Sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas spaudos konferencijoje sakė, kad išaušo istorinė diena po ilgo pasiruošimo.

„E.sveikatos sistemoje pradėjo veikti ilgai laukta nuotolinė prekyba receptiniais vaistais ir medicinos priemonėmis. Lietuva stoja į Europos šalių, įsidiegusių panašias sistemas, penketuką, tuo dar kartą įrodydami, kad nors ir kritikuojami, sveikatos inovacijų srityje dažnai esame tarp lyderių Europoje ir pasaulyje“, – kalbėjo viceministras.

Aurimas Pečkauskas

Kiekvienas šalies gyventojas, turintis receptą, nuo šiol viename ekrane galės matyti visų prisijungusių vaistinių kainas ir išsirinkti palankiausią variantą.

„Jums belieka išsirinkti vaistą ar medicininę priemonę. Kviečiu visus aktyviai įsitraukti“, – sakė A. Pečkauskas.

Norint pasinaudoti nuotolinių vaistinių paslauga, iš pradžių reikia prisijungti prie savo paciento paskyros e.sveikata.lt portale. Prisijungę prie paskyros, prie „elektroniniai receptai“ reikia spausti „įsigyti vaistus internetu“. Vaistus internetu gali įsigyti asmenys nuo 16 metų.

Atsidarius nuotolinės vaistinės puslapį, sąraše matysite visus savo receptus. Internetu nebus galima įsigyti narkotinių ir psichotropinių vaistų. Pažymėkite, kuriuos vaistus norite įsigyti. Atidaromas antras žingsnis, kuriame surašyti vaistų pasiūlymai iš vaistinių.

Pateiktos kainos ir pasiūlymai galioja trumpą laiką. Tikrąją kainą matysite atlikę paskutinius žingsnius pasirinktos vaistinės sistemoje.

Trečias žingsnis – jame galite matyti sugrupuotus užsakymus vaistinėms pagal pasirinkimus antrame žingsnyje. Patvirtinkite užsakymą, o sistema jus nukreips į vaistinės puslapį.

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė sakė, kad per mėnesį Lietuvoje receptinių vaistų išrašoma 1,5 mln., nusiperkama apie 1,3 mln.

Diana Vilytė

„Einant į spaudos konferenciją jau turėjome du asmenis, kurie įsigijo receptinius vaistus internetu“, – sakė D. Vilytė.

Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė pasakojo, kad nuotolinių vaistinių poreikis itin gerai pastebėtas pandemijos metu, kai daugybė žmonių negalėjo atvykti į vaistinę dėl karantino, judėjimo negalios ir panašiai.

„Bus labai patogu, kai žmogus galės vaistus įsigyti iš namų, o vaistinės jam pristatys vaistus taip pat į namus“, – kalbėjo K. Nemaniūtė-Gagė.

Šiuo metu į sistemą įsijungusi „Eurovaistinė“, „Camelia“, artimiausiu metu prisijungs „Gintarinė vaistinė“, „BENU vaistinė“ ir „Norfos vaistinė“.

Nuotolinių vaistinių sistemą sukūrusios ir techninį sprendimą įgyvendinusios bendrovės „CGI Lithuania“ vadovas Karolis Baltrušaitis pasakojo, kad ypatingas dėmesys buvo skiriamas sistemos saugumui, kad gyventojų duomenys nebūtų nutekinami.

Šiuo metu yra galimybė pristatyti vaistus į namus arba į artimiausią, patogiausią vaistinę. Kol kas į paštomatus pristatymo galimybės nėra, nes juose neužtikrinama vienoda temperatūra, kuri būtina vaistams.

Pasak „Camelia“ vaistinių tinklo direktorės Aušros Budrikienės, internetu nebus galima užsisakyti narkotinių vaistų, kurie dažniausiai naudojami malšinti stiprius skausmus, pavyzdžiui, sergant onkologine liga. Taip pat nebus galima įsigyti psichotropinių vaistų – tai psichiką veikiantys, migdomieji vaistai, kurie reguliuojami griežčiau nei kitų receptinių vaistų.

Sutartis dėl nuotolinių vaistinių kūrimo buvo pasirašyta šių metų sausio 10 dieną. Po to vyko programavimo darbai. Registrų centras, pasak D. Vilytės, savo darbus baigė gegužę, vaistinių tinklai – praeitą savaitę.

Registrų centro sutartis su „CGI Lithuania“ kainavo 216 tūkstančių eurų.

Pačioms vaistinėms, pasak A. Budrikienės, prisijungimas prie nuotolinių paslaugų kainavo „ne vieną dešimtį tūkstančių eurų.“ Visgi, pasak jos, investicijos į šį projektą nesibaigia, nes jis turės būti tobulinamas nuolat.

Klausimų kyla ir dėl pačios e.sveikatos sistemos, dėl kurios tiek gydytojai, tiek pacientai skundžiasi itin dažnai. Ne kartą kilo diskusijos ir pasipiktinimas, jog ši sistema stringa, yra nepatogi ir neefektyvi.

Tačiau, pasak D. Vilytės, Registrų centras įgyvendina Europos struktūrinių fondų finansuojamos sistemos projektus. Šie turėtų stabilizuoti sistemą.

„Manome, kad kitais metais, nuolat tobulindami, pasieksime, kad sistema veiks su kuo mažiau sutrikimų. Pakeitimai daromi nuolat“, – sakė D. Vilytė.

Ir nors medikai nuolat prašo šios sistemos tvarkymo, nes strigimai yra kasdieniai, D. Vilytė sako, kad tai – nebūtinai dėl Registrų centro kaltės.

„Žinote, e.sveikata yra didelė sistema. Ligoninės ir gydymo įstaigos yra susikūrusios savo informacines sistemas, kartais tos intergracijos, sutrikimai yra nebūtinai dėl Registrų centro, o dėl kažkurių kitų. Sistemą aptarnauja daug įmonių, turime stambiuosius centrus, tai Kauno klinikos, Santaros klinikos, Klaipėda, bet yra ir smulkesnės ligoninės. Bet ieškome sprendimų“, – kalbėjo D. Vilytė.

Tiems, kurie nemoka naudotis kompiuteriu, tačiau nori pasinaudoti nuotolinių vaistinių paslauga, bus galima įgalioti kitą asmenį tai padaryti.

„E.sveikatoje veikia įgaliojimo institutas, žmogus gali surasti asmenį, kuriuo pasitiki, jį įgalioti, tai galima padaryti namuose arba pas šeimos gydytoją. Ir tas asmuo galės padėti įsigyti vaistus“, – sakė D. Vilytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją