Tai numatyta Darbo partijos frakcijai atstovaujančios parlamentarės įregistruotame Seimo rezoliucijos "Dėl Lietuvos sveikatos programos įgyvendinimo" projekte.

Šiemet PSDF biudžeto išlaidos sveikatos programoms finansuoti sudarys 109,9 mln. litų - 44,8 proc. daugiau nei 2004 metais. Pernai sveikatos programoms finansuoti buvo skirta 75,9 mln. litų, 2003 metais - 22,1 mln. litų, 2002 metais - 14,7 mln. litų, 2001-aisiais - 14 mln. litų.

Rezoliucijos projekte teigiama, kad tolesnis Lietuvos sveikatos programos ir Vyriausybės 2004-2008 metų veiklos programoje numatytų sveikatos politikos uždavinių įgyvendinimas yra mūsų šalies socialinės ir ekonominės pažangos, siekiant Lisabonos strategijoje numatytų tikslų, būtinos sąlygos.

Todėl D. Mikutienė ragina ne tik skirti daugiau lėšų PSDF biudžetui ir sveikatos programų įgyvendinimui, bet ir padidinti valstybės bei skatinti privataus kapitalo investicijas į sveikatos sektorių, o planuojant Europos Sąjungos finansinę perspektyvą 2007-2013 metams investicijas į sveikatą laikyti vienu iš nacionalinių strateginių prioritetų.

Anot jos, sveikatos politikos klausimai turi būti sprendžiami bendradarbiaujant įvairioms žinyboms ir aktyviai dalyvaujant savivaldybėms, nevyriausybinėms organizacijoms bei visuomenei.

Ypatingą dėmesį siūloma skirti sveikos gyvensenos ugdymui, siekiant sustiprinti žmonių atsakomybę už savo sveikatą, alkoholio, tabako, narkotikų ir panašių medžiagų kontrolei bei narkomanijos prevencijai, traumų profilaktikai, paplitusių lėtinių neinfekcinių ir užkrečiamųjų ligų profilaktikai bei kontrolei, psichikos sveikatai, vaikų ir jaunimo sveikatai, saugios sveikatai aplinkos sudarymui.

Be to, Seimo narė ragina pertvarkyti visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų sistemą, atskiriant viešojo administravimo ir paslaugų teikimo funkcijas, bei restruktūrizuoti šias įstaigas, siekiant pagerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir užtikrinti pacientų teises.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją