Įvairiose šalyse atlikti tyrimai parodė, kad nuo insulto gali apsaugoti ir maistas. DELFI.ee rašo, kokie produktai padeda užkirsti kelią insulto grėsmei.

Svarbu:

Žalių grūdų produktai, vaisiai, daržovės ir žuvis mažina insulto riziką 30 proc. na o įprastas europiečio racionas, kuriame daug mėsos, kiaušinių, kepto, marinuoto maisto, duonos iš nuvalytų grūdų, riebių pieno produktų, saldžių desertų, bulvių traškučių, didina insulto riziką 58 proc.

Nuo insulto saugo:

 Avižos, migdolai, soja

Šie produktai puikiai tinka aterosklerozės, tulžies akmenligės ir kraujagyslių ligų profilaktikai ir netgi gydymui. Be to, šiuose produktuose gausu magnio, kurio užtektinai vartojant insulto grėsmė sumažėja 30 proc.

 Šokoladas, kakavos pupelės

Stokholmo institute atlikti naujausi tyrimai parodė, kad reguliariai valgant šių produktų (iki 63 g per savaitę) insulto tikimybė sumažėja 17 proc.

Pomidorai

Juose gausu antioksidantų, kurie padeda sutrikus kraujotakai, esant kraujagyslių užkalkėjimui ar susiaurėjimui, aterosklerozei. Valgant pomidorus ir patiekalus su jais, kur kas sumažėjo insulto riziką.
Pomidorai

Bananai, bulvės, mėlynosios slyvos, razinos

Bananuose daug kalio, todėl jie puiki insulto profilaktika. Jei per dieną suvartojama mažiau nei 1,5 gramo kalio, insulto rizika padidėja 28 proc. Kalio daug ir bulvėse, mėlynosiose slyvose, razinose.

Lašiša ir kita riebi žuvis

Gerina kraujotaką, mažina kraujagyslių uždegimą, kovoja su trombais. Juose gausu omega trys riebalų rūgščių. Be to, valgant riebią žuvį galima sumažinti mėsos, kurioje daug cholesterino.
Lašiša

Riešutai racione – širdies ligų profilaktika

Naudingos ypatybės: visų rūšių riešutuose – žemės riešutuose, graikiniuose riešutuose, pekano riešutuose, anakardžiuose ir kt. yra širdžiai naudingų riebalų ir baltymų. Jie palaiko tinkamą cukraus lygį kraujyje, lėtina angliavandenių įsisavinimą. Riešutuose taip pat yra mononesočiųjų riebalų, kai kuriose rūšyse – ir omega 3 riebalų rūgščių (polinesočiosios riebalų rūgštys), kurios gerina cholesterino ir trigliceridų kraujyje rodiklius. Sergant diabetu kyla grėsmė ir širdžiai, todėl riešutai – puiki profilaktika.
Graikiniai riešutai

Medikų nuomonė

Profesorius Dmitrjus Napalkovas:

„Jau seniai įrodyta, kad širdies ir kraujagyslių ligos susijusios su gyvenimo būdu. Esant rimtiems širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimams mityba ir saikingas fizinis krūvis nepadės jų išgydyti, tačiau vis tiek turės daug įtakos. Tuo pat metu reikia vartoti gydytojo skirtus vaistus. Tačiau vartojant kai kuriuos preparatus reikia atidžiai stebėti galimą jų reakciją su maistu.“

Svarbu:

Sveikam žmogui, norinčiam išvengti insulto, pakanka protingai maitintis. O jei sergama širdies ir kraujagyslių ligomis, būtina specialisto pagalba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)