Visi tikimės, kad objektyvūs reitingai turėtų atskleisti realią situaciją, kas padeda ne tik įvertinti esamą padėtį, bet ir numatyti artimiausias perspektyvas, daryti reikalingas korekcijas ir pan.

Natūralu, kad kai kam gali kilti klausimas, kodėl gi nepradėjus reitinguoti sveikatos apsaugos sistemos įstaigų, tų įstaigų vadovų, gydytojų, slaugytojų. Bet, ar turima licencija, kuri patvirtina, kad medicininė įstaiga atitinka visus jai keliamus reikalavimus ir konkretus darbuotojas turi tinkamą kvalifikaciją nėra pakankama teikiamų paslaugų kokybės garantija? Matyt, sveikatos apsaugos ministerijai ir ponui Aurelijui Verygai taip neatrodo.

Reitingavimas privers atsiliekančias gydymo įstaigas siekti aukštumų, optimizuoti administravimą, o gydytojus beatodairiškai kelti savo kvalifikaciją ir pagaliau suvokti ministro išsakytą tiesą, jog geriausia gydytis, kas bus ateityje, beje, labai madinga, pigiausiais generiniais vaistais. Ir užteks klausytis Kalibato erezijų apie skirtumus tarp originalių ir generinių vaistų.

Aišku, niekas neginčija, kad reitingai yra galinga psichologinio poveikio priemonė, padedanti kryptingai formuoti visuomenės nuomonę. Ir turiu pripažinti, kad ministras, norėdamas realizuoti ligoninių tinklo reformą (uždaryti dalį rajono ligoninių), labai apgalvotai pradėjo smegenų plovimo kampaniją. Tuoj pat informacijos priemonėse tendencingai buvo pateikta informacija, kad: o koks siaubas, kai kuriose rajono gydymo įstaigose nuo infarkto miršta absoliučiai visi pacientai, nuo insultų taip pat beveik niekas neišgyvena. Ir visiškai nesvarbu, kad įstaigų vadovai bandė aiškinti, jog pagal teikiamų paslaugų profilį tokių pacientų jie iš vis neaptarnauja, o jeigu buvo atvežtas vienas žmogus ir numirė siunčiant į kitą ligoninę, tai negalima apkaltinti gydymo įstaigos. Tai niekam jau nebuvo įdomu. Iš televizijos ekrano A. Veryga tautai išaiškino, jog kai kurių rajono gydytojų kvalifikacija ant tiek žema, kad ten gydytis tampa jau pavojinga. Turiu pripažinti, kad ministro politinė šachmatų partijos pradžia buvo sužaista stipriai, todėl Seime be problemų patvirtintas Verygos siūlomas sveikatos sistemos reformos modelis, pagal kurį tik ministras turi teisę tvirtinti gydymo įstaigų tinklą. Deja, atsitokėję A. Verygos bendražygiai labai greitai suvokė rūsčią tiesą – negalima kirsti šakos, ant kurios sėdi. Juk tokia ligoninių reforma palaidos valstiečių partijos reitingus. Negalima pilti purvo ant rajono daktarų, nes jie yra ne tik įtakingi viešosios nuomonės formuotojai, bet ir geri savo srities profesionalai. Kai ministras taip kalba apie gydytojus, neabejoju, kad nemalonu buvo klausytis visiems – ir medikų bendruomenei, ir pacientams. Ne visuomet tikslas pateisina priemone.

Asmeniškai pažįstu daug rajono gydytojų, kurių kvalifikacija tikrai aukštesnė, lyginant su Vilniaus ir Kauno gydytojais. Kaip bebūtų, kokie grandioziniai planai buvo puoselėjami fantazijose, tapo visiems aišku, jog sveikatos apsaugos reforma žlugo. Matyt, beliko tik reitinguoti gydymo įstaigas. Gerai suprantu sveikatos ministeriją – juk reikia kažkuo užsiimti, imituoti reformas. Kalbant apie reitingus, kai kas sako, kad reitingai yra profanacija, kai kas jais tiki. Ką gi, sureitinguosime visas gydymo įstaigas. Įsivaizduoju, kaip jausis specialistai, dirbantys blogą reitingą turinčioje įstaigoje. Matyt, psichologinė atmosfera bus tikrai ne kokia, o darbas tokioje darbovietėje tikrai nedidins gydytojo autoriteto, pacientai pradės išsirašinėti, mažės finansavimas, algos, ir po metų tokia įstaiga gali nustoti funkcionuoti. Ar mums to reikia, kai gydytojų trūksta, dalis jų išvažiuoja į užsienius, kai sveikatos apsaugos sistemos finansavimas vis dar skurdus. Beje, vykdant reitingavimą, ar lygiose sąlygose atsidurs privačios gydymo įstaigos. Juk valstybinės sveikatos apsaugos sistemos įstaigos be finansavimo iš teritorinių ligonių kasų dažnai papildomai gauna iš valstybės pinigus brangiausios aparatūros įsigijimui, pastatų renovacijai ar naujoms statyboms, prioritetine tvarka susižeria ir europines lėšas ir t.t. Atvirai didesnės prasmės reitingavime aš nematau. Ir man tikrai nemalonu, kad mūsų ministras A. Veryga kasmet išreitinguojamas blogiausiu Lietuvos ministru. Gal kol kas atidėkime reitingavimus į šalį – ir gydymo įstaigų ir ministro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)