PSO generalinis direktorius Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas savo metų pabaigos pranešime sakė, kad 2023-ieji tapo lūžio tašku kovojant su pagrindiniais sveikatos iššūkiais, tačiau taip pat „atnešė didžiulę ir išvengiamą kančią“.

T. A. Ghebreyesusas paragino aktyviau teikti pagalbą Gazos Ruožui ir primygtinai kvietė valstybes sudaryti „monumentalų“ pandeminį susitarimą, kad būtų pašalintos pandemijos metu išryškėjusios pasirengimo pandemijoms spragos.

Gegužės mėnesį PSO vadovas paskelbė COVID-19, kaip tarptautinės visuomenės sveikatos krizės, pabaigą.

„Tai žymi lūžio tašką pasaulyje po trejų metų krizės, kančių ir praradimų, kuriuos patyrė žmonės visoje planetoje, – priminė jis vaizdo pranešime. – Džiaugiuosi, kad gyvenimas grįžo į normalias vėžes.“

Po dešimties mėnesių 2023 m. gegužę PSO taip pat atšaukė panašią nepaprastąją padėtį dėl „b raupų“ (angl. mpox), o Jungtinių Tautų (JT) sveikatos agentūra patvirtino naujas vakcinas nuo maliarijos, dengės ir meningito, sakė T. A. Ghebreyesusas.

Tuo tarpu Azerbaidžanas, Belizas ir Tadžikistanas buvo paskelbti šalimis, kuriose nebėra maliarijos.

PSO vadovas taip pat pažymėjo, kad prieš kelias savaites vykusioje naujausioje kasmetinėje JT klimato konferencijoje COP28 daug dėmesio skirta klimato kaitos poveikiui sveikatai.

Tačiau „2023 metai taip pat buvo milžiniškų ir išvengiamų kančių bei grėsmių sveikatai metai“, pridūrė jis.

T. A. Ghebreyesusas kalbėjo apie „barbariškus“ grupuotės „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį, po kurių „Gazos Ruože buvo surengta sukrečianti ataka“.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo, kai spalio 7 d. „Hamas“ užpuolė pietų Izraelį ir pražudė apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, paremti Izraelio duomenimis.

Jie paėmė 250 įkaitų, iš kurių 129 tebėra Gazos Ruože.

Izraelis pradėjo intensyvų bombardavimą iš oro ir sausumos invaziją. Remiantis „Hamas“ valdomos Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kampanijos metu žuvo 20 915 žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

„Pastangos teikti humanitarinę pagalbą nė iš tolo nepatenkina Gazos Ruožo gyventojų poreikių“, – teigė PSO vadovas, pabrėždamas organizacijos raginimą nedelsiant nutraukti ugnį.

„Ypač didelį susirūpinimą“ kelia vėl atsinaujinusi cholera, kurios protrūkių skaičius visame pasaulyje yra rekordinis – daugiau kaip 40, pridūrė jis.

Baigiantis 75-iesiems PSO metams, T. A. Ghebreyesusas pažymėjo, kad pasirengimo ekstremalioms situacijoms ir reagavimo į jas srityje pasaulis vis dar nėra pasiruošęs užkirsti kelią kitai pandemijai.

„Tačiau 2024 metais atsiveria unikali galimybė šias spragas pašalinti“, – sakė jis, šalims derantis dėl pirmojo istorijoje pasaulinio susitarimo dėl pandemijų grėsmių.

„Šiuo susitarimu dėl pandemijos grėsmių siekiama užpildyti pasaulinio bendradarbiavimo, kooperacijos ir nešališkumo spragas“, – pabrėžė PSO generalinis direktorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją