„Protrūkis sustabdytas. Negaliu sakyti, kad viskas yra pamiršta – be jokios abejonės, yra stebima situacija. Bet protrūkis, jo židinys iš tikrųjų buvo lokalizuotas labai greitai ir plitimas sustabdytas“, – LRT radijui trečiadienį teigė D. Razmuvienė.

Kauno mieste ir rajone, pasak epidemiologės, dėl legioneliozės mirė 3 asmenys. Taip pat, anto jos, mirė 4 asmenys, kuriems buvo nustatyta ši liga, tačiau tiesioginė mirties priežastis buvo kita.

„Yra 3 žmonės, kurių tiesioginė mirties priežastis buvo legionelė, sukėlusi sunkų plaučių uždegimą ir kitus simptomus. Kiti mirties atvejai, kai žmonės turėjo lėtinių ligų. Tai mirties atvejai registruoti kaip nuo tų lėtinių, paūmėjusių ligų“, – sakė ji.

D. Razmuvienė atkreipia dėmesį, kad legionelioze dažniau suserga vyresni asmenys.

„Kiekvienais metais yra registruojami atvejai, kai žmonės suserga legionelioze. Ir jeigu imsime pastarąjį dešimtmetį, tai iš viso buvo registruota 117 legionelių sukeltų ligos atvejų“, – informavo ji.

„Lyginant su praėjusiais metais, kai buvo registruoti tik 22 atvejai ir 6 mirtys, tai šiemet yra 46 atvejai. Be abejo, tai yra siejama su Kauno miesto, Kauno rajono protrūkiu“, – taip pat pridūrė epidemiologė.

Taip pat, pasak D. Razmuvienės, 15 legioneliozės atvejų šiais metais registruota Vilniuje, Panevėžyje – 4, Šiauliuose – 2, Kelmėje – 2, Klaipėdoje – 1.

Savo ruožtu Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovas Laurynas Jakubauskas pranešė, kad visame Vilniuje trečiadienį ir ketvirtadienį, siekiant užkardyti šios bakterijos atsiradimą, bus pakelta vandens temperatūra.

„Mes tai darome periodiškai. Šaltuoju metu tą prevenciją galima padaryti praktiškai bet kada, nes mūsų techninis vanduo tinkamas, jo temperatūra tinkama tai atlikti. Vasarą mes sudarome sąlygas periodiškai pagal gyventojų prašymus arba bent kartą per vasarą padaromas termošokas“, – LRT radijui sakė L. Jakubauskas.

Jis akcentuoja, kad siekiant užkardyti legioneliozės atsiradimo rizikas yra labai svarbu ir gyventojų įsitraukimas

„Patys gyventojai savo būstuose turėtų ne mažiau nei 5 minutes paleisti visuose savo čiaupuose karštą vandenį tam, kad jie dezinfekuotųsi aukštesnės temperatūros pagalba. Tai aktyviausias būdas kovoti su legioneliozės bakterija“ , – sakė Vilniaus šilumos tinklų atstovas.

ELTA primena, kad trečiadienį ir ketvirtadienį bendrovė „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT) šilumos tiekimo tinkle pakels temperatūrą ir sudarys sąlygas namų administratoriams ir bendrijoms pastatuose papildomai atlikti legioneliozės prevenciją.

Informuojama, kad per terminę dezinfekciją namų administratorių paskirtas daugiabučio namo vidaus inžinerinių ir karšto vandens sistemų prižiūrėtojas turi ne tik sistemoje pakelti karšto vandens temperatūrą, bet ir dalyje butų pamatuoti vandens temperatūrą.

Specialistai akcentuoja ir tai, kad po terminės dezinfekcijos gyventojams rekomenduojama nuimti dušų, čiaupų galvutes, mechaniškai nuvalyti nuosėdas ir pamerkti į specialią dušo galvutėms dezinfekuoti skirtą priemonę.

Primenama, kad legionella bakterijos dauginasi +20–50 laipsnių temperatūros vandenyje, o žūsta, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių. Siekiant užkirsti kelią pavojingos bakterijos plitimui, kuri sukelia ūminę infekciją, du kartus per šildymo sezoną namų administratoriai privalo pastatuose atlikti terminę dezinfekciją, kitaip dar vadinamą termošoku. Tokios dezinfekcijos metu karšto vandens sistemose temperatūra pakeliama mažiausiai iki 66 laipsnių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją