Ačiū gydytojams, merginos gyvybė, po savaitės, praleistos reanimacijoje, buvo išgelbėta.

Kad labai daug kas žiūrėjo šią laidą, supratau iš man skambinusių daktarų ir pacientų. Niekas, matyt, negalėjo likti abejingas tam, kas ištiko šią merginą.

Nors visuose medicinos analuose primygtinai nurodoma, kad epilepsija sergantiems pacientams pasiekus gerą klinikinį efektą, vaisto ar vaistų kombinacijos keitimas yra žalingas, vis dėlto, šiuo atveju, originalus vaistas buvo pakeistas kompensuojamu generiniu analogu.

Ačiū dievui, kad merginos mama nepabūgo kreiptis į žiniasklaidą, todėl šis atvejis sulaukė daug dėmesio. Visiems pagrįstai kilo klausimas, ką daryti, kai būtinas gydymas originaliu (patentiniu) vaistu, o jis nėra kompensuojamas. Į tai Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamento direktorė nerišliai mekeno, kad žurnalistas užduoda labai sunkius klausimus. Ką gi, mergaitės mama, gelbėdama dukros gyvybę, nupirko už 60 eurų nekompensuojamą originalų vaistą. Turint omenyje, kad mamos alga arti minimumo, matomai, teks, kad galėtų susimokėti už vaistus, kokią savaitę ir pabadauti. Nieko nepadarysi, sveikatos apsaugos reforma reikalauja aukų, gal bus ir mirties atvejų, gal jau ir buvo, nes, jeigu pacientas pensinio amžiaus, tai numirti ir taip jau buvo laikas.

Su viskuo sutinkam, tik kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nuvestų mus į šviesų rytojų. Dedamos didelės pastangos, siekiant įtikinti arba priversti visus pradėti tikėti, kad generiniai vaistai net geriau už originalius, nes jie leidžia taupyti ne tik valstybės, bet ir pacientų pinigus. Kai konferencijos metu pristačiau tyrimo duomenis, parodančius, kad du trečdaliai Lietuvos gydytojų rinktųsi gydymui originalius, o ne generinius vaistus, SAM viceministrė Kristina Garuolienė man pagrasino, kad už agitaciją prieš generinius vaistus gali grėsti net baudžiamoji atsakomybė, o taip negerai mąstančius gydytojus reikėtų staigiai siųsti kvalifikacijos kelti. Galėčiau poniai Garuolienei patarti, kad kvalifikacijos kėlimo bus tikrai per mažai. Norint apšviesti „gydytojų eretikų“ protus, manyčiau, kad būtina, jog kiekvienas Lietuvos medikas ant savo stalo pastoviai laikytų DELFI publikuotą naujausią A. Verygos šedevrą „Ilgainiui pirkti pigesnius vaistus taps madinga“. Ir niekam po to nekils jokių abejonių, kuo gydyti pacientus.

Mūru už generinius vaistus stojo, jau galutinai suintrigavusi medikų bendruomenę ir garbi Seimo teologė ponia Agnė Širinskienė, kuri pasiūlė kompensuoti tik patį pigiausią generinį vaistą. Kažkada atsimenu, ir ponas Šustauskas, dirbęs Seimo sveikatos reikalų komitete, pareiškė, jog jis gerai išmano sveikatos apsaugos problemas. Kas žino, galbūt, iš šalies tikrai geriau matosi. Nors aš niekaip negaliu suprasti, kodėl žmonės, neturintys jokio supratimo apie mediciną, bando kištis ne į savo sritį. O kalbant apie gydytojų kvalifikaciją, manyčiau, kad pirmiausia reikėtų kelti kvalifikaciją ministerijos klerkams.

Kiekvienas gydytojas puikiai žino, kad ir originalūs, ir jų kopijos (generiniai vaistai) yra bioekvivalentiški. Tai reiškia, kad pagal Europos vaistų agentūros ar Maisto ir vaistų tarnybos reikalavimus tuose vaistiniuose preparatuose yra tos pačios ir tomis pačiomis dozėmis veikliosios medžiagos. Skiriasi tik pagalbinės medžiagos.

Atliekant bioekvivalentiškumo tyrimus, nustatoma, kaip kinta vaisto koncentracija kraujo plazmoje per tam tikrą laiką, matuojant plotus po kreive. Generinis vaistas pripažįstamas tinkamu, jei jo biologinis įsisavinimas, lyginant su originaliu, svyruoja 80-125 proc. ribose. Tai reiškia, kad generinio vaisto (originalaus vaisto kopijos), lyginant su originaliu vaistu, veiklioji medžiaga dėl skirtingų naudojamų papildų, gali pradėti veikti vėliau, lėčiau ar net greičiau, kada mums to nereikia ir t. t. Tam tikrų ligų atveju tai nesudaro jokių problemų, o tam tikrais atvejais – tai labai svarbu.

Niekam nėra paslaptis, kad generiniai vaistai sukelia ir daugiau alerginių reakcijų. Todėl, skiriant gydymą, gydytojui reikia pastoviai galvoti ne tik apie ekonominę naudą, bet ir terapinį efektyvumą, apie ką ministerijos klerkai ne visuomet susimąsto.

Šimtąjį kartą noriu pakartoti, kad niekuomet nesakiau ir nesakysiu, kad geri tik originalūs vaistai, o jų kopijos – ne. Tūkstančiams ligonių puikiai tiks pigūs generiniai vaistai, bet bus šimtai, kuriems dėl nepageidaujamų reakcijų, reikės skirti originalius vaistus. A. Verygos pradėtas kryžiaus karas prieš originalius vaistus grubiai pažeidžia gydytojų teises skirti tinkamiausius vaistus, o pacientams – galimybę gauti tinkamiausią gydymą. Šiuo metu tokia galimybė dėl ministerijos pastangų atimta. Juk visiems aišku, kad originalūs nekompensuojami vaistai išnyks iš vaistinių vitrinų, pardavus paskutines pakuotes. Jokios firmos netieks į Lietuvą vaistų, jei jie nebus kompensuojami. Niekaip negaliu suprasti, kodėl negalima visiems tos pačios grupės vaistams kompensuoti tą pačią bazinę kainą.

Jokio nuostolio valstybei.

Juk pacientas iš tos grupės pirks vieną vaistą, kuris bus kompensuojamas. Kuo daugiau vaistų rinkoje, tuo natūraliai sukuriama didesnė konkurencija, savaime pradeda mažėti vaistų kainos.
Aišku, kad už originalius vaistus bus didesnė priemoka, bet tada mamai mergaitės, sergančios epilepsija, nereikės mokėti 60 eurų, o galbūt užteks tik 10. Kažkada po Minedo vizito pas A. Verygą, kuris truko gerą pusvalandį (matomai, užsimezgė tamprus dvasinis ryšys), ministras buvo pavadintas „medicinos minedu“. Po to dar gavo ir blogiausio Lietuvos ministro titulą. Labai gaila, nes mes, medikai, visi norėtume didžiuotis savo ministru. Labai nesinorėtų, kad „medicinos minedai“ vykdytų sveikatos apsaugos reformą, kai kada neatsakingai žaisdami ne tik mūsų sveikata, bet ir, galbūt, gyvybėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)