Vokietijoje vykusios konferencijos „Moderni kontracepcija: ar visuomenė informuota apie privalumus ir riziką“ metu profesorius pristatė ir schemą, kaip moterys turėtų išsirinkti joms labiausiai tinkantį kontracepcijos būdą.

Patarė, kaip pasirinkti savą kontracepcijos būdą

Pasak J. Bitzerio, kai kalbame apie saugų apsisaugojimo nuo nėštumo būdą, turime kalbėti apie tinkamą kontracepcijos pasirinkimą. Šioje vietoje sunkiausia užduotis paprastai tenka gydytojui, nes jis turi parinkti didžiausią efektą turinčią, tačiau mažiausiai kenkiančią priemonę.

„Būtent todėl svarbų žodį turi tarti pačios moterys. Ateidama pas ginekologą moteris turi ateiti tarsi pas psichologą – ji turi nebijoti papasakoti apie save, savo norus, charakterį, gyvenimo būdą, santykius su partneriu ir lūkesčius. O gydytojas savo ruožtu turi įvertinti moters medicininį profilį – ar ji rūko, ar jos šeimoje yra trombozės atvejų, koks jos amžius, svoris, infekcijų tikimybė, oda, psichologinės priežastys, kaip ji išgyvena priešmenstruacinį periodą. Žinoma, labai svarbus ir subjektyvus moters požiūris, stereotipai bei jos kultūrinė patirtis. Jei moteris nenori svetimkūnio savo kūne, nereikia jos įkalbinėti dėtis spiralę“, - patarė J. Bitzeris.

Johannes Bitzeris
Pasak jo, būtent dėl to, kad būtų galima pasirinkti sau labiausiai tinkantį kontracepcijos būdą, kontracepcijos pramonė yra tokia plati.

„Jaunai merginai, kuri turi problemų su oda, patiria skausmingas mėnesines ir nori apsisaugoti nuo nėštumo, kuris, kaip dažnai sako jos pačios, gali sugriauti gyvenimą, tikrai siūlyčiau rinktis kontraceptines tabletes. Nesakau, kad tai pats geriausias apsaugos būdas, tačiau jaunoms merginoms labiausiai patarčiau jį, patirtis rodo, kad tai yra viena populiariausių pasaulyje apsaugos priemonių. Galiu pasakyti tai, ką tvirtai žinau – tabletės mažina tikimybę susirgti kiaušidžių vėžiu ir sureguliuoja hormonus“, - patikino profesorius.

Prasitarė apie kontracepciją vyrams

Tuo tarpu „Bayer“ Medicinos reikalų ir farmakologinio budrumo vadovas Michaelis Devoy pristatė šokiruojančią statistiką – pusė visų nėštumų yra neplanuoti, o kita pusė baigiasi abortais.

„Hormoninė kontracepcija atsirado prieš 50 metų ir visą šį laiką mes ją tobuliname. Prireikia 12-os metų, kad idėja taptų produktu. Iš pradžių mes ieškome, kokios problemos yra, vėliau vyksta bandymai, kaip jas išspręsti, klinikiniai tyrimai ir tik tada sulaukiame patvirtinimo, kad produktą galime leisti. 320 milijonų moterų visame pasaulyje vartoją kontracepciją ir sėkmingai gyvena. Svarbu žinoti, kad savo kūnu turi rūpintis pats“,- pasakojo M. Devory.

Paklaustas, galbūt ateityje moterys galės džiaugtis behormone kontracepcija ir visi iki šiol sklandantys mitai išsispręs savaime, jis gūžtelėjo pečiais ir prasitarė apie bandymus sukurti kontracepciją vyrams.

Michaelis Devoy
„Tai didelis iššūkis medikams ir chemikams. Tačiau negaliu sakyti, kad taip nebus. Prieš 15 metų mobilus telefonas buvo naujovė, dabar dažnas iš mūsų neįsivaizduoja gyvenimo be jo. Manau, kad tikrai galima kontracepcija, kuri būtų orientuota ne į hormonus, o į proteinus, kurie veikia vyrų vaisingumą. Spermos uodegėlėje yra kvapus atsekantys proteinai, kaip ir nosyje. Proteinai „užuodžia” kvapinius signalus, kuriuos siunčia kiaušinėlis. Būtent šie kvapai ir leidžia spermai surasti kiaušinėlį. Pažaboję kai kuriuos procesus, galėtume džiaugtis kontracepcija vyrams. Yra daromi bandymai, tačiau efektyvumas kol kas miglotas“, - pasakojo specialistas.

Anot jo, svarbu ir pakeisti moterų požiūrį, kad hormonai nėra kažkas negatyvaus – tai moterų kūno kalba, kurią supratus ir pažinus galėsime kontroliuoti ir savo vaisingumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)