Galiu drąsiai pasakyti, kad jis tikrai pasiteisina, veikia produktyviai, efektyviai. Visam kolektyvui noriu palinkėti sėkmės startuojant, nes vis tik nauja pradžia, bet tikiu, kad ji bus lengva, nes kolektyvas jaunas, darbštus, gabus“, − kalbėjo gydymo įstaigos vadovas.

Nuskambėjus sveikinimo kalboms ir linkėjimams, Regioninės Telšių ligoninės direktorė J. Seiliuvienė administracijos vardu Geriatrijos skyriaus kolektyvui įteikė M. K. Čiurlionio paveikslo „Pasaulio sutvėrimas“ reprodukciją. „Kad jūsų skyriaus pacientai žinotų, jog tai tikrai nėra pabaiga, tai yra tik tam tikras gyvenimo etapas, o jūs toliau įkvėpkite žmonėms noro gyventi. Noriu žemai nusilenkti gydytojams geriatrams Benediktui Radavičiui ir Jonui Mačiukaičiui už kantrybę laukiant šio skyriaus atidarymo. Šie šaunūs jaunieji gydytojai buvo tie, kurie mums daug padėjo kovidiniame skyriuje. Taip pat labai dėkoju vyresniajai slaugytojai Neringai Raišutienei už jos didelį indėlį užsakant visą įrangą, baldus. Ačiū kolektyvui, kad nepabijojot ir sugrįžot iš kitų skyrių, bei tiems darbuotojams, kurie naujai atėjot“, − į Geriatrijos kolektyvą kreipėsi ligoninės vadovė.

Galiausiai žodis buvo suteiktas ir Geriatrijos skyriaus vedėjui, gydytojui geriatrui Benediktui Radavičiui. Specialistas atviravo, kad buvo ilgai dirbama prie šio geriatrijos projekto. „Dar nepabaigus rezidentūros, mes jau pradėjome kurti planus, kokios reikėtų ir norėtume įrangos. Visas naujoves stengiamės atsivežti iš konferencijų, gerų praktikų, kitos šalys yra toliau nuėjusios šiuo klausimu, mes tik dabar pradedame. Džiaugiamės skyriumi, kolektyvu, visiems nauja pradžia, po truputį viską sustyguojame, viskas stojasi į vietas. Pacientai džiaugiasi mūsų skyriumi, turime norinčiųjų daugiau nei sugebame priimti. Šiuo metu apie 20 žmonių laukia atsigulti planiškai. Poreikis yra tikrai didelis, žmonės sensta, reikia daugiau specifinės pagalbos“, − pabrėžė gydytojas geriatras ir pakvietė visus susirinkusius pasižvalgyti po naują ligoninės padalinį, kuriame yra 11 palatų (20 lovų), holas, kuriame sukurta erdvė paskaityti knygų ir ramiai pailsėti, įrengtas užimtumo kambarys, kuriame yra masažinis fotelis ir kita reikalinga įranga.