Tarp jų yra: drastiški perspėjimai dėl rūkymo žalos ant cigarečių pakelių, reklamos draudimas, draudimas rūkyti viešose patalpose ir dideli akcizai tabako produktams. Labiausiai pasaulyje paplitusi priemonė yra atgrasančios nuotraukos ant pakelių. Pasak PSO sveikatos skatinimo direktoriaus Rüdigerio Krecho, atitinkamą reglamentavimą yra priėmusios 103 šalys, kuriose gyvena 4,5 mlrd. žmonių.

Anot duomenų, pasaulyje mažėja rūkančiųjų skaičius. Jei nebūtų imtasi atitinkamų priemonių, planetoje, PSO skaičiavimu, būtų 300 mln. rūkalių daugiau. Tabaką vartoja (rūko, kramto ar uosto) 1,3 mlrd. žmonių. Daugiau kaip 8 mln. kasmet nuo tabako vartojimo miršta. Tarp jų yra 1,2 mln. nerūkančiųjų, mirštančių nuo pasyvaus rūkymo, įskaitant 65 000 vaikų.

PSO skeptiškai vertina ir elektronines cigaretes. „Elektroninės cigaretės neturi savyje tabako, tačiau jos kenkia sveikatai ir nėra saugios“, – rašo organizacija savo portale. Tačiau esą dar per anksti duoti vienareikšmišką atsakymą dėl ilgalaikio jų vartojimo padarinių.

Aukščiausių „pasaulio be tabako“ standartų ilgą laiką laikėsi tik dvi šalys: Brazilija ir Turkija. Nuo paskutinės 2021 m. ataskaitos prie jų, PSO duomenimis, prisijungė dar dvi: Mauricijus ir Nyderlandai. Tiesa, PSO atkreipia dėmesį į tai, kad išvadas daro tik vertindama priimtus teisės aktus, tačiau ne jų įgyvendinimą konkrečioje šalyje. Pavyzdžiui, 87 proc. šalių įstatymuose yra numatę pinigines baudas, jei nepaisoma draudimo rūkyti. Tačiau tik mažiau nei trečdalis finansuoja draudimo stebėsenos kontrolę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją