PSO teigimu, iš įvairių šaltinių gauti duomenys rodo, kad praėjusį mėnesį sustiprėjo viruso plitimas, kurį paskatino žmonių susibūrimai Kalėdų švenčių laikotarpiu ir JN.1 variantas, apie kurį dabar dažniausiai pranešama visame pasaulyje.

„Nors COVID-19 nebėra pasaulinė sveikatos apsaugos krizė, virusas vis dar cirkuliuoja, keičiasi ir žudo“, – sakė JT sveikatos agentūros vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Šalia beveik 10 000 mirčių, apie kurias praėjusį mėnesį pranešta PSO, praėjusį mėnesį, palyginti su lapkričiu, 42 proc. padaugėjo hospitalizacijų ir 62 proc. – guldymų į intensyviosios terapijos skyrius.

Tačiau šie skaičiai grindžiami duomenimis iš mažiau nei 50 šalių, daugiausia iš Europos ir Amerikos, sakė Tedrosas.

„Neabejotina, kad kitose šalyse taip pat padaugėjo atvejų, tačiau apie juos nepranešama, – sakė jis. – Kaip vyriausybės ir asmenys imasi atsargumo priemonių prieš kitas ligas, taip mes visi turime ir toliau saugotis COVID-19“.

„Nors 10 000 mirčių per mėnesį yra kur kas mažiau nei pandemijos piko metu, toks mirčių, kurių galima išvengti, lygis yra nepriimtinas“, – pažymėjo PSO vadovas.

Tedrosas paragino vyriausybes tęsti virusų stebėjimą bei sekos nustatymą ir užtikrinti galimybę gauti įperkamus ir patikimus testus, gydymą ir vakcinas.

„Ir toliau raginame žmones skiepytis, testuotis, prireikus dėvėti kaukes ir užtikrinti, kad patalpose, kur gausu žmonių, būtų gerai vėdinama“, – sakė jis.

Tedrosas paskelbė COVID-19 kaip tarptautinės visuomenės sveikatos krizės pabaigą 2023 metų gegužę, praėjus daugiau nei trejiems metams nuo tada, kai 2019-ųjų pabaigoje virusas pirmą kartą buvo aptiktas Uhanio mieste Kinijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją