Medikai ištyrė kelis tūkstančius širdies priepuolį patyrusių pacientų – paaiškėjo, kad tiems, kuriuos ištiko stiprus pykčio priepuolis, širdies priepuolio tikimybė per pora valandų po jo buvo du kartus didesnė, informuoja reuters.com.

„Po pykčio priepuolio širdies priepuolio tikimybė laikinai yra gerokai didesnė“, – aiškino tyrimo vadovė Elizabeth Mostofsky iš Bostono medicinos mokyklos.

Kuo didesnis įtūžis (toks, kai mėtomi daiktai ir grasinama aplinkiniams), tuo didesnė širdies priepuolio rizika, rašoma leidinyje „The American Journal of Cardiology“ išspausdintame tyrime. Didžiulis įtūžis didina riziką keturis kartus, švelnesnis – mažiau nei du kartus.

Tyrime dalyvavo 3 886 pacientai. Tyrimas vyko nuo 1989 iki 1996 m., juo siekta išsiaiškinti, kas sukėlė širdies priepuolį.

Per keturias dienas po miokardo infarkto pacientų klausė apie pastarųjų metų įvykius, apie mitybą, gyvenimo būdą, vartotus vaistus, teiravosi, ar jie sportavo.

1 484 tyrimo dalyviai pranešė prieš metus patyrę įtūžio priepuolių, iš jų 110 patyrė įtūžį per dvi valandas iki širdies priepuolio.

Paaiškėjo, kad rizika padidėjo 1,7 karto, jei žmogus jautė vidutinį pyktį (tokį, kuris atsispindi balse), 2,3 karto didesnė, jei nuo pykčio įsitempė kūnas, susigniaužė kumščiai ar žmogus nevalingai sukando dantis, 4,5 karto didesnė, jei žmogus prarado savitvardą, mėtė daiktus, susižeidė ar sužalojo kitą.

Dažniausios įtūžio priežastys – šeimyniniai konfliktai, konfliktai darbe ar visuomeniniame transporte.

Tyrėjai negali įrodyti, kad pyktis tiesiogiai sukelia širdies priepuolį, tačiau rezultatai verčia susimąstyti, teigė vienas iš tyrėjų – kardiologas Jamesas O‘Keefe‘as.

Nuo pykčio gaminasi cheminės medžiagos epinefrinas ir norepinefrinas. Nuo šių hormonų didėja kraujospūdis, padažnėja pulsas, susiaurėja kraujagyslės, sutirštėja trombocitai (todėl padidėja kraujo krešulių rizika) – dėl šių priežasčių pyktis siejamas su širdies priepuoliu.

„Egzistuoja miestietiškas mitas, kad geriausia – išlieti pyktį, tačiau išliejamas pyktis daro žalą organizmui, tai tikrai neturi nieko bendro su katarsiu, – sakė J. O‘Keefe‘as. – Pyktis tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje vien tik kenkia širdžiai ir kraujagyslėms.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)